Ce prețuri la legumele și fructele pentru murături și dulcețuri se practică la Cluj

Ce prețuri la legumele și fructele pentru murături și dulcețuri se practică la Cluj
În această perioadă, gospodinele se aprovizionează cu legume pentru murături şi fructe pentru dulceţuri, astfel că aproape toate pieţele sunt pline de produse precum varză, castraveţi, ardei, gogoşari, vinete sau prune, mere, pere, struguri.

La Cluj-Napoca, preţurile la legume şi fructe în Piaţa Mărăşti sunt următoarele: varză 2-3,50 lei/kg, gogonele 2-3 lei/kg, ardei gras 4 lei/kg, ardei iute 10 lei/kg, castraveţi 3-6,50 lei/kg, vinete 2-3 lei/kg, conopidă 6,50 lei/kg, gogoşari 6-7 lei/kg, roşii 3-8 lei/kg, prune 6 lei/kg, gutui 6 lei/kg, mere 3,5-4 lei/kg, struguri 4,5-8,5 lei/kg.

Producătorii veniţi în pieţe cu legumele şi fructele de sezon împărtăşesc câteva reţete şi secrete de preparare a murăturilor şi dulceţurilor. O gospodină a spus că ardeii kapia copţi sunt o garnitură delicioasă, iar la gustul lor apetisant nu trebuie să se renunţe nici pe timp de iarnă, pentru că se pot prepara şi pune la borcan.

Gospodinele din satul Miceşti, comuna Tureni, judeţul Cluj, pun murături folosind apă sărată dintr-o fântână a satului numită „mărătoare”. Aurelia Crişan are 76 de ani şi pune în fiecare toamnă borcane cu murături - castraveţi, gogonele şi gogoşari - fără să folosească apă şi sare.

„Punem doar apă sărată din mărătoare, aşa am învăţat de când mă ştiu. La castraveţi folosesc apă rece, iar la gogonele apă fierbinte, şi pun după gust. La reţeta de castraveţi muraţi mai pun cimbru, mărar, frunze de vişin, care nu lasă castraveţii să se înmoaie, frunze de ţelină, pe fundul borcanului, şi o linguriţă de zahăr, boabe de piper, după care torn apa sărată”, a spus Aurelia Crişan. La gogonele, gospodina din Miceşti mai pune şi hrean şi bucăţi de morcov, toate legumele fiind din grădina proprie.

Primarul comunei Tureni, Ileana Mănăilă, a declarat că apa din „mărătoare” este folosită de sute de ani de săteni. „Apa din fântână este extrem de sărată, mai demult era păzită fântâna non-stop de către Primărie, iar locuitorii zonei duceau apă sărată din mărătoare.

Sătenii din Miceşti aveau o cotă mai mare de apă, iar cei din alte sate aveau cotă mai mică. Pe lângă murături, apa sărată este folosită şi pentru conservarea cărnii de porc şi a slăninei, când se taie porcii - dă un gust extraordinar”, a precizat Mănăilă. Tot în această perioadă, în marile oraşe au fost organizate şi târguri dedicate produselor tradiţionale. 

Comenteaza