Legea Avocatului Copilului va fi supusă la vot săptămâna viitoare

Legea Avocatului Copilului va fi supusă la vot săptămâna viitoare
După ani de aşteptare, România se aliniază în sfârşit practicilor internaţionale în materie de apărare a drepturilor copiilor.

Până la sfârşitul anului ţara noastră ar putea avea un "avocat al copiilor", o instituţie menită să apere şi să promoveze drepturile celor mici. Dacă legea va fi votată, România va deveni a 36-a ţară europeană cu o astfel de instituţie.

Avocatul Copilului va funcţiona în cadrul instituţiei Avocatului Poporului. Vor fi 18 angajaţi, patru la Bucureşti, din care unul va deţine titulatura de avocat al copilului, şi 14 în birourile teritoriale din ţară.

"Noi ca avocat al poporului şI avocatul copilului nu ne subrogăm, nu substiuim, nu înlocuim autorităţile administraţiei publice și avem menirea de a monitoriza în esenţă în ce măsură sunt respectate aceste drepturi ale copilului" - Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Asta înseamnă că la uşa avocatului copilului va putea bate orice minor sau reprezentant al acestuia care consideră că instituţii publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale, care ar fi trebuit să-i apere drepturile i le-a încălcat.

Avocatului îi revine ulterior sarcina de a verifica sesizările. Se va putea ajunge chiar şi până la reprezentarea în instanţă a celor nedreptăţiţi.

Instituţia avocatului copilului există în ţări din toată Europa de foarte mulţi ani.

Legea avocatului copilului va fi supusă la vot săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor, după care va fi trimisă senatorilor, potrivit TVR.

 

Comenteaza