Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel la Cluj

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel la Cluj

Mai multe biserici de rit ortodox şi de rit greco-catolic din municipiul Cluj-Napoca şi din alte localităţi ale judeţului şi-au sărbătorit ieri hramul, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Tot ieri s-a încheiat şi postul închinat celor doi apostoli, unul dintre cele patru posturi mari din an.

 

Bisericile ortodoxe din cartierul Mănăştur (foto), de pe strada Primăverii, aflată în construcţie, respectiv cea de pe strada Donath, dar şi biserica de acelaşi rit de pe Valea Chintăului au toate hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care au fost sărbătoriţi ieri. Şi o biserică greco-catolică din Dej are  hramul închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocazie cu care a fost vizitată duminică de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Totodată, în cartierul Cetatea Fetei, piatra de temelie a unei biserici greco-catolice cu acelaşi hram a fost sfinţită duminică.

 

“Evenimentele au fost organizate în contextul sărbătorii de astăzi (ieri - n.red.), dar au avut loc duminică, deoarece este mai uşor şi pentru oameni să participe dimineaţa la biserică. în timpul săptămânii este mai dificil, pentru că mulţi sunt la serviciu şi atunci participă mai mult la slujbele de seară”, a punctat preotul Daniel Avram, purtător de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Biserica romano-catolică din vecinătatea sediului BRD din Mărăşti are hramul Sfântul Petru, dar este cunoscută de mulţi clujeni ca biserica “Sfinţii Petru şi Pavel”. 

 

în tradiţia bizantină, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cu dată fixă, pe 29 iunie, este precedată întotdeauna de o perioadă de post, cunoscut în popor ca Postul Sâmpetrului, cu durată variabilă, de la două zile până la circa patru săptămâni, cum s-a petrecut anul acesta. Dacă sărbătoarea Sfinţilor Apostoli nu cade miercuri sau vineri, se mănâncă de dulce. Serbarea este urmată de o zi închinată Soborului celor 12 Apostoli, dar şi Sfântului Ghelasie de la Râmeţi.

 


Comenteaza