367 de parlamentari din camerele reunite au votat ieri lista de membri ai consiliului de administraţie (CA) al societăţii române de televiziune (SRTV), din care fac parte şi clujenii Cătălin Baba, ca reprezentant al guvernului, Paul Călin Botez, propunerea PDL, şi jurnalistul Sebesi Karen Attila (foto), de la TVR Cluj, propus de UDMR.
împotriva listei propuse de Comisiile de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat s-au pronunţat 42 de parlamentari, însă, în urma votului, din noul Consiliu de Administraţie al SRTV fac parte, la propunerea Preşedinţiei României, Mihai Alexandru Lăzescu – favorit la direcţiunea televiziunii publice şi, ca membru supleant, Mihaela Moldoveanu.
Fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii “Babeş-Boyai” (UBB), Cătălin Baba, actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei, se află şi el pe lista votată de parlament, iar ca membru supleant, tot din partea guvernului, a fost ales un al patrulea clujean, Cosmin Irimieş, cadru didactic la UBB.
Propunerile PDL pentru CA au fost fostul producător al Alpha TV Cluj, Paul Călin Botez, Adriana Meseşan şi Nicoleta Nicolicea. Din partea PSD au intrat în CA Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan şi Cristian Niţulescu, iar din partea PNL, realizatorul de emisiuni Lucia Hossu Longin. Sebesi Karen Attila, actor clujean şi realizator de emisiuni la TVR Cluj, a fost ales ca reprezentant al UDMR.
După validarea listelor, cele 13 persoane desemnate s-au retras pentru a alege, potrivit statutului, preşedintele SRTV. “Acum am ieşit de la vot, la televiziune a fost relativ simplu, preşedinte a fost votat Alexandru Lăzescu, reprezentantul Preşedinţiei”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Karen Sebesi Attila. El a primit 8 voturi “pentru” şi 5 “împotrivă”.
Andi Lăzescu a fost director la revista ieşeană “Opinia Studenţească” până în 1991 şi a fondat reţeaua de presă “Monitorul”. A fost director la Radio Mix FM şi membru al GDS, iar între 1996-2000 a fost director executiv al Televiziunii Publice.
Regulamentul mai prevede ca cei doi preşedinţi ai SRTV şi ai Societăţii Române de Radio (SRR) desemnaţi de membrii CA să primească votul final de învestitură tot din partea plenului parlamentului. Legislaţia de funcţionare a televiziunii şi radioului public cere ca preşedintele să fie ales de consiliile de administraţie, desemnate prin votul deputaţilor şi senatorilor, după un algoritm parlamentar care are la bază reprezentativitatea tuturor partidelor politice. Celor 13 aleşi li se adaugă doi salariaţi ai SRTV şi SRR, o nominalizare a preşedinţiei şi o nominalizare a guvernului.
Balotaj la radio
La Radioul Public, 383 de parlamentari au votat pentru listele de membri ai consiliilor de administrare, iar 26 contra. Astfel, membrii CA al SRR sunt: Maria Ţoghină (din partea preşedinţiei), Adelina Rădulescu (din partea guvernului), Doina Tănase şi Mihai Voicu (din partea PDL), Ovidiu Miculescu, Mirela Fugaru şi Ileana Savu (din partea PSD), Stejărel Olaru şi Alexandru Berzi (din partea PNL), Demeter Andras Istvan (din partea UDMR), Ana Florea (din partea minorităţilor naţionale) şi din partea personalului angajat al SRR - Adrian Valentin Moise, Bogdan Hossu.
După prima sesiune de vot a preşedintelui SRR, s-a ajuns la balotaj între reprezentantul UDMR şi PSD, parlamentul fiind nevoit să aştepte, pentru validarea conducerii, ca votul să se reia. După al doilea tur de scrutin, Ovidiu Miculescu, propunerea PSD, a fost desemnat ca şef al SRR. Plenul parlamentului nu l-a validat aseară pe Ovidiu Miculescu în funcţia de preşedinte-director general al SRR.