Emoţii pentru elevii clujeni: începe “bacul” la probele scrise

Emoţii pentru elevii clujeni: începe “bacul” la probele scrise
Aproximativ 7.000 de absolvenţi ai claselor a XII-a susţin începând de astăzi şi până vineri probele scrise ale examenului de bacalaureat.

 Dacă la primele probe ale examenului de bacalaureat, cele de competenţe, desfăşurate în lunile aprilie şi mai, şcolarii clujeni nu au avut mari emoţii, proba scrisă de limba română a “bacului” îi pune pe jar pe elevi. Bacalaureatul se va desfăşura în 22 de centre de examen din judeţul Cluj.

 

David Iacob, în vârstă de 19 ani, este elev la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” şi are emoţii doar pentru proba de astăzi a bacalaureatului. “Emoţii pentru probele care urmează nu am decât în ceea ce priveşte proba de limba şi literatura română, deoarece nu e punctul meu forte. M-am pregătit cât am putut de bine şi sper să iau o notă cât mai mare”, a declarat David Iacob.

 

Acesta a obţinut calificativul “excelent” la probele de competenţe. “La matematică şi fizică nu am foarte mari emoţii, deoarece matematica e una dintre materiile mele preferate şi m-am pregătit destul de bine. Cât despre fizică, am fost la olimpiada naţională în fiecare an de liceu, deci nu ar trebui să am probleme prea mari la acest examen”, a adăugat adolescentul. Ioana Stupariu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, nu are emoţii pentru probele scrise de bacalaureat. Tânăra spune că a învăţat din timp pentru fiecare dintre materiile de la examen. “La limba română sunt destul de stăpână pe materie, iar la matematică am lucrat tot anul pe variantele de anul trecut. La ultima probă, de logică, nu va fi foarte greu. Se ia uşor notă peste 8-9, dacă ai lucrat trei-patru zile”, a declarat Ioana Stupariu.

 

Examenul de bacalaureat se va desfăşura la Cluj în 22 de centre de examen. “La bacalaureat s-au înscris aproximativ 7.000 de candidaţi care vor susţine proba în 22 de centre de examen, din care 15 sunt în Cluj, două în Turda, două în Câmpia Turzii, două în Dej, unul în Gherla şi unul în Huedin”, a declarat Anca Hodorogea, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

 

Aceasta a explicat că patru liceeni clujeni vor susţine examenul de bacalaureat în condiţii speciale din cauza problemelor medicale. “Avem cazul unui copil internat în spital, unul va susţine examenul la domiciliu. De asemenea, un elev va redacta răspunsurile pe calculator, iar timpul de răspuns îi va fi prelungit cu o oră. Există şi un caz de varicelă, iar elevul va susţine examenul izolat într-o sală de clasă”, a explicat Hodorogea. Aproximativ 1.600 de profesori clujeni sunt implicaţi în organizarea examenului de bacalaureat.

 

“Sunt 400 de profesori evaluatori, aproximativ 950 de profesori supraveghetori şi 200 de profesori în centrele zonale de evaluare”, a adăugat Hodorogea. Potrivit reprezentanţilor ISJ Cluj, lucrările liceenilor clujeni vor fi corectate la Colegiul de Transporturi “Transilvania”, la Colegiul Tehnic Energetic şi la Colegiul Tehnic “Raluca Ripan” din Cluj-Napoca.

 

Mâine va avea loc proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar miercuri se vor desfăşura examenele la matematică sau istorie, în funcţie de profilul pe care l-au studiat liceenii. Ultima probă a examenului de bacalaureat va avea loc vineri, la o materie din aria curriculară a specializării studiate de elevi. Probele vor începe în fiecare zi la ora 9 dimineaţa şi vor avea o durată de trei ore.

 

Comenteaza