Autorităţile încep evaluarea dezastrului

Autorităţile încep evaluarea dezastrului
11 sate şi cătune au rămas fără energie electrică sâmbătă noaptea.În localităţile afectate de ploi a început îndepărtarea apei şi a mâlului.

 Comisiile de evaluare a pagubelor produse de inundaţii săptămâna trecută în Cluj încep în această dimineaţă munca pe teren. Tânărul care a dispărut luni în comuna Poieni din cauza inundaţiilor este căutat în continuare, iar cercetările cu scafandri s-au extins şi în judeţul Bihor. în Chinteni şi Jucu se lucrează de două zile la îndepărtarea mâlului din gospodăriile inundate.

 

Nivelul apei în zona comunei Jucu a scăzut ieri datorită creării de către lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, împreună cu echipajele Secţiei de Drumuri Naţionale a unui canal provizoriu de scurgere. Circulaţia feroviară pe firul 2, în zonă, era ieri în continuare blocată din cauza terasamentului rupt.

 

Cele mai afectate comune în urma inundaţiilor erau la sfârşitul săptămânii trecute Chinteni şi Jucu. în Chinteni, lucrătorii ISU evacuau apa din fântâni. O conductă de gaz de la intrarea în comuna clujeană s-a fisurat sâmbătă din cauza inundaţiilor. Aceasta nu este singura pagubă din comună provocată de inundaţii. “Am calculat pagubele la 1,6 milioane de lei”, spune primarul Lucia Suciu. în Chineni, un pod cu lungimea de 10 metri a dispărut din calea apelor. “N-am găsit nici o bucată din el, oamenii sunt izolaţi”, a mai precizat primarul. Suciu spune că valea peste care trece podul aparţine Apelor Române. “Mă rog de ei de patru ani să o decolmateze şi degeaba”, a afirmat primarul. în acest moment, în comuna Chinteni se lucrează la scoaterea apei pluviale din fântâni. “Am rămas fără poduri, am lucrat toată noaptea ca să scoatem apa”, a mai spus Suciu.

 

în Jucu se lucra ieri la scoaterea mâlului lăsat în curţile oamenilor de puhoaiele care au acoperit comuna. “încă avem şase gospodării unde apa este de o jumătate de metru şi şase case inundate. Acum reparăm urmările inundaţiilor de luni, marţi şi miercuri. Tragem apa din gospodării de două zile”, a spus primarul Dorel Pojar. Săptămâna trecută, circulaţia pe DN 1C, care tranzitează comuna, a fost blocată mai bine de 30 de ore. Potrivit specialiştilor, solul unde se află construcţii în zona Jucu este situat sub nivelul Văii Feiurdului, unde râul a depăşit săptămâna trecută cotele de atenţie. Aici sunt necesare măsuri care să asigure drenajul şi scurgerea apei, dar şi politici restrictive privind regimul construcţiilor, crede prefectul Florin Stamatian. “în Jucu, apa freatică se află foarte sus, iar retragerea apelor va fi mai greoaie, poate dura chiar şi două săptămâni până se retrage complet”, a precizat şi şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, Grigore Onaciu.

 

întrebat despre suprafeţele de culturi afectate de inundaţii, Onaciu spune că este vorba de cel mult 3.000 de hectare de teren, faţă de cifra avansată joi de prefectură – când suprafeţele afectate depăşeau 16.000 de hectare de teren. “Noi, cu oamenii noştri, am evaluat spre 4.000 de hectare de teren afectate, între care cele mai multe sunt cultivate cu porumb, cam 1.800 de hectare, şi grâu, 580 de hectare. Sunt maxim 3.000 de hectare afectate. Poate dacă adunăm şi ce s-a inundat ajungem la 16.000 de hectare”, a precizat directorul DADR Cluj.

 

Totodată, în Poieni, o altă comună clujeană puternic afectată de inundaţii, linia ferată a fost deviată provizoriu pe un teren mai solid din cauza ruperii terasamentului. Ulterior, va fi nevoie de lucrări mai ample pentru remedierea pagubelor produse de inundaţii la calea ferată. Reprezentanţii CFR susţin că traficul feroviar nu este blocat, iar acolo unde au fost trenuri internaţionale întârziate în trafic au fost puse la dispoziţie autobuze cu care călătorii au ajuns la timp la Aeroportul Internaţional Cluj, pentru a prinde legăturile spre punctele de destinaţie.

 

Tânărul dat dispărut în comuna Poieni, unde maşina cu care călătorea a fost luată de viitură, nu a fost găsit nici acum. Căutările sunt efectuate cu scafandri şi au fost extinse şi în judeţul Bihor. “Căutările au fost suspendate sâmbătă şi vor fi reluate în funcţie de evoluţia vremii, pentru că au crescut din nou apele. Presupunem că nu-l vom mai găsi în zona în care a dispărut. Greu de presupus că a rămas acolo, având în vedere că e apă de munte, curentul e foarte puternic, iar Crişul, de la câţiva metri, a ajuns la zeci de metri lăţime”, a explicat generalul Vasile Şomlea, şeful ISU Cluj. Amintim că un tânăr este dat dispărut încă de lunea trecută, după ce viitura de pe Crişul Repede, de la Poieni, a luat pe sus autoturismul în care se afla acesta împreună cu alţi doi tineri, care au reuşit să se salveze.

 

11 sate şi cătune clujene, fără curent electric

 

Comunele Gilău, Măguri Răcătău şi Valea Ierii au rămas fără alimentarea cu energie electrică în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce vremea nefavorabilă a deteriorat peste 40 de puncte de transformare, în 11 sate şi cătune. Alimentarea cu energie electrică urma să fie reluată ieri după-amiază.

 

20 de judeţe, afectate de inundaţii în weekend

 

Peste 80 de localităţi din 20 de judeţe au fost afectate de inundaţii în ultimele două zile, potrivit unui raport al guvernului. O persoană a decedat în Vrancea, iar una a fost dată dispărută în Bacău. Au fost evacuaţi 503 oameni şi au fost inundate 660 de gospodării şi anexe gospodăreşti. Au fost afectate de precipitaţiile masive 740 de locuinţe şi patru obiective economice, iar patru drumuri naţionale au fost inundate. Sunt acoperite de ape 2.107 hectare de fâneţe, 3.140 de hectare de păduri şi 791 de hectare de teren arabil.

 

Comenteaza