Case dărâmate de viituri

Case dărâmate de viituri
După ce cu o zi înainte două persoane şi-au pierdut viaţa, viitura a pus la pământ case şi a distrus poduri.

Intre Cluj şi Dej nu se putea circula ieri. Inundaţiile continuă să facă ravagii în judeţul Cluj: case care se prăbuşesc sub furia apelor, poduri dărâmate, aproape 600 de hectare de teren inundate şi drumuri impracticabile.

 

Viitura a dărâmat două case şi a avariat alte 40 în comuna Poieni. Patru case din comuna Călăţele sunt complet izolate şi în pericol de a se prăbuşi. Beciurile, curţile şi fântânile din Satu Lung au fost inundate, oamenii fiind nevoiţi să bea apă adusă de voluntari.

 

O benzinărie a fost inundată în totalitate în apropierea comunei Jucu, iar podul care face legătura între satul Câmpeneşti (foto), comuna Apahida, şi Drumul Naţional 1C Cluj-Napoca - Dej a fost rupt de viitura care a curs în noaptea de marţi spre miercuri în zonă. DN 1C era blocat ieri din cauza apei care ajungea în unele porţiuni chiar şi la un metru, iar comuna Jucu a fost izolată în totalitate. Angajaţii fabricii Nokia au fost nevoiţi ieri dimineaţă să se abată de la drumul obişnuit pentru a ajunge la muncă.

 

“Când am mers dimineaţă la muncă, şoseaua era  inundată, aşa că am mers prin Gădălin, Bonţida şi apoi am ajuns la Jucu. La întoarcere o să ocolim şi mai mult. S-a lucrat normal pentru că Nokia nu este inundată, iar pana de curent nu ne-a afectat pentru că avem generatoare”, a declarat un angajat al Nokia. Liderul de sindicat al fabricii de telefoane mobile, Cristian Copil, spune că nu a fost notificat de niciun fel de întrerupere a producţiei sau a activităţii fabricii Nokia. “Eu am ieşit ieri dimineaţă din tură (marţi - n. red.) dar nu am primit niciun fel de informaţie că ar fi afectată producţia”, a precizat acesta.

 

La intrarea în comuna Jucu, pe DN 1C, benzinăria, supermarketul şi motelul Denisrom au fost devastate de ape. Mai mulţi muncitori cărau ieri după-amiază alimentele care se vindeau în magazin. “S-au stricat pompele de benzină. E inundat rău”, a comentat unul dintre angajaţii Denisrom. Oamenii au povestit că benzinăria a fost inundată în cursul nopţii. “Tot magazinul e sub apă. Sunt pierderi foarte mari. Nu a mai fost niciodată aşa apă”, a declarat Beniamin Iuşan, un angajat.

 

La doar câteva sute de metri de benzinărie, podul care duce spre satul Câmpeneşti din Apahida s-a surpat. “Nu mai e niciun alt drum care să ducă spre Câmpeneşti. Aseară (marţi - n. red.) am trecut peste pod, iar dimineaţă am văzut că este rupt”, a povestit Sorina Pavel, de 35 de ani. în apropierea podului, cu o basculantă, se afla şi un angajat al Companiei de Apă Someş (CAS). “Am venit să sprijinim conducta de apă de lângă pod ca să nu se rupă pentru că altfel rămâne tot Câmpeneştiul fără apă”, a povestit Dănuţ Porumb, angajat al CAS. Un alt locuitor din sat comenta: “Din ’70 nu am mai văzut aşa inundaţii”. în zonă, nivelul apei din lacurile din Câmpeneşti a crescut foarte mult.

 

Autorităţile din comuna Jucu încercau să diminueze efectele inundaţiilor în zonă. “Tot cresc apele din cauza ploii. La Nokia nu au ajuns inundaţiile, dar toată comuna este izolată. Toate drumurile sunt închise. încercăm să facem baraje în calea apei. Am ieşit cu toţi oamenii, cu buldoescavatoare, dar nu ştiu ce se poate face pentru că vine apa şi de la Câmpeneşti”, a declarat Ioan Bucur, viceprimarul comunei Jucu. Cele mai afectate sunt satele Jucu Herghelie şi Jucu de Mijloc, unde mai multe case au fost inundate.

 

Localităţile Jucu de Sus şi Jucu de Mijloc au rămas ieri, din cauza inundaţiilor, fără alimentare cu energie electrică. De asemenea, la un post de transformare din zona unităţii militare din Floreşti s-a lucrat pentru remedierea avariilor, după ce apa s-a infiltrat în incintă.

 

între localităţile Pădureni şi Satu Lung din comuna Chinteni carosabilul era ieri acoperit cu aluviuni. De asemenea, drumul dintre Apahida şi Cojocna era acoperit, pe patru porţiuni, de apă cu adâncimea de până la 40 de centimetri. în total, 13 sectoare de drum judeţean au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele zile.

 

Pe drumul judeţean (DJ) 108C - sector Mănăstireni - Văleni - Călata, podul a fost rupt de viitură.  Pe acelaşi drum, pe sectorul km 37- 43 se găseau numeroase aluviuni. Pe DJ 103G Podeni – Pietroasa, la km 34+300, podeţul era colmatat, iar platforma drumului a fost acoperită de viituri. Autorităţile au intervenit cu utilaje pe sectoarele afectate de inundaţii pentru înlăturarea efectelor calamităţilor.

 

Cotele de inundaţie au fost depăşite pe afluenţii Someşului Mic - Lonea, Almaş, Borşa şi Nadăş. Cele mai afectate sunt comunele Bonţida, Borşa şi Vultureni, iar scurgerile de pe versanţi şi viitura formată pe râul Lonea au inundat şi comuna Dăbâca. Comunele Chinteni, Iclod, Apahida, Jucu şi Bobâlna, dar şi municipiul Dej au fost afectate de ploile torenţiale şi de revărsarea pâraielor, potrivit Administraţiei Bazinale Someş-Tisa.

 

în cursul zilei de ieri, echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au intervenit pe Canalul Morii în zona Clujana, pe strada Pavlov, dar şi pe strada Maiakovski. Au fost distribuiţi saci de nisip la depoul CFR, la Şcoala de Poliţie şi locuitorilor din apropierea Someşului Mic, Nadăş şi Canalul Morii.

 

în judeţul Cluj, au fost afectate de inundaţii peste 900 de locuinţe şi gospodării din 15 localităţi, 577 de hectare de teren agricol şi păşuni, 44,6 kilometri de drumuri judeţene şi comunale şi 129 de fântâni, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Medicii de familie din mediul rural trebuie să raporteze în regim de urgenţă Instituţiei Prefectului Cluj numărul bolnavilor cronici, al gravidelor şi copiilor mici despre care există informaţii că au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Aceştia ar urma să fie evacuaţi preventiv din cauza inundaţiilor care au determinat izolarea unor localităţi.

 

Prefectul Florin Stamatian a anunţat că va trimite echipe care să verifice  felul în care sunt întreţinute şi curăţate rigolele şi şanţurile de pe drumurile din interiorul localităţilor. în opinia prefectului judeţului, unele situaţii de urgenţă, în care locuinţe şi anexe au fost inundate, au apărut pe fondul administrării defectuoase a acestor zone de-a lungul drumurilor.

 

Prefectul i-a apostrofat ieri, din nou, pe membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), în special pe responsabilii de drumuri şi pe reprezentanţii Administraţiei Bazinale Someş-Tisa. “Am un sentiment că nu pot să fac nimic, parcă vorbesc singur”, a spus Stamatian. Nu au scăpat de apostrofări nici primarii de comune, care au fost îndemnaţi să-i scoată pe oameni cu lopeţile în stradă. “Trebuie făcută curăţenie în faţa porţilor, nu doar să scoată apa din curte”, a spus Stamatian.

 

Membrii CJSU au participat ieri la o videoconferinţă cu premierul Emil Boc, care le-a transmis prefecţilor din ţară că salvarea vieţilor omeneşti trebuie să fie o prioritate, iar evitarea pagubelor să se facă în măsura posibilităţilor. în judeţul Cluj, două persoane şi-au pierdut viaţa până acum din cauza revărsărilor de ape.

 

Voluntarii de la Crucea Roşie se implică în ajutarea clujenilor din zonele calamitate de inundaţii. Aceştia au distribuit până acum 700 de litri de apă potabilă, 100 de pâini şi mai multe zeci de kilograme de conserve în satul Călata din comuna Călăţele şi Satu Lung din comuna Chinteni. ”Mai avem pregătiţi 800 de litri de apă, 500 de pâini şi 50 de kilograme de conserve pentru satul Feiurdeni din comuna Chinteni”, a spus Simona Bratu, directorul filialei clujene a Crucii Roşii.

 

Nici cluburile din Cluj-Napoca nu au scăpat de potop. Localul Janis Pub de pe pietonala Eroilor a fost inundat în noaptea de luni spre marţi, din cauza precipitaţiilor abundente. Apa a curs prin gurile de aerisire ale localului şi printr-o spărtură din perete. La ora 3 noaptea, clienţii au fost evacuaţi din localul subteran, circulând pe scaune.

 



 

Comenteaza