New York, varianta îmbunătăţită

New York, varianta îmbunătăţită
Un clujean, manager al Fanfarei Shavale, a povestit, pentru ZIUA de CLUJ aventura sa la expoziţia-mamut de la Shanghai.

 în China e interzis să intri în autobuz cu “darian”, un fruct tropical cu miros pestilenţial. Linia de metrou din Shanghai are peste 200 de kilometri, iar în restaurante se servesc mii de feluri de mâncare. Sunt doar câteva dintre detaliile interesante descrise pentru ZIUA de CLUJ de către Santa Levente, managerul Fanfarei Shavale, care s-a întors săptămâna trecută de la expoziţia gigantică World Expo Shanghai 2010.

 

Levente a participat, alături de muzicienii din Fanfara Shavale, la deschiderea pavilionului României de la World Expo. “Am plecat în 21 aprilie, în toiul “scandalului cu norul de cenuşă”. Am prins o pauză”, zâmbeşte managerul. Levente a fost surprins de reacţia foarte entuziastă a spectatorilor chinezi, care nu au avut deloc o problemă “de receptare” a muzicii celor de la Shavale. “Au chiuit şi au dansat, le-a plăcut mult”, a subliniat Levente.

 

La Pavilionul României, Fanfara Shavale a cântat, de altfel, câteva ore zilnic, iar, în timpul liber, artiştii au bătut oraşul în lung şi-n lat. Iar ce au văzut l-a impresionat pe Levente şi l-a făcut să spună că “Shanghaiul e, parcă, o copie îmbunătăţită a New Yorkului”. “Infrastructura e de secol XXI: drumuri cu 3-4 benzi pe sens şi bandă pentru biciclete, scutere, 220 de kilometri de metrou, din care 110 construiţi în ultimii doi ani, autostrăzi suspendate prin oraş, unele nivele ajung până la etajul 8 al clădirilor”, a enumerat el.

 

Santa Levente a rămas marcat şi de mâncarea şi băutura din Shanghai: “Mâncarea nu se compară cu mâncarea chinezească din Europa. E foarte iute şi predomină alte gusturi, însă e de o diversitate nemaîntâlnită, sunt mii de feluri. Am reuşit să gust vreo 50 de feluri, din care mi-au plăcut cam cinci. Surpriza a fost că, la ei, carnea de pui, porc, raţă nu se mărunţeşte cu oase cu tot. Dacă nu ştii dinainte, e cam neplăcut”.

 

Muzicienii de la Shavale nu au mâncat, însă, pe parcursul şederii, mâncare chinezească: “au fost o dată la KFC şi o dată la Burger King, apoi au gătit, ciorbe şi mâncăruri de acasă, inclusiv mămăliguţă”. Berea din China este o “poveste” separată: cea autohtonă costă echivalentul a 1,2 lei, iar cea străină, maximum 5 lei. Brânzeturile sunt rare, iar pâinea, iaurtul, smântâna lipsesc cu desăvârşire. Fructele sunt “ca şi la noi”, însă “darian” este o excepţie. Levente spune că e un fruct “cu miros pestilenţial, e chiar interzisă intrarea în hoteluri, metrou sau autobuz cu el. Eu am ieşit din câteva magazine din cauza mirosului”.

 

Santa Levente a visat de mic copil să ajungă în China: “am văzut filmul «Marco Polo», apoi am citit despre viaţa şi aventurile lui, era o lume parcă de vis! De atunci mi-am zis că odată trebuie să ajung să văd locurile, oamenii. între timp, China a devenit o forţă mondială şi au cam dispărut oraşele vechi. Poate doar în centrul ţării mai găseşti zone lăsate intacte”.

 

70 de milioane de vizitatori

 

La World Expo 2010 au participat sau vor evolua artişti precum Grigore Leşe (clujeanul va pleca în China în luna iulie), Căluşarii Slatinei, Orchestra Naţională Radio, Fanfara 10 Prăjini, Damian Drăghici, naistul Răzvan Mazilu, Teatrul Masca.

 

Pavilionul României, singurul aparţinând unei ţări din Europa de Est, are forma unui măr verde gigant, futurist (foto). World Expo Shanghai a început în 1 mai, va dura până în octombrie şi are 200 de pavilioane dedicate ţărilor participante. Organizatorii estimează că expoziţia-mamut din China va avea, până la final, 70 de milioane de vizitatori.

 

Comenteaza