Criza îi împinge pe clujeni la Loto
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:12
- Eveniment
- Ascultă știrea

Cu cât scad veniturile, cu atât oamenii îşi pun mai mult speranţele în câştiguri imediate care le-ar putea rezolva problemele, astfel că agenţiile loto clujene nu duc niciodată lipsă de clienţi. Mulţi pensionari, care se cunosc de mult între ei şi cu vânzătoarele, forfotesc în incinte de dimineaţa până seara.
încă de marţi, prima zi de lucru a săptămânii pentru angajaţii Loteriei Române, în spaţiile mici, unde se vând bilete la diversele jocuri din sistem, se perindă încontinuu numeroşi clujeni. Unii îşi completează bilete la 6 din 49, la 5 din 40, Joker, Noroc sau Pariloto, alţii iau lozuri, iar unii se joacă la aparatele electrice ori mecanice. Se discută mult despre criză, necazurile pensionarilor şi, mai ales, politică. O doamnă de vârstă respectabilă, cu o impunătoare poşetă albă, a câştigat ieri, la agenţia din Piaţa Unirii, 80 de lei după câteva minute de butonat, după care s-a întors iar la “păcănele” (butoanele aparatelor – n.red.).
Cei mai mulţi aleg însă jocurile “cuminţi”, tradiţionale şi îşi aleg numerele după date de naştere ale apropiaţilor, fac calcule matematice complicate, mizează ani şi ani pe aceleaşi numere sau le lasă la voia întâmplării. Un detaliu constant în tot procesul jocului la Loto este faptul că majoritatea vin la agenţii în ziua extragerilor şi stau la cozi infernale în ultimul moment, înainte de închidere. “Se lasă pe ultima sută de metri. Au crescut mult vânzările de când e criză. Duminica trecută am avut, de pildă, 319 bilete vândute. în zilele extragerilor, duminică şi joi, avem cel mai scurt program, de la 8 la 14, şi atunci avem cel mai mare aflux de cumpărători”, a declarat Cristina Mărginean, vânzătoare la Agenţia de pe Bulevardul Eroilor.
“Nu avem timp să stăm. Se vând foarte bine şi lozurile, şi biletele pentru Loteria Vacanţei. Câte 5-6 persoane vin în fiecare zi cu bilete cu 3 numere câştigătoare, după noua organizare. Nici unul nu a cerut banii, toţi şi-au luat alte bilete”, a mai spus vânzătoarea. Altă bătaie de cap pentru angajatele de la Loto este să îi ajute pe cei care şi-au pus numere la 6 din 49, la 5 din 40, Joker, Noroc să vadă dacă au câştigat sau nu. Deşi extragerile sunt transmise în direct la TVR 1 şi rezultatele sunt preluate aproape în acelaşi timp pe internet, cei mai mulţi pensionari nu le urmăresc şi se prezintă apoi la agenţie, vânzătoarea le trece biletele prin aparat şi află astfel dacă numerele bifate sunt sau nu printre cele extrase. “Majoritatea cumpărătorilor fac asta, îi ajut dacă am timp”, a dezvăluit Cristina Mărginean.
Din comunitatea formată la agenţia de pe Eroilor, vânzătoarea a remarcat un client fidel, în vârstă de 92 de ani. “Nu a câştigat niciodată, bietul de el! Ne-a zis că de când tot joacă şi cotizează la stat, ar trebui să i se arate ceva, aşa că nu se lasă”, a povestit angajata.
Un alt membru marcant al grupului de împătimiţi de Loto, care a dezvăluit doar că a fost medic, joacă de două decenii şi se poate mândri cu câteva câştiguri la 6 din 49, unul la Categoria a II-a şi altele mai micuţe. Cu banii cei mulţi a cumpărat un teren pentru o casă de vacanţă, pe care l-a oferit fiului său ca dar de nuntă. Acum nu mai joacă decât la Pariloto. “Astea sunt fără miză. Sunt pentru a urmări evoluţia echipelor noastre de fotbal, bune şi rele. Să joci la Loto e o ocupaţie pentru pensionari, mai bună decât să linguşeşti politicieni, cum fac unii. Toţi visăm la lucruri pe care nu ni le mai putem permite cu pensia”, a apreciat clujeanul.
Un alt obişnuit al agenţiei, Teodor Feneşan, joacă şi el de ani buni la Loto. “Am încercat şi la Super Bingo Metropolis, dar am renunţat după ce am văzut că nu câştigă nimeni de la Cluj, că toate premiile se duc în Moldova”, a spus pensionarul. Ce ar face dacă ar lua premiul cel mare la Loto? “Aş investi în ceva şi le-aş da bani celor doi băieţi ai mei”, a spus Feneşan.