Apele au luat două vieţi în judeţul Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:12
- Eveniment
- Ascultă știrea

Două vieţi pierdute, sute de gospodării inundate, mii de hectare cu culturi compromise, drumuri închise, căi ferate sub ape, localităţi izolate şi sute de sinistraţi: aşa arată un prim bilanţ al inundaţiilor din ultimele două zile.
Viitura de pe Crişul Repede de la Poieni a luat pe sus, luni, un autoturism BMW care circula pe DN1 E60 şi în care se aflau trei bărbaţi. Maşina a fost luată de ape, iar unul dintre pasageri a fost găsit mort ieri. Cei trei sunt Marius P. (25 de ani) şi Gabriel P. (23 de ani) din Dealu Negru, respectiv Viorel S. (42 de ani) din Râşca. Gabriel P. nu a reuşit să se salveze din maşină şi a fost luat de ape. El a fost căutat ore bune de lucrătorii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Ceilalţi doi au fost salvaţi de lucrătorii ISU de la detaşamentul Huedin şi transportaţi la spitalul din localitate.
în comuna Apahida, pe strada Tudor Vladimirescu, zeci de gospodării erau ieri inundate, apa ajungând până la un metru în curţile oamenilor. O bătrână de 84 de ani, Maria Oltean, a murit înecată în apa din curtea casei. “Am auzit că s-a împiedicat, nu s-a putut ridica şi s-a înecat”, a declarat unul dintre vecinii femeii.
Record de precipitaţii: 81 de litri pe metrul pătrat: atât au măsurat hidrologii ieri în Cluj, în comuna Beliş. Este cea mai mare valoare înregistrată în acest an de precipitaţiile căzute în judeţ. Secretarul Primăriei Beliş, Violeta Trifu, spune însă că ieri nu au fost probleme mari în comună. “Nici n-a plouat atât de mult, n-au fost probleme mari”, a declarat Trifu.
Drumul Naţional 1C
în satul Sânnicoară, din comuna Apahida, zeci de locuinţe au fost inundate, iar în unele zone apa ajungea chiar şi la doi metri adâncime. Tot în aceeaşi zonă, mai multe grădini cu culturi de zarzavaturi au fost distruse în totalitate de apă. Călin Mărginean (40 de ani) este proprietarul unei vile din Sânnicoară. “Aseară, în jurul orei 12 noaptea, m-am dus să dorm, iar apa din şanţul de desecare era deja ieşită din matcă. în unele locuri apa are doi metri adâncime”, a povestit Mărginean. Grădina lui Nicolae Cherecheş, de 25 de ani, a fost şi ea inundată. “Aveam o grădină cu roşii, ardei, ceapă şi cartofi. S-a distrus totul din cauza ploii. Apa nu se poate scoate de acolo”, a povestit Cherecheş.
Apa a inundat şi satul Morişti din comuna Cojocna. în sat nu se putea intra ieri cu autoturismele. “Nu se poate trece până în sat decât pe jos sau cu căruţa”, a declarat Sorin Demian, un locuitor din zonă. Cosmin Moldovan, de 38 de ani, proprietarul unui magazin din Morişti, a reuşit în cursul dimineţii să ajungă în sat. “Dimineaţă apa mi-a trecut peste parbriz. în apropierea staţiei de curent a fost cea mai mare apă, de un metru”, a povestit omul, în timp ce gândea o soluţie pentru a reveni în sat. Un alt locuitor, Andreas Stanca, izolat în localitate, ne-a declarat că “nu i-a întrebat nimeni de sănătate”. “Suntem aici izolaţi şi nu a venit nimeni să ne întrebe dacă avem măcar apă”, s-a plâns el.
în comuna Floreşti au existat probleme cauzate de ploaia care a căzut în noaptea de luni spre marţi. “Am avut probleme pe strada Stejarului, pe strada Muzeul Apei. S-a scos apa din curţi şi acum e linişte. Am lucrat cu trei echipe cu motopompe, trei basculante şi două buldoescavatoare pentru a scoate apa. Au lucrat toţi angajaţii de la Situaţii de Urgenţă şi 18 voluntari”, a declarat Horea Şulea, viceprimarul din comuna Floreşti.
Satul Valea Drăganului a fost izolat complet după ce drumul judeţean 764B, care face legătura între sat şi DN1E60, a fost distrus ieri de inundaţii.
în Călăţele a fost distrus şi un pod care face legătura între Călata şi Mănăstireni. Totodată, Călata nu mai are surse de apă potabilă. “Am vorbit la prefectură şi la ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă - n. red.) să vedem cum rezolvăm problema apei, încă aştept răspunsul, să vedem dacă o să cumpărăm sau dacă ne aduc ei apă”, a spus viceprimarul Traian Vuşcan. Conform Instituţiei Prefectului judeţului Cluj, 1.300 de persoane din comună - 900 din Călăţele şi 400 din Călata - necesită apă potabilă până la dezinfecţia fântânilor afectate.
Traficul rutier între
Circulaţia pe calea ferată între Ciucea şi
Poieni a fost închisă aseară câteva ore din cauza inundaţiilor din zonă. Două
trenuri s-au oprit în mijlocul câmpului din cauză că apa ajungea până aproape
de traversele căii ferate, iar călătorii sunt transbordaţi. Unul dintre trenuri
este un accelerat din Ungaria, iar călătorii trebuiau să ajungă în
în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, le-a cerut reprezentanţilor instituţiilor care intervin la inundaţii mai multă operativitate şi să furnizeze informaţii cât mai exacte referitor la situaţia din judeţ. “Vreau un plan de acţiune concret cât mai rapid”, a spus Stamatian. Mai multe explicaţii au fost cerute şefului ISU Cluj, generalul de brigadă Vasile Şomlea. “Unde mergem, domnule Şomlea? Vreau să ştiu cine coordonează voluntarii din localităţi. Să fie cineva acolo unde este pericol de inundaţie, nu după ce a puşcat”, s-a adresat Stamatian către Şomlea. în replică, Şomlea a precizat că este stăpân pe situaţie şi că este greu pentru pompieri să răspundă la 550 de apeluri într-o zi. “Ştiu exact despre ce este vorba în fiecare moment”, a punctat şeful ISU.
Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) au prezentat situaţia drumurilor naţionale şi judeţene. Mircea Bun, şef secţie drumuri naţionale, a precizat că se circulă greu pe DN1 în zona localităţilor Sânnicoară şi Stejăriş, dar că nu există drumuri naţionale închise. Directorul adjunct al RAADPP, Cornelia Tripon, a menţionat că sunt probleme pe drumul judeţean de la Valea Drăganului, că s-a refăcut podul Călata –Văleni şi că se lucrează pentru a se reface accesul în satul Berindu, comuna Sânpaul.
Prefectul Florin Stamatian a cerut atenţie maximă din partea autorităţilor pe pârâul Nadeş, iar şeful ISU, Vasile Şomlea, a precizat că în Călăţele sunt cinci case în pericol de prăbuşire, iar locatarii refuză să le părăsească.
Potrivit directorului Regionalei CFR Cluj,
Vasile Secară, trenul accelerat