Sute de familii din Huedin au fost evacuate ieri din cauza viiturilor puternice de pe râul Criş şi pârâul Domoş. Patru maşini au fost luate de ape, iar la faţa locului au sosit zeci de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Traficul a fost blocat mai bine de cinci ore, iar şoferii de tir au făcut cozi de kilometri la intrarea în Huedin dinspre Cluj-Napoca, respectiv Oradea. Locuitorii zonei spun că nu au văzut asemenea inundaţii de cel puţin 30 de ani.
“Patru maşini au luat apele şi le-au băgat în Criş. Apa a rupt balustrada podului. A fost o Dacie papuc aici, a rupt-o în două, a luat şi un ARO”, spune Pavel Todor (58 de ani) care locuieşte lângă pârâul Domoş. El arată că asemenea inundaţii nu au mai pomenit locuitorii din Huedin încă din 1977.
“Am evacuat câteva zeci de familii de pe strada Horea (DN1 E60 - n. red.), a trebuit să retragem populaţia pentru că apa a intrat în curţi şi în case, dar le-am dat drumul sinistraţilor. A plecat fiecare la rude sau familie”, spune viceprimarul Marinela Giurgiu. S-a ajuns în această situaţie după ploi de doar două ore, torenţiale, care au determinat ieşirea din matcă a pârâului Domoş. Traficul a fost blocat ore bune, de la ora 14.00 până după ora 18.00, când a fost reluat cu restricţii. Coloanele de kilometri întregi de tiruri au fost direcţionate în acest interval pe rute ocolitoare. “Stau aici de la ora 14.30, mi-am pierdut răbdarea. în două ore am făcut 200 de metri”, a spus Ioan Roşca (36 de ani), un şofer de tir care se îndrepta ieri spre Arad.
Viorica Kelemen (57 de ani) locuieşte încă din 1954 în casa care a fost acum inundată. A urcat tot ce a putut pe mese, scaune şi mobilă, a pus saci cu nisip la intrarea în curte pentru a împiedica apa să pătrundă, dar fără succes. “Apa e până la genunchi în curte şi nu curge, bălteşte aici. Nu ştiu ce să fac. încă n-am avut aşa inundaţii”, a spus ea, lăcrimând.
Bilanţul provizoriu arată că aproximativ 200 de gospodării din Huedin au fost afectate de ploile torenţiale de ieri. Totodată, DN1 E60 a fost blocat la ieşirea spre Oradea, în zona unui pod care nu a putut prelua viitura. “Circulaţia a început să se reia, acum scoatem apa din curţile şi casele oamenilor. Peste noapte fiecare va hotărî dacă rămâne în locuinţă sau nu”, a spus viceprimarul Giurgiu.
Localităţi afectate
Mai multe comune au fost afectate de inundaţii în ultimele zile, din cauza furtunilor şi a cantităţii mari de precipitaţii. între acestea se numără Chinteni, Sic, Băişoara şi Sîncraiu. în Chinteni, 100 de hectare de teren şi 50 de gospodării au fost inundate, iar două drumuri peste poduri judeţene au fost fisurate.
“Toate şanţurile sunt colmatate pentru că nu au putut prelua viitura. Ieri (duminică - n. red.) a fost un dezastru, nimeni n-a mai văzut aşa ceva. O maşină a fost luată de ape pur şi simplu şi izbită de gard. Totul în numai 15 minute”, a spus primarul Lucia Suciu. în Turda, şase gospodării au fost afectate de ploi.
1.700 de hectare de culturi agricole inundate
Un număr de 14 comune din Cluj au fost afectate de inundaţiile din ultima săptămână. Cele mai lovite sunt comunele Mihai Viteazul şi Sănduleşti, dar şi municipiul Câmpia Turzii.
în total, suprafaţa agricolă afectată de inundaţii depăşeşte 1.700 de hectare de teren, între care cele mai afectate sunt culturile de porumb – 835 de hectare şi grâu – 311 hectare de teren, potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Cluj.