Cum se raportează românii la vuvuzele
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:13
- Eveniment
- Ascultă știrea

Românilor le place sportul, dar îl preferă pe cel văzut din fotoliu celui practicat pe stadion sau în sala de sport. Mulţi dintre ei au ca favoriţi la actuala Cupă Mondială jucători ori antrenori care nu participă, iar o bună parte dintre aceştia cred că vuvuzele sunt... “fete tinere”.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), condus de Vasile Dâncu, a realizat un inedit sondaj de opinie despre Cupa Mondială din Africa de Sud.
într-un preambul al întrebărilor legate strict de fotbal, IRES descoperă că 85% dintre români susţin că le place sportul, 45% numind fotbalul sport favorit, urmat, la mare distanţă, de handbal (13%), tenis, gimnastică, atletism (între 7% şi 5%). Hagi este, detaşat (24%), sportivul favorit al românilor, urmat de Nadia Comăneci (11%), Nicolae Dobrin (6%), Adrian Mutu şi Ilie Năstase (ambii cu 4%) şi primul sportiv străin în top, Pelé (3%). Dacă 85% spun că le place sportul, doar 17% îl şi practică.
Cei mai mulţi
sportivi par a fi în
Mai mult de
jumătate (52%) dintre conaţionali au urmărit meciuri de la actualul Campionat
Mondial, însă doar 15% dintre ei susţin că le-au urmărit pe toate. Menţionăm că
sondajul a fost efectuat după desfăşurarea meciurilor primei etape din faza
grupelor. “Mondialul” are cea mai mare audienţă în Transilvania şi
Românul preferă fotbalul “servit” în propriul fotoliu. 89% spun că urmăresc meciurile acasă, doar 6%, în baruri sau pe terase şi numai 2%, la prieteni, vecini sau rude. Doar în cazul Moldovei lucrurile stau puţin diferit. Dacă e să plece de acasă, moldovenii aleg varianta mai puţin costisitoare, astfel că doar 2,5% au urmărit meciurile în localuri, în schimb şi-au vizitat cunoştinţele 5,1%.
Ai noştri au trei
echipe preferate la acest mondial:
Nici în cazul
jucătorilor preferaţi nu lipsesc nume neavenite, cum ar fi Adrian Mutu,
Cristian Chivu, Ronaldinho sau Beckham, fotbalişti care văd Cupa Mondială la
televizor sau de pe banca de rezerve, ca membru al staffului tehnic, în cazul
ultimului. în schimb, doi fotbalişti domină topul: Lionel Messi (19%) şi
Cristiano Ronaldo (17%). La mare distanţă, vine pe locul trei Kaka (3%). Din
nou
Tot moldovenii le
dau cele mai mari procente lui Mutu şi Chivu (2,8%, respectiv 2,2%). 94% dintre
români nu ştiu care este mascota “Mondialului”, în schimb imnul este mult mai
cunoscut – doar 86% nu ştiu care e imnul competiţiei. Românii “văd” o finală
Brazilia – Germania şi o finală mică Spania –
Cupa Mondială a lansat o nouă vedetă certă: vuvuzela. Deja, mai bine de jumătate dintre români (55%) au auzit de vuvuzele. Totuşi, ele sunt mult mai cunoscute bărbaţilor (69,5%) decât femeilor (39,7%) şi sunt mai mari vedete în sud (58,4%) decât în Transilvania şi Banat (50,9%). 79% dintre români ştiu că vuvuzela este un instrument muzical, totuşi, 4% cred că vuvuzele li se spune fetelor tinere, în vreme ce 3% sunt convinşi că este vorba de un animal din Africa de Sud. Nu mai puţin de 6,5% dintre femei cred că vuvuzelele sunt fete tinere.
Aceeaşi părere o împărtăşesc şi 5,2% dintre românii din sud şi 5,1% dintre moldoveni. Doar 2,1% dintre ardeleni cred că vuvuzela este o fată tânără. 59% dintre români ar interzice vuvuzelele pe stadioane şi doar 34% sunt de acord cu folosirea acestora în timpul meciurilor. Femeile sunt mult mai indulgente cu vuvuzelele, doar 32,4% dintre ele vrând să le elimine de pe stadioane, faţă de 67,6% dintre bărbaţi. în schimb, ardelenii şi bănăţenii sunt cei mai înverşunaţi adversari ai vuvuzelei, 64,3% dintre ei cerând scoaterea lor de pe stadioane, faţă de doar 59,2% dintre “sudişti”, respectiv 47,5% dintre moldoveni. Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 15-16 iunie, pe un eşantion de 1.517 persoane majore, cu o eroare maxim tolerată de +/- 2,7%.
Efectul Jabulani
Românii sunt indecişi în privinţa efectului “Jabulani”. 40% consideră controversatul model de balon capabil să influenţeze rezultatele meciurilor şi tot 40% cred că tipul de minge n-are nici o legătură cu rezultatul final. Cei mai mari adepţi ai teoriei mingii care derutează portarii sunt moldovenii. 45,8% dintre ei cred că mingea e de vină pentru unele rezultate de la acest “Mondial”, în timp ce doar 36,4% nu cred în această teorie. 63% dintre români au o părere bună şi foarte bună despre arbitrajele din prima etapă a fazei grupelor şi doar 5% au o părere proastă şi foarte proastă.
Deşi doar 12% dintre
români susţin că obişnuiesc să facă pariuri sportive, nu mai puţin de 34%
afirmă că au pariat pe meciurile Cupei Mondiale. Pariurile sportive par mult
mai atractive în mediul rural (14,1% pariori “profesionişti”) decât în mediul
urban (10,5%). Cei mai mulţi pariori “de meserie” sunt în