“Criminalul cu Porsche”, fără succes în recuperarea banilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:14
- Eveniment
- Ascultă știrea

Dacă în procesul penal dezvoltatorul imobiliar Gabriel Hilote beneficiază de clemenţă, primind o pedeapsă mică, instanţa comercială nu e la fel de îngăduitoare. Astfel, cererea lui Hilote de a se constata rezilierea contractului încheiat cu firma Romusa pentru achiziţionarea unui teren şi de a i se restitui 3,45 milioane de euro a fost respinsă. Avocatul lui Hilote spune că va ataca sentinţa comercială.
Dezvoltatorul imobiliar Gabriel Petrică Hilote, devenit cunoscut după ce a ucis într-un accident rutier trei membri ai unei familii, solicitase Tribunalului Comercial “să constate rezoluţiunea antecontractului de vânzare-cumpărare atestat sub nr.43/17.03.2008”, încheiat cu firma Romusa Real Estate Holding SRL.
Aceasta aparţine oamenilor de afaceri americani Samuel Steinberg şi David Jaroslawicz, care activează în România din 2006 prin mai multe societăţi, în cadrul grupului RomUsa. Astfel, Romusa Real Estate a achiziţionat un teren de 17 hectare în Cluj-Napoca, pe dealul Sf. Gheorghe din zona bulevardului Muncii, şi a obţinut un Plan Urbanistic Zonal, ce include blocuri de până la şapte etaje.
în primăvara lui 2008, Steinberg spune că a hotărât să vândă terenul şi proiectul sau să încheie un parteneriat de tip joint-venture cu o companie care să construiască ansamblul. Astfel, Romusa a încheiat, în martie 2008, contract de vânzare-cumpărare cu persoana fizică Gabriel Hilote, care s-a angajat să plătească 9,5 milioane de euro până în octombrie 2008. Potrivit americanilor, dezvoltatorul clujean a achitat un avans de 1,5 milioane euro, dar apoi nu a mai efectuat nicio plată.
“Hilote nu şi-a îndeplinit obligaţiile şi contractul a fost anulat. Am pierdut posibilitatea de a vinde terenul către alţi potenţiali cumpărători în vara lui 2008, căci aveam încheiat un contract. Acum mi-e greu să revând terenul în această perioadă de criză”, a declarat administratorul Romusa, Samuel Steinberg.
Hilote a chemat în judecată firma Romusa Real Estate şi a cerut “restituirea dublului sumelor primite de pârâta (Romusa – n.red.) cu titlu de preţ” şi 450.000 de euro cu titlu de despăgubiri. Steinberg consideră că Hilote nu are dreptul la aceşti bani şi că încearcă printr-un proces lung să-l împiedice să revândă terenul. Avocatul lui Hilote, Marius Harosa, susţine că afacerea a picat din cauza americanilor.
“Terenul era vândut la preţ de intravilan, dar apărea în acte extravilan pentru că vânzătorii vroiau să eludeze plata TVA-ului de aproape două milioane de euro, ceea ce este o ilegalitate. în aceste condiţii, partenerii domnului Hilote nu au mai vrut să vireze banii”, a explicat Harosa.
Potrivit datelor de la primărie, terenul a trecut în intravilan prin hotărârea de Consiliu Local de aprobare a Planului Urbanistic Zonal din 15 aprilie 2008, iar la o zi după emiterea hotărârii, Hilote a semnat un act adiţional la contract, prin care era de acord cu preluarea întregului teren, fără nicio obiecţiune.
Propunerea Romusa Real Estate Holding viza construirea a 616 apartamente şi a 140 de case pe terenul de 17 ha, conform proiectului prezentat în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Urbanism.
Condamnat la închisoare
Gabriel Hilote nu s-a putut prezenta la procesul comercial deoarece se află în arest preventiv din 20 octombrie 2009, după ce a produs un accident rutier în care şi-au pierdut viaţa trei persoane (tată, mamă şi fiică). Judecătoria l-a condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare pentru ucidere din culpă, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi fugă de la locul accidentului. Pedeapsa minimă era de 5 ani, dar instanţa a reţinut circumstanţe atenuante.