Un exerciţiu de salvare a persoanelor blocate în peşteri are loc sâmbătă în cea mai mare peşteră din Cluj şi a doua ca dimensiuni din ţară, Humpleu. La simulare participă speologi din cinci judeţe, dar şi echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.
“Noi nu putem face acţiuni în subteran”, explică purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş. El precizează că ISU contribuie la astfel de exerciţii cu un echipaj SMURD plasat la intrarea în peşteră, în vreme ce în interior acţionează salvaspeologii de la filiala clujeană a Corpului Român Salvaspeo. Biriş spune că este nevoie de astfel de protocoale de colaborare pentru că în unele cazuri operaţiunea de salvare a unei victime poate dura mai multe ore.
“14 ore a durat scoaterea unei victime dintr-o peşteră”, a explicat el, cu referire la salvarea a trei persoane, în 30 mai, din peştera Huda lui Papară. Atunci, dintr-un grup de 10 studenţi şi speologi, trei au rămas blocaţi în interiorul peşterii din cauza creşterii bruşte a nivelului apei.
“Atunci era Cod Portocaliu, nivelul a crescut brusc. Şapte au ieşit şi au dat alarma prin 112, dar trei au rămas dincolo de râu”, a spus Călin Vodă, de la Salvaspeo. El a precizat că protocolul dintre salvaspeologi şi ISU era în vigoare la acea dată, în caz contrar operaţiunile de salvare ar fi durat cu cel puţin cinci ore mai mult.
“Ar fi venit salvamontiştii la faţa locului, ar fi văzut că nu pot intra în peşteră,şi ne-ar fi chemat tot pe noi. Ar fi durat cu cel puţin cinci sau şase ore mai mult operaţiunea de salvare”, a spus Vodă. Sâmbătă, 50 de speologi din Cluj, Bihor, Arad, Timiş şi Hunedoara participă în Humpleu la două exerciţii de salvare împreună cu 20 de angajaţi ai ISU. Vor fi simulate salvări din subteran inundat, respectiv din galerii fără apă, dar cu sisteme de tiroliene.
Peştera Humpleu
este a doua ca volum din