“Bacul xeroxat”: candidaţii au primit parole în schimbul banilor

“Bacul xeroxat”: candidaţii au primit parole în schimbul banilor
În încheierea de arestare preventivă a celor doi directori de şcoli se arată metoda completă de fraudare a unei probe de la bacalaureat.

 DNA a folosit şi interceptări. Hotărârea tribunalului arată că inculpaţii Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan, alături de învinuitul Dorel Avram, director la şcoala privată Didactica Nova, i-au instruit pe candidaţi ca pe ultima pagină a lucrării, în penultimul rând, să scrie o expresie ce avea valoare de parolă. Procurorii susţin că lucrările cu parolă au fost înlocuite de inculpaţi, împreună cu preşedintele comisiei de bacalaureat, Ilie Cornoiu, cu altele xerocopiate. Rus le-a spus anchetatorilor că metoda de fraudare a fost concepută de Văidăhăzan şi Cornoiu.

 

Incheierea penală privind arestarea preventivă a directorului Grupului Şcolar “Alexandru Borza”, Ioan Rus, şi a directorului adjunct al Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau”, Ioan Văidăhăzan, scoate în evidenţă schema complexă a fraudării bacalaureatului. “Inculpaţii Rus Ioan şi Văidăhăzan Ioan, în colaborare cu învinuiţii Avram Dorel şi Cornoiu Ilie, au conceput un plan de fraudare care a presupus comiterea unor noi infracţiuni, alături de cele de corupţie, fapte pe care nu au ezitat să le săvârşească, singurul scop fiind acela de a obţine foloase materiale ilicite”, au arătat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). 

 

“Candidaţii au fost instruiţi, după caz, de inculpaţii Ioan Rus, Văidăhăzan Ioan şi învinuitul Avram Dorel să se prezinte la data de 28 iunie 2010 la examen în mod normal, să completeze lucrarea cu toate datele cerute de exigenţa examenului, să redacteze patru pagini de lucrare indiferent de conţinutul acesteia, important fiind ca pe ultima pagină a lucrării, în penultimul rând, să scrie expresia “asta-e-este” sau “dacă-aşa-este”, după caz, expresie având valoare de parolă, necesară pentru identificarea lucrării în vederea sustragerii şi înlocuirii ei cu altă lucrare, în care subiectele erau corect rezolvate”, se arată în motivarea încheierii de arestare preventivă a lui Rus şi Văidăhăzan.

 

Totodată, 12 candidaţi dinainte aleşi au fost poftiţi să părăsească sala de examen la proba de limba şi literatura română după o oră şi jumătate de la demararea probei, acesta fiind timpul minim obligatoriu. Potrivit anchetatorilor, ei s-au deplasat într-o sală de informatică de la Grupul Şcolar “Alexandru Borza” sau în cabinetul pedagogului Corina Maier, şi ea candidată la bacalaureat. Acolo, i-ar fi aşteptat noi formulare de examen şi subiectele rezolvate.

 

“Cei 13 candidaţi menţionaţi au primit instrucţiuni precise de a nu completa chenarul din dreapta formularului de examen – cel care trebuie să conţină numele candidatului, şcoala de provenienţă , numele şi semnăturile supraveghetorilor – şi de a redacta subiectele în lucrare în ordine diferită”, se arată în motivarea instanţei. Cu prilejul percheziţiei realizate în corpurile de clădire ale Grupului Şcolar “Alexandru Borza”, anchetatorii au descoperit şi ridicat mai multe documente conţinând rezolvările subiectelor la limba şi literatura română, tehnoredactate, documente care conţineau şi instrucţiuni privind începerea lucrării cu un anumit subiect. La domiciliul lui Ioan Rus, procurorii au găsit o coală pe care inculpatul scrisese întrebarea: “Oare ar fi mai bine să mă autodenunţ?”

 

Anchetatorii de la DNA au interceptat convorbiri telefonice şi ambientale în care Rus le solicită candidaţilor ca în cazul în care ei sau părinţii lor vor fi chemaţi la DNA la audieri să nu recunoască nimic din frauda comisă. “Să nu recunoască plata vreunei sume de bani către inculpat şi, în cel mai rău caz, dacă nu vor putea nega la nesfârşit, să dea vina pe preşedintele comisiei, învinuitul Cornoiu Ilie, însă să susţină că acesta i-a ajutat dezinteresat”, se arată în propunerea de arestare.

 

Rus a recunoscut

 

In faţa instanţei, Ioan Rus a recunoscut implicarea sa în activitatea de fraudare a examenului de bacalaureat, incriminându-i, totodată, pe Văidăhăzan şi Cornoiu, cărora le-a arogat şi “paternitatea” metodei de fraudare, afirmând că aceştia au venit cu ideea de a scrie parole în lucrări, de a cere candidaţilor redactarea lucrărilor în încăperi separate pe noi formulare de examen şi xerocopierea lor. Rus nu recunoaşte însă că ar fi primit bani, ci că a ajutat candidaţii la rugămintea unor colegi de-ai lui şi a altor persoane. In schimb, Văidăhăzan nu recunoaşte participarea la fraudarea bacalaureatului.
Comenteaza