Un clujean îşi cere terenul înapoi de 30 de ani

Un clujean îşi cere terenul înapoi de 30 de ani
Un bărbat în vârstă de 65 de ani a dat în judecată Primăria pentru că de 30 de ani aşteaptă să primească un teren în schimbul celui expropriat în 1979.
Mircea Adrian Cosma spune că a ajuns la capătul răbdărilor. În loc să stea liniştit la pensie, umblă la instituţii, scrie memorii, învaţă legi şi navighează pe internet pentru a găsi o cale să fie despăgubit pentru terenul pe care i l-a luat regimul comunist. Acum, omul are nevoie mai mult ca oricând de bani deoarece atât soţia, cât şi fratele său sunt bolnavi de cancer.

Mircea Cosma a depus, recent, la Secţia Civilă a Tribunalului, o cerere de chemare în judecată a Primăriei Cluj-Napoca, solicitând ca primarul să fie obligat la emiterea unei dispoziţii pentru acordarea unui teren de 650 mp în schimbul celui expropriat sau despăgubiri băneşti, dacă reprezentanţii municipalităţii fac dovada că nu există teren disponibil. Bărbatul vrea să-şi ajute fratele şi soţia, ambii bolnavi, cu banii obţinuţi de pe teren. “Solicit judecarea cauzei în regim de urgenţă din motivele medicale arătate şi, dând dovadă de umanism, veţi pronunţa o decizie pe care, arătându-i-o fratelui meu, acesta să moară împăcat că o nedreptate comisă acum 30 de ani s-a reparat”, a scris Cosma pe acţiunea depusă la instanţă. Familia Cosma a deţinut o casă şi un teren pe strada Dâmboviţei din cartierul Mărăşti. Prin Decretul de expropriere 402/16.11.1979, regimul comunist le-a luat proprietatea în scopul construirii unui bloc pentru muncitori. “Mi-au dat despăgubire 1.800 de lei, cât era atunci un salariu. Bineînţeles că am refuzat. Cu comuniştii nu puteai discuta, dar nici acum, după Revoluţie, nu mi se face dreptate”, spune Mircea Cosma.

Bărbatul de 65 de ani a fost inginer în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii. Are doi băieţi, unul stabilit cu familia în Canada, iar celălalt doreşte să plece la fratele său. “Copiii trebuie să-şi vadă de viaţa lor, de familiile lor. Unul dintre ei mi-a dat o maşină, iar eu mi-am refăcut toate actele, permisul, talonul pentru a o putea duce pe soţia la Budapesta la o clinică medicală. Numai că am nevoie de bani, de aceea umblu atât pentru acest teren. Din pensii abia ne întreţinem. Iar fratele meu este grav bolnav, având cancer pulmonar. Abia mai mănâncă”, povesteşte Cosma. Acesta spune că a învăţat legile privind proprietatea şi că a navigat cu zilele pe site-ul Primăriei în căutare de terenuri.

“Am găsit că la alţii se pot da terenuri sau spaţii în concesiune. Mie îmi trebuie orice se poate valorifica la preţul pe care l-ar avea acum terenul meu expropriat”, afirmă pensionarul. Răspunsul pe care acesta l-a primit constant de la Primărie a fost: “nu deţinem bunuri pentru a fi oferite în compensare”. De asemenea, omului i s-au propus acţiuni la Fondul Proprietatea, de care nici nu vrea să audă. “Până vom primi banii pe acţiuni, o să fim oale şi ulcele”, spune Ana Cosma, soţia reclamantului. Mircea Cosma a descoperit un teren în cartierul Mănăştur pe care au crescut bălării şi care este folosit pentru plimbat câinii. Numai că reprezentanţii Primăriei i-au răspuns că “terenul este de utilitate publică”. “Ce utilitate publică, loc de plimbat câinii?”, se întreabă omul. “Pe acel teren, municipalitatea a intenţionat să construiască un parking, dar a renunţat pentru că este revendicat de altă persoană”, a explicat şefa Biroului mass-media al Primăriei, Iulia Perşa.

Comenteaza