Tulnicarul din Căminul XVI, premiat la Buzău

Tulnicarul din Căminul XVI, premiat la Buzău
Răzvan Roşu , studentul clujean care locuieşte în Căminul XVI şi care a devenit cunoscut pentru că promovează tradiţiile moţilor peste tot, la festivaluri de gen sau în faţa unor personalităţi, a câştigat trei premii la festivalul “Prin muzică la obârşii”.
Tânărul artist a adus la Cluj premiul acordat de Jurnalul Naţional, pe cel dat de o firmă din localitate, precum şi distincţia “Grigore Leşe”, cea mai importantă din cadrul evenimentului. “A fost un concurs la care am participat cu tulnicul şi a trebuit să povestesc în faţa publicului despre istoria acestui instrument”, a precizat studentul. Mai mult, clujeanul le-a demonstrat celor prezenţi “că ştiu să cânt şi să joc ca pe la noi”. Spectacolul a avut loc în 13 şi 14 noiembrie, la Teatrul “George Ciprian” din Buzău, şi a avut ca scop descoperirea de tinere talente în acest gen muzical. Organizatorii şi-au anunţat intenţia de a transmite apoi înregistrările de la eveniment la TVR Cultural, TVR Internaţional, Radio România Actualităţi, Radio Cultural şi Antena satelor, precum şi să lanseze un DVD cu festivalul integral.

“A fost multă lume în public, oameni de calitate. Am fost concurenţi din toată ţara şi ni s-a cerut să urcăm pe scenă alături de bătrânul de la care am învăţat să cântăm. Eu am mers cu Mariana Gligor din Câmpeni, cea mai bună tulnicăreasă”, a povestit Răzvan Roşu. Tânărul rapsod s-a născut în Satu-Mare, la oraş, însă mereu s-a simţit atras de viaţa de la ţară, mai ales de anii copilăriei petrecute la bunicii de la Mărişel. Învaţă la Universitatea “Babeş-Bolyai”, la secţia de Etnologie. Este urmaş al eroinei Pelaghia Roşu şi are nostalgii după vremurile şi orânduiala din vechime. Pe lângă tulnic, studentul ştie să cânte la fluier, voce, taragot şi la tobă. Este fondatorul unui grup folcloric în localitatea Marna (Satu Mare) şi lucrează la înfiinţarea unuia şi la Mărişel, cu Junii din comună şi cu nişte femei “care horesc de bubuie munţii”. Tânărul artist plănuieşte să colinde la Casa Regală cu cele două grupuri, reunite.

Comenteaza