Cardinalul Iuliu Hossu, comemorat la Cluj

Cardinalul Iuliu Hossu, comemorat la Cluj
O sesiune de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională, dedicată cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, va fi organizată de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla astăzi şi mâine, la Cluj-Napoca.
Evenimentul va avea loc în aula “Iuliu Hossu” din incinta Catedralei Greco-Catolice în construcţie din Piaţa Cipariu. Manifestarea este programată în contextul aniversării a o sută douăzeci de ani de la naşterea primului cardinal român, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, patruzeci de ani de la plecarea sa din lumea aceasta, o sută de ani de la hirotonirea ca episcop greco-catolic şi optzeci de ani de la mutarea sediului Episcopiei de acest rit de la Gherla la Cluj.

Între vorbitori se numără episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu, profesorul Valer Hosu, din Cluj, conferenţiarul Ruxandra Cesereanu, de la Facultatea de Litere a Universităţii “Babeş-Bolyai”, sau profesorul Ernst Christoph Suttner, de la Facultatea deTeologie a Universităţii din Viena. Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a fost întâistătătorul Episcopiei de acest rit de Cluj-Gherla timp de 53 de ani şi, totodată, senator de drept în Senatul României. Ierarhul greco-catolic a stat 22 de ani în temniţele comuniste.


Comenteaza