Sătenii din Mociu s-au revoltat: "Vrem spital, nu azil!" FOTO / VIDEO

Sătenii din Mociu s-au revoltat:
Mai bine de 400 de locuitori din Mociu s-au adunat în această dimineaţă în curtea spitalului din comună, care ar urma să se transforme în cămin de bătrâni, pentru a protesta împotriva deciziei luate de Ministerul Sănătăţii.

Pe clădire au fost agăţate cearşafuri pe care protestatarii au scris manifeste împotriva schimbării destinaţiei spitalului. Sătenii scandează "Vrem spital, nu azil!".

În curte se află în aceste momente mai bine de 400 de săteni. Aceştia scandează "Vrem spitale, nu azil!". La faţa locului se află şi doi consilieri judeţeni ai PNL Cluj, Marius Bălaj şi Mihai Szeplekan, dar şi toţi cei şase primari din comunele arondate spitalului, respectiv Cămăraşu, Ceanu Mare, Cătina, Suatu, Palatca şi Mociu.

 

Printre protestatari se află şi Voichiţa Jecan (43 ani). Ea spune că cel mai apropiat spital, cu excepţia acestuia, sunt cele din Cluj-Napoca. "Dacă spitalul s-ar desfiinţa, am avea nevoie să mergem până în Cluj-Napoca, alt spital nu avem mai aproape", spune ea. "Am pensie de la CAP, 300 de lei, dacă nu avem aici spital cu ce bani să mă duc în Cluj? Până acolo pot şi muri", a spus şi o pensionară în vârstă de 72 de ani.

Pe clădire au fost amplasate cearşafuri pe care protestatarii au scris "Ce mai aveţi de distrus???", "Cinci azile pe câmpie, măcar un spital să fie!", "22.000 arondaţi, fără spital, condamnaţi" şi respectiv "Spital Mociu, construit în 1912".

Amintim, spitalul din Mociu ar urma să fie transformat în cămin pentru bătrâni, în urma unei decizii a Ministerului Sănătăţii. În comună se mai află două azile şi ar urma să fie construite alte două. "Acum trei ani presa a râs că spitalul din Mociu e singurul cu un singur medic. Acum sunt trei, numărul creşte, cred că am deranjat pe cineva", a spus un consilier local.

 

În centrul de sănătate lucrează 22 de angajaţi, dintre care trei medici, care fac naveta zilnic din Cluj. "Atât s-a vorbit despre dezvoltarea mediului rural, am venit la ţară, chiar voiam să ne stabilim aici, iar acum ne simţim alungaţi", spune managerul spitalului, Adriana Mustea (36 ani). Ea locuieşte în Cluj-Napoca şi face zilnic naveta spre locul de muncă.

Anul viitor spitalul ar urma să împlinească 100 de ani. Clădirea a fost construită în 1912 cu destinaţia de spital, cu banii comunităţii. Spitalul are în prezent 30 de paturi, dinter care 20 la interne şi 10 la pediatrie. "Tot timpul paturile sunt ocupate", spune managerul spitalului. "Noi am făcut protest pentru că nu am ştiut ce să mai facem, avem toate aprobările ca să comasăm spitalul cu cel de recuperare, totul e în regulă, dar iată că nu se aprobă", a adăugat ea.

Primarul comunei, Horvath Marton, spune că dacă varianta includerii centrului din Mociu ca secţie a Spitalului de Recuperare nu va fi acceptată, "vom face o delegaţie şi ne vom deplasa la ministrul Sănătăţii, sperăm ca în ultimul ceas să înţeleagă importanţa acestui spital". "Dacă nu se aprobă, demisiile noastre de onoare sunt pe masă", a spus şi un consilier local.

 

 

Comenteaza