Viitorul energiei regenerabile, dezvăluit la Cluj

Viitorul energiei regenerabile, dezvăluit la Cluj
Specialişti în aşa-numita energie verde dezbat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca adaptarea domeniului în România.

Forumul Internaţional "Bioenergy in EU Countries - Current Status and Future Trends" are loc între 25 şi 27 mai şi este organizat de Institutul de Cercetări pentru instrumentaţie analitică Cluj-Napoca. "Prezentările au loc sub auspiciile Uniunii Europene, care ne-a impus ca ţintă în anul 2020 scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră şi, pentru aceasta, adoptarea unor modalităţi ecologice de producere a energiei", a declarat Benone Velcescu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit specialistului, ţara noastră are un mare potenţial pentru culturi agricole destinate producerii de biocarburanţi, însă în prezent domeniul este prea puţin abordat. "Sunt convins că ne vom atinge target-ul impus, de reducere a folosirii carburanţilor clasici, însă efectul global vizat se va produce numai dacă aceste măsuri vor fi luate la nivel global, nu doar în Uniunea Europeană", a mai spus consilierul. Au fost prezentate cu acest prilej şi câteva proiecte care au ca scop producerea de bioenergie la nivelul Clujului, de la centrala de cogenerare biomasă proiectată la Tetarom III, lângă Nokia, sau înfiinţarea unui cluster transnaţional în domeniul energiei regenerabile, format din reprezentanţi ai mediului de afaceri, cercetare şi autorităţi publice Cluj, Regiunea Macedonia de Vest din Grecia şi Regiunea Saxonia din Germania.

Evenimentul îşi propune realizarea unui schimb de idei în domeniul energiilor regenerabile între specialişti de marcă din Europa, întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) şi reprezentanţi ai administraţiei locale pentru utilizarea energiei verzi. Prezentările sunt susţinute de specialişti de la Universitatea Hohenheim şi Bavarian Research Alliance (Germania), Universitatea din Bologna (Italia), USAMV şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, fundaţia PRIMOM pentru IMM-uri din Nyíregyháza, precum şi de la Agenţia Europeană pentru Centre de Cercetare în Domeniul Energiilor Regenerabile.

 

 

Comenteaza