Cel mai bun tăietor de lemne din ţară este un bihorean

Cel mai bun tăietor de lemne din ţară este un bihorean
Cei mai valoroşi tăietori de lemne din România s-au întrecut în weekend lângă Cluj. Miza a reprezentat-o participarea la campionatul mondial din Olanda.

Cei mai buni opt sportivi din ţară s-au întrecut sâmbătă, în curtea unei cabane de lângă Gilău, care este tabăra naţională a tăietorilor de lemne. Câştigător a fost desemnat Nagy Botond, de la GV Team, din Săcuieni (Bihor), care a devenit, pentru a doua oară în carieră, campion naţional.

Tăietorii de lemne s-au întrecut în cinci probe plus una demonstrativă. La concurs au asistat circa 200 de persoane, deşi ploua torenţial, în rafale. Nagy Botond a fost desemnat câştigător şi va reprezenta România la campionatul mondial, în proba individuală. Competiţia va avea loc în Olanda, în luna septembrie. El va participa şi în proba pe echipe, alături de alţi patru sportivi care s-au întrecut la Gilău: Dan Petrescu, Nicolae Nyamcsuk, Constantin Pleş şi, ca rezervă, Csongor Nagy. "Aceasta este ramura Stihl Timbersports a concursurilor de tăiat lemne, un fel de Formula 1 la automobilism sau de Liga Campionilor la fotbal. România este, deocamdată, în faza de pionierat, nici nu avem încă o federaţie, iar acesta a fost al treilea campionat naţional", a explicat Nagy Botond. Învingătorul a fost răsplătit şi în bani. "E ca o primă de victorie la o echipă de fotbal de liga a doua", a glumit Nagy, de profesie kinetoterapeut. La Gilău a venit şi un arbitru din Marea Britanie, Wayne Smith. De asemenea, timp de mai bine de trei săptămâni, înaintea finalei de sâmbătă, tăietorii de lemne români s-au antrenat cu un multiplu campion american, Carson Bosworth.

Acest sport este practicat momentan numai în Transilvania. "Avem sportivi din Bihor, Arad şi din Cluj, unde de două săptămâni am înfiinţat clubul Timberway. Au fost şi câţiva moldoveni, dar au renunţat. Este un sport foarte costisitor şi foarte greu, pe care nu îl poţi practica decât dacă eşti pasionat", a explicat organizatorul concursului de la Gilău, Radu Cazacu.

 

 

Comenteaza