Începe bacalaureatul cu “toleranţă zero”
- Scris de Cristina Pirvu
- 27 Iun 2011, 01:56
- Eveniment
- Ascultă știrea

Emoţii mari în această săptămână pentru proaspeţii absolvenţi de liceu: dau începând de azi "examenul de maturitate". Din 2011, bacalaureatul este un examen cu "toleranţă zero". Măsurile anticopiat au devenit draconice, iar cei care vor fi prinşi se vor putea înscrie din nou la Bac abia după două sesiuni.
Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, elevii care vor fi surprinşi cu telefoane mobile sau cu fiţuici vor fi eliminaţi din examen indiferent dacă le-au folosit sau nu. Deşi la Cluj există dosare penale deschise pentru neregulile de anul trecut, scandal denumit de presă "Bacul xeroxat", nu au fost luate măsuri deosebite pentru a se elimina copiatul. "S-a făcut o instruire a asistenţilor şi a comisiilor din şcoli care trebuie să îşi respecte îndatoririle. Sperăm că nu vor fi probleme şi că experienţa de anul trecut a fost suficientă, astfel încât să nu mai existe nici tentative, nici dorinţe de fraudare a examenului", a precizat Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
"În total, se vor corecta aproximativ 17.000 de lucrări, pentru că fiecare elev susţine trei sau chiar patru probe de examen", a mai declarat repre-zentantul inspectoratului. Conform datelor ISJ, în acest an la examen s-au înscris 6.200 de tineri, care vor susţine probele în 20 de centre de examinare. Lucrările acestora vor fi corectate în trei centre de evaluare: Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania, Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Raluca Ripan.
La Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu vor susţine examenele care ţin de bacalaureat elevi din cadrul instituţiei de învăţământ, dar şi cei de la liceele teoretice Avram Iancu, respectiv Gheorghe Şincai. "În liceul nostru vor susţine bacalaureatul 352 de elevi. Noi am pregătit deja toate sălile şi am predat comisiei de bacalaureat logistica. Copiii sunt bine pregătiţi şi nu cred că au emoţii. Sper că vom avea note de zece la bacalaureat, ca anul trecut", a declarat Marinela Zamfir, directoarea liceului Nicolae Bălcescu.
Cum sunt programate probele
Acestea se întind pe durata a cinci zile:
Luni, 27 iunie - proba scrisă la limba şi literatură română
Marţi, 28 iunie - proba scrisă la limba şi literatura maternă
Miercuri, 29 iunie - proba la limba şi literatura modernă
Joi, 30 iunie - proba obligatorie corespunzătoare profilului
Vineri, 1 iulie - proba la alegere
Absolvenţii vor afla care sunt notele pe care le-au obţinut duminică şi vor putea depune contestaţii până luni. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat se vor afişa în 8 iulie.
"Bacul xeroxat", la Cluj
ZIUA de CLUJ a fost primul ziar din ţară care a relatat despre scandalul lucrărilor xerocopiate de la examenul de bacalaureat de anul trecut. Atunci, Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar Alexandru Borza, Ilie Cornoiu, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj (preşedintele comisiei de bacalaureat de la liceul Borza) , Dorel Avram, directorul şcolii Didactica Nova, şi Ioan Văidăhăzan, directorul adjunct al Liceului Edmond Nicolau, au fost arestaţi după ce în timpul sesiunii de bacalaureat de anul trecut au pretins sume de bani mai multor persoane în vederea asigurării promovării în mod fraudulos a probei de limba şi literatura română. În prezent, toţi inculpaţii din dosarul "Bacul xeroxat" au fost puşi în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel au decis retrimiterea la tribunal a dosarului.