Bugetul pentru medicamentele gratuite s-a epuizat la Cluj
- Scris de Cristina Pirvu
- 02 Aug 2011, 23:43
- Eveniment
- Ascultă știrea

Farmaciile clujene eliberează totuşi medicamente gratuite, chiar dacă fac acest lucru "la risc", aşteptând o nouă rectificare bugetară de la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP). În anul 2010 bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru medicamentele gratuite şi compensate a fost de peste 154 de milioane de lei.
"Bugetul pentru medicamentele gratuite şi compensate pe anul 2011 s-a epuizat luni. CJAS Cluj a făcut toate demersurile necesare pentru a primi fonduri la următoarea rectificare bugetară. Sperăm ca în această perioadă să se asigure continuitatea la farmacii", a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj. Instituţia a anunţat farmaciile despre situaţia fondurilor în cursul zilei de luni. "Ne-am confruntat cu astfel de situaţii şi în trecut, însă am primit fonduri prin intermediul rectificărilor bugetare", a spus Grozav. Conform unei situaţii aparţinând CJAS Cluj, în anul 2010 instituţia a avut un buget de 154.470.310 lei pentru medicamentele compensate şi gratuite. Instituţia a primit între 1 ianuarie 2010 şi 30 iunie 2010 suma de 79.255.000 de lei pentru medicamentele gratuite. "După cum se poate vedea, la data de 31.12.2010 bugetul destinat contractării de medicamente cu şi fără contribuţie personală a înregistrat o creştere de 94,9% faţă de bugetul destinat contractării de medicamente cu şi fără contribuţie personală existent la data de 30.06.2010. Creşterea se datorează suplimentărilor care au avut loc pe parcursul anului şi care au asigurat continuitatea în acordarea asistenţei cu medicamente la nivelul judeţului Cluj", a precizat Grozav. Bugetul pentru medicamente al CJAS Cluj până la 30 iunie 2011 a fost de 100.335.920 de lei.
Luni o parte dintre farmaciile clujene nu au eliberat pentru câteva ore medicamente gratuite. "Momentan eliberăm medicamente, deşi s-au epuizat fondurile. Neoficial, am înţeles că se aşteaptă o rectificare bugetară. Eliberăm medicamente fără a avea o promisiune scrisă. La nivelul Colegiului Farmaciştilor nu s-a luat o decizie unilaterală în acest sens", a declarat farmacista Stela Săndulescu, de la farmacia Panaceea, de pe strada Donath. Aici sunt eliberate zilnic 20-30 de reţete gratuite şi compensate pentru pacienţii cu boli cronice. "În farmacia noastră vin destul de multe persoane care au nevoie de reţete gratuite sau compensate", a precizat Săndulescu. "Am început să eliberăm medicamente gratuite. Dacă facem acest lucru este, însă, riscul nostru. Suntem presaţi de lanţurile de farmacii care eliberează în continuare medicamente gratuite şi compensate", a declarat Elena Moş, de la farmacia Hera. Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj, aşteaptă şi ea fondurile de la MSP. "CJAS ne-a comunicat că au fost epuizate fondurile, dar că există speranţa unor rectificări. În virtutea acestui fapt, majoritatea farmaciilor au eliberat medicamentele fără a avea o bază contractuală. Dacă nu am elibera medicamentele, primii afectaţi ar fi pacienţii, iar apoi, farmaciile pentru că activitatea lor ar stagna şi furnizorii trebuie plătiţi", a spus Iacob.
Fondurile ar putea veni săptămâna următoare
"Urmează o rectificare bugetară. Premierul Emil Boc şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe Bucureşti au declarat că va exista o rectificare bugetară cel mai probabil săptămâna viitoare. În urma acesteia, sănătatea va primi fonduri", a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MSP.