Un nou prilej de rupere a alianţei PDL - UDMR la Cluj: piaţa volantă după model nemţesc

Un nou prilej de rupere a alianţei PDL - UDMR la Cluj: piaţa volantă după model nemţesc
Reprezentanţii comunităţii maghiare au protestat împotriva deciziei primăriei de a amplasa sâmbăta o piaţă de desfacere a produselor agricole în parkingul din Piaţa Unirii.

După ce primăria a anunţat că doreşte o piaţă volantă după model german în parcarea din Piaţa Unirii, UDMR Cluj a contestat public iniţiativa şi ameninţă cu ieşirea din coaliţia cu PDL.

Producătorii clujeni pot să-şi vândă mărfurile ca în oraşele europene: primăria va pune la dispoziţie, în mod gratuit, parcarea cu barieră din Piaţa Unirii în fiecare sâmbătă, în intervalul orar 07:00-15:00, începând din 6 august, pentru organizarea unei pieţe volante. După ce anunţul a fost făcut ieri de primarul clujean, conducerea UDMR a criticat iniţiativa, fiind nemulţumită de amplasamentul ales, lângă Biserica Sf. Mihail.

"Vor fi create aproximativ 100 de locuri unde producătorii agricoli din judeţ vor putea vinde legume şi fructe. În cazul comerţului de ouă şi lactate, producătorii sunt obligaţi să aibă maşini cu vitrine autorizate de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică. Printr-un angajament faţă de municipalitate, aceştia vor fi obligaţi să certifice calitatea de producător agricol şi să păstreze curăţenia în spaţiile puse la dispoziţie de primărie. În cazul în care aceştia vor încălca angajamentul, vor fi evacuaţi şi nu li se va mai permite accesul în această piaţă volantă", a declarat ieri primarul Sorin Apostu.

El a adăugat că a vizitat astfel de pieţe în oraşe europene şi a importat modelul şi la Cluj. "Am văzut pieţe similare la Ulm, la Berlin şi ne-am gândit să iniţiem o piaţă volantă şi la Cluj. Se organizează de obicei lângă domuri, în weekenduri. Noi o vom face doar sâmbăta. Dacă nu va merge, vom regândi proiectul", a adăugat primarul. Primăria nu va impune preţurile de referinţă valabile pentru celelalte pieţe agroalimentare administrate de municipalitate, iar Poliţia locală împreună cu Serviciul administrare hale şi pieţe, Direcţia agricolă şi Prefectura Cluj vor efectua periodic controale pentru a depista atât falşii producători, cât şi pentru a se asigura că se păstrează condiţiile de igienă la locul de vânzare. "Accesul producătorilor se va face începând cu ora 05:00, în ordinea sosirii, iar după ora 15:00 bariera parcării va funcţiona în regim normal", au precizat reprezentanţii primăriei.

În schimb, preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras Levente, a criticat iniţiativa primăriei şi a protestat ieri, printr-un comunicat de presă, pentru că primarul Sorin Apostu nu a iniţiat consultări şi cu reprezentanţii UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca sau cu viceprimarul din partea Uniunii în momentul în care a ales amplasamentul din vecinătatea Bisericii Sf. Mihail. Mate a declarat că este inadmisibil ca piaţa volantă să fie organizată în imediata vecinătate a Bisericii Sfântul Mihail, monument istoric de interes naţional. "Iniţiativa domnului primar Sorin Apostu nu are nici o bază legală, deoarece pentru legalitatea unei astfel de hotărâri este nevoie de votul consiliului local", spune oficialul. El a atras atenţia că PDL "nu a iniţiat consultări cu reprezentanţii UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca sau cu viceprimarul din partea Uniunii, dovadă că funcţionarea coaliţiei pe plan local este, din păcate, viciată". "Aceste disfuncţionalităţi vor avea efecte şi la nivel naţional. Piaţa volantă va putea funcţiona conform destinaţiei, în Piaţa Mihai Viteazul, locaţia tradiţională a pieţelor volante precedente", mai spune el.

Astfel de pieţe de legume volante au fost organizate la Cluj-Napoca până acum în parcarea pieţei Mihai Viteazul, în organizarea Direcţiei pentru agricultură Cluj.

 

Comenteaza