Apă mai curată pentru 9 milioane de euro în Huedin şi Gherla
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 04 Aug 2011, 00:21
- Eveniment
- Ascultă știrea

Consiliul Judeţean Cluj şi Compania de Apă Someş continuă programul de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, precum şi a staţiilor de tratare a apelor uzate. Acest proiect este implementat în opt oraşe din judeţele Cluj şi Sălaj, fiind evaluat la 197 de milioane de euro. 74% dintre fonduri sunt asigurate prin programul european de finanţare POS Mediu. În cadrul acestui program, au fost inaugurate ieri, la Huedin şi Gherla, două noi lucrări importante.
Este vorba despre reconstrucţia staţiilor de tratare a apelor uzate, lucrări ce vor fi asigurate de consorţiul WTE Wassertechnic şi ACI Cluj. Firma germană WTE intră pe piaţa din România pentru prima dată, cu acest contract, a informat directorul ACI, Dorin Aşchilean.
Aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Compania de Apă Someş derulează un program amplu ce vizează reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în opt localităţi din Cluj şi Sălaj, precum şi reabilitarea staţiilor de tratare a apelor uzate. "Lucrările au început în 2008, urmând să se finalizeze în 2013, conform programului european de finanţare POS - Mediu. În total, investiţia a fost evaluată la 197 milioane de euro. În prezent, am atribuit o nouă lucrare importantă ce vizează reconstrucţia celor două staţii de tratare a apelor uzate, din Huedin şi Gherla. Astfel, cei aproximativ 30.000 de locuitori din cele două oraşe vor beneficia de apă mult mai curată şi de servicii de distribuţie de calitate", a comentat directorul Companiei, Dorin Ciatarâş. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a precizat că, deşi e un proiect extrem de amplu, ce vizează un sistem performant şi ecologic pentru deversarea apelor uzate, precum şi o îmbunătăţire şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, au existat permanent blocaje din pricina firmelor care se luptă între ele pentru obţinerea de contracte. "Din păcate, cu foarte multe dintre licitaţiile din acest proiect am avut probleme, cu unele lucrări suntem chiar şi acum blocaţi din pricina contestaţiilor. Nu pot decât să mă bucur că s-a reuşit semnarea contractului pentru cele două staţii de epurare, din Huedin şi Gherla. Acest lucru va aduce, pe lângă serviciile de calitate, şi un mediu mai curat", a afirmat Tişe.
Acesta le-a recomandat reprezentanţilor companiei, dar şi constructorilor să demareze cât mai repede lucrările de execuţie, pentru accesarea fondurilor europene. "Acest proiect este finanţat din fonduri europene, bani pe care noi nu am avut o problemă să-i câştigăm, dar se pare că avem o problemă să-i cheltuim, din pricina acestor blocaje. De altfel, toată România are aceeaşi problemă. Se fac proiecte, sunt aprobate finanţările, însă dificultatea apare atunci când ne dorim să cheltuim aceşti bani. Sper că veţi reuşi să vă încadraţi în termene, să lucraţi cât mai mult, să facturaţi, pentru ca banii europeni să poată ajunge la noi", a spus Tişe.
Acest contract a fost câştigat de consorţiul WTE Wassertechnic - ACI Cluj. "Avem un termen de 21 de luni pentru a finaliza aceste lucrări şi chiar nu vom avea o problemă să finalizăm la timp. Din fericire pentru noi, am intrat într-un consorţiu cu o firmă germană cunoscută , care face parte din compania EVN, liderul austriac în domeniul reţelelor de utilităţi. De altfel, ca noutate, pot să spun că acest contract este primul pe care WTE îl derulează în România. Scopul acestei societăţi este de a se achita cât mai bine de sarcinile care îi revin", a declarat Aşchilean.
Pentru cele două staţii de epurare, costurile ajung la un total de 8,6 milioane de euro (fără TVA), staţiile urmând să deservească 20.000 de locuitori în Gherla şi 9.500 în Huedin. Pentru demararea acestui amplu program, ce vizează reabilitarea sistemului de apă-canal, în conformitate cu normativele europene şi cu reglementările actuale pentru mediu, Consiliul Judeţean Cluj a obţinut un credit bancar de peste 26 de milioane de euro. "Cu această sumă am cofinanţat programul derulat de Compania de Apă", a subliniat Tişe. Şeful Companiei, Dorin Ciatarâş, s-a ocupat de atragerea finanţării europene pentru acest proiect, precum şi de gestionarea proiectului. "74% din finanţare este acoperit din fonduri europene. Restul sumei este asigurată din fonduri de la stat (Ministerul Mediului şi Guvernul României) şi de la Consiliul Judeţean Cluj", a spus Ciatarâş. Oraşele vizate de lucrări de reconstrucţie a staţiilor de epurare sunt Cluj, Gherla, Dej, Huedin, Zalău, Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei. Toate proiectele se află în fază de implementare, cele din Zalău şi Dej fiind în cel mai avansat stadiu. "Pentru Jibou şi Cehu Silvaniei suntem încă în proces cu firmele care au contestat licitaţia", a afirmat Ciatarâş.