Comisarul CoE pentru Drepturile Omului anunţă că va publica probe privind închisoarea CIA în România

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului anunţă că va publica probe privind închisoarea CIA în România
Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, anunţă, într-o declaraţie remisă, aseară, că în numele transparenţei va face publice documente care să susţină concluzia sa potrivit căreia în România a existat, din septembrie 2003, o închisoare secretă a CIA.

Thomas Hammarberg se declară încurajat de faptul că articolul pe care l-a publicat luni referitor la cooperarea europeană cu CIA "a generat un asemenea interes în România".

"Grave încălcări ale drepturilor omului au fost comise în cursul operaţiunilor de combatere a terorismului care au urmat atacurilor de la 11 septembrie. Este crucial ca aceste abuzuri să fie pe deplin investigate şi să se stabilească cei răspunzători. România are rolul ei de jucat", spune Hammarberg într-o declaraţie pentru Mediafax.

Comisarul CoE spune că în contextul apropiatei marcări a zece ani de la atacurile comise la 11 septembrie, a făcut o trecere în revistă a tuturor informaţiilor existente despre extrădările extraordinare, detenţiile secrete şi interogatoriile CIA în Europa.

Hammarberg spune în declaraţia citată că a revizuit descoperirile făcute de raportorul Dick Marty, că a studiat cu atenţie probele din anumite procese, în mod special pe cele depuse de avocaţi ai unora dintre deţiunuţii CIA şi că a studiat date ale unor companii aeriene şi documente oficiale făcute publice în SUA în baza legii liberului acces la informaţii, precum şi informaţiile apărute în presă sau publicate de diferite ONG-uri sau surse din cadrul CIA.

"Pe baza acestui corp substanţial de probe am ajuns la concluzia că o închisoare secretă a CIA a existat în România, de la începutul lui septembrie 2003. Avioane CIA folosite la extrădări au aterizat de mai multe ori la Bucureşti timp de peste doi ani, perioadă care a coincis cu transferurile de deţinuţi CIA", spune Hammarberg.

El menţionează că a alăturat anumite "elemente factuale", fiind însă necesară o investigaţie la nivel de procuror.

"Pur şi simplu am pus alături cele mai evidente elemente factuale, dar nu sunt procuror. Ceea ce trebuie este o investigaţie la nivel de procuror, aşa cum s-a întâmplat în Lituania şi Polonia. În interesul transparenţei şi pentru a ajuta la a duce acest proces mai departe, voi face publice materiale relevante care să susţină concluziile mele", conchide Hammarberg.

Hammarberg notează într-un comentariu publicat luni că România a deschis un centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, operaţiunile agenţiei americane în ţara noastră continuând apoi mai bine de doi ani.

"Un centru de detenţie clandestin al CIA a fost deschis lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, imediat după închiderea facilităţii din Polonia. Este cunoscut faptul că cel puţin un deţinut important a fost transferat direct pe aeroportul Băneasa, la miezul nopţii. Operaţiunile CIA au continuat apoi în România mai bine de doi ani", scrie Hammarberg în comentariul publicat luni.

El spune că, "din păcate, autorităţile române au demonstrat puţină voinţă reală de a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul României".

Oficialul CoE notează că singurul răspuns oficial a fost o negare, susţinută de o comisie din Senat care a respins toate acuzaţiile.

Thomas Hammarberg, comisarul CoE pentru Drepturile Omului, a denunţat, joi, "delictele" comise de state europene în campania de combatere a terorismului lansată după 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspecţilor de terorism.

Într-un comunicat oficial al CoE, comisarul pentru Drepturile Omului a acuzat guverne europene că au ajutat Statele Unite să comită "nenumărate" infracţiuni în ultimi zece ani.

Comenteaza