Al Di Meola: Mă bucur să fiu în Transilvania de Halloween

Al Di Meola: Mă bucur să fiu în Transilvania de Halloween
Artistul, considerat drept unul dintre cei mai buni chitarişti din lume, a susţinut aseară la Cluj un concert pentru care biletele s-au epuizat înainte cu o săptămână.

Al Di Meola a mărturisit că nu cunoaşte prea multe despre muzica românească, însă este dornic să asculte. Totodată, s-a arătat încântat să se afle în inima Transilvaniei chiar de Halloween.

Programul chitaristului cuprinde concerte la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca şi în Diesel Club, în 1 şi 2 noiembrie. "Pentru concertul de la teatru biletele s-au epuizat de o săptămână. Mai sunt câteva pentru recitalul din Diesel Club", a precizat Mircea Buteanu, administratorul localului şi organizatorul evenimentului. În deschidere au cântat cei de la Trio Zamfirescu, una dintre cele mai premiate trupe de muzică de cameră din România.

Relaxat, muzicianul a vorbit la conferinţa de presă susţinută ieri după-amiază despre Woodstock, muzica sa, impresiile din România sau internet. Al Di Meola le-a arătat jurnaliştilor că are în telefon clipuri cu înregistrări de la Woodstock. "Au fost vremuri uimitoare, extraordinar de creative, care au revoluţionat muzica. Aşa ceva nu a mai fost nici înainte, nici după acest fenomen", a precizat artistul. Dramaticul 11 septembrie 2001 l-a prins pe chitarist în apropierea World Trade Center. "Nici în filme nu cred că poate fi ceva atât de oribil, cred că nici cei de la Hollywood nu ar fi mers cu imaginaţia atât de departe", a afirmat vedeta.

"Ştiu foarte puţin despre muzica din România, dar mi-ar plăcea foarte mult să ascult ceva de aici şi să cunosc artişti români. Am auzit că folclorul este impresionant. Nu am gustat nici mâncare românească. Oricum, Ceauşescu nu mai e aici...", a glumit chitaristul. Despre Cluj, acesta a spus că nu a apucat să vadă prea multe, însă i se pare un oraş frumos. "Mă bucur că sunt în Transilvania, acum când e Halloween. Cred că nimeni din America nu a mai făcut asta. E cool să spui asta", a declarat Al Di Meola.

Muzicianul s-a interesat apoi despre cum este perceput Dracula în România şi s-a amuzat copios să afle că românii nu cred în el, că personajul a fost doar inspirat de Vlad Ţepeş. Despre piesele cântate la Cluj, acesta a explicat că a plănuit o combinaţie între piesele sale mai vechi şi cele mai noi, muzică din diferite perioade ale carierei sale. Internetul este util pentru că îi conectează pe oameni între ei, însă pentru muzică înseamnă un declin, în opinia chitaristului. "Avem acces la orice foarte uşor, putem vorbi cu oricine, însă nu îmi place internetul, pentru că acum nu ne mai concentrăm. E îngrozitor pentru muzică şi pentru compozitori, pentru că afectează mult orice inspiraţie. În plus, industria de înregistrări cade din cauza internetului. Producătorii rămân în spate, nu mai sunt apreciaţi", a explicat artistul. Astăzi, artistul va susţine un recital de la 22:30 în Diesel Club.

A revoluţionat interpretarea la chitară

Chitaristul Al Di Meola s-a născut în New Jersey, are origini italiene şi abordează genuri ca jazz, jazz-rock şi jazz-fusion american. Este considerat unul dintre marii tehnicieni ai chitarei, comparabil cu John McLaughlin, ca tehnică, iar ca sursă de inspiraţie, cu Carlos Santana. În studenţie a cântat cu Chick Corea şi a obţinut de patru ori titlul celui mai bun chitarist de jazz la Guitar Player Magazine's Reader Poll. Potrivit criticilor de specialitate, este unul dintre puţinii muzicieni care au revoluţionat atât de mult stilul interpretativ la chitară.

 

 

Comenteaza