Izolaţi sub pază pentru o săptămână VIDEO
- Scris de Cristina Pirvu
- 15 Noi 2011, 23:55
- Eveniment
- Ascultă știrea
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu Cluj a luat măsuri stricte de securitate pentru a preveni "scurgerea" subiectelor de la examenul de rezidenţiat care va avea loc duminică. Universitarii se află izolaţi, timp de o săptămână, într-o locaţie secretă unde, sub strictă supraveghere, redactează subiectele de la rezidenţiat.
Cei 30 de specialişti ai UMF Cluj nu au acces la telefoane şi nici la internet. Singurul telefon cu care aceştia pot intra în contact cu lumea exterioară se află la un comandant al jandarmeriei care notează ora la care a avut loc fiecare apel, dar şi durata acestuia.
"În Cluj s-a mai organizat rezidenţiatul de trei-patru ori în trecut şi atunci au fost specialişti în medicină şi în medicină dentară. UMF Cluj are experienţa organizării acestui examen", a declarat Marius Bojiţă, preşedintele UMF Cluj. Medicii sunt izolaţi timp de şapte zile într-o locaţie ţinută secretă şi nu pot fi contactaţi. "Şi când se organiza la Bucureşti, cei care se ocupau de redactarea subiectelor erau izolaţi. De două ori am fost ţinuţi la Izvorani. Cei care redactează subiectele se află într-o locaţie care e izolată de restul lumii şi nu vin în contact cu nimeni", a adăugat Bojiţă. Pentru ca universitarii să nu intre în contact cu lumea exterioară, ei sunt strict monitorizaţi. "Sunt organe ale statului care verifică calculatoarele şi copiatoarele. Sunt 30 de specialişti care redactează subiectele şi pentru ei există un bucătar. Există un telefon care poate fi folosit doar în caz de urgenţă, de exemplu, dacă i se face rău cuiva. Acel telefon se află la un comandant", a explicat Bojiţă.
Preşedintele UMF Cluj susţine că subiectele vor ajunge la sediul instituţiei cu puţin timp înainte de examen. "Conducerea universităţii abordează cu multă seriozitate rezidenţiatul. Subiectele vor fi aduse duminică, înainte de examen, sub pază", a precizat Bojiţă. În comisia de redactare a subiectelor pentru examenul de rezidenţiat sunt nume importante ale medicinii clujene, printre care prorectorii UMF, Grigore Băciuţ, care este preşedintele comisiei, şi Sorin Dudea, care are rolul de secretar al acesteia.
În acest an, examenul de rezidenţiat va avea loc descentralizat în Cluj, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, iar la concurs s-au înscris 5.030 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie, care vor concura pe 3.810 locuri şi posturi. Dintre cei 5.030 de absolvenţi de medicină din ţară înscrişi la rezidenţiat, 820 vor susţine examenul în Cluj-Napoca. Subiectele de examen vor fi proprii fiecărei universităţi şi se vor baza pe o tematică şi o bibliografie comună, iar absolvenţii vor trebui să răspundă duminică la 200 de întrebări în cadrul unui test grilă cu durata de patru ore. Ocuparea locurilor în specialitate se va face în ordinea punctajului pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu. La Cluj, cele mai multe locuri vor fi scoase la concurs pentru specializările: anestezie-terapie intensivă - 25, chirurgie generală - 19, cardiologie - 17 locuri şi obstetrică-ginecologie - 20 de locuri.
Absolvenţii fără rezidenţiat pot profesa
Absolvenţii de medicină care au obţinut notă mică sau nu au promovat concursul de rezidenţiat vor putea lucra în spitale sub supravegherea medicilor specialişti. Astfel, prin Ordonanţa de Guvern (OG) nr. 2 din 2011 privind modificarea şi completarea OG nr. 18 din 2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, care a fost publicată în luna ianuarie a acestui an în Monitorul Oficial, absolvenţii de medicină care nu şi-au luat rezidenţiatul vor putea lucra în spitale, fără drept de parafă, sub îndrumarea unor medici supraveghetori, pentru a câştiga experienţă profesională.