Clienţi ţepuiţi şi angajaţi neplătiţi
- Scris de Alin Golban
- 09 Ian 2012, 21:59
- Eveniment
- Ascultă știrea

Locatarii imobilului de la numărul 14 de pe strada Năsăud nu sunt singurii care nu şi-au mai văzut banii de la societatea Harman Industry, care a încasat avansuri, dar nu le-a izolat blocul. Nouă angajaţi ai firmei s-au judecat pentru a-şi primi salariile pe trei luni şi au câştigat procesele.
Societatea deţinută de Levente Varga şi Ioana Domniţa a fost chemată în judecată la secţia de litigii de muncă a Tribunalului Cluj de către nouă foşti angajaţi. Aceştia au lucrat la reabilitarea termică a unor blocuri din Cluj-Napoca, însă susţin că nu au fost plătiţi de angajator. "Am lucrat în condiţii grele şi nu am fost plătit pentru munca prestată", a scris S.B, unul dintre angajaţi, în acţiunea juridică. Atât Tribunalul, cât şi Curtea de Apel i-au dat dreptate reclamantului, obligând firma să-i achite salariile pe lunile noiembrie-decembrie 2010 şi ianuarie 2011. Avocatul societăţii, Christian Schmidt, a solicitat respingerea acţiunii angajatului. "În realitate, reclamantul a primit drepturile salariale pe lunile noiembrie-decembrie 2010, iar în luna ianuarie 2011 activitatea societăţii s-a sistat", a precizat Schmidt.
În timp ce avocatul susţine că societatea şi-a oprit activitatea în luna ianuarie 2011, patronii Harman Industry au încheiat în iunie contracte individuale cu şapte locatari din blocul de pe strada Năsăud nr. 14. Oamenii au plătit avansuri între 400 şi 1.700 de lei pentru reabilitarea termică a apartamentelor, însă iarna i-a prins fără izolarea promisă de reprezentanţii firmei, care au dispărut cu banii. "În contract scria clar că lucrările trebuie să înceapă în 30 de zile de la semnare, altfel ni se returnează banii. Nu au mai răspuns la telefon şi nu vor să ne dea banii", a spus Rozalia Hathazi, unul dintre păgubiţi. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) a amendat firma pentru nerespectarea clauzelor contractuale. "Avem înregistrate 15 plângeri împtriva societăţii Harman Industry, majoritatea spre sfârşitul anului trecut. A fost aplicată o sancţiune de 2.000 de lei, în baza unor reclamaţii, iar în acest moment este din nou în cercetare pentru alte reclamaţii. Aşteptăm reprezentanţii firmei să vină la noi la sediu în 10 ianuarie, însă nici prima amendă nu a fost achitată. Au dat dovadă de totală lipsă de interes pentru rezolvarea problemei" a declarat şeful CJPC Cluj, Mircea Radu.
Oamenii îşi pot recupera banii în justiţie, dar majoritatea fiind pensionari, nu au bani de avocaţi. Preşedintele asociaţiei de locatari, Filimon Boerean, spune că patronii firmei au încheiat intenţionat contracte individuale pentru a îngreuna posibilitatea de recuperare a banilor. "Au făcut contracte individuale că în caz că nu fac treaba trebuie fiecare în parte să dea în judecată firma. Cum să dea oamenii, pensionari, la un avocat 4 sau 5 milioane lei vechi. Şi poate peste trei ani recuperează banii", a declarat Boerean.