Primul document al protestatarilor: “Declaraţia de la Cluj” FOTO

Primul document al protestatarilor: “Declaraţia de la Cluj” FOTO
Clujenii au ieşit pentru a cincea oară consecutiv în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile faţă de actuala guvernare.

Circa 1.000 de clujeni au protestat pentru a cincea oară consecutiv, nemulţumiţi de actuala guvernare. Demonstranţii au redactat un document - "Proclamaţia de la Cluj". Cel care a dat citire proclamaţiei a fost Viorel Luca, unul dintre protestatari, care are şi calitate de revoluţionar.

"Vrem un municipiu liber de dictatura portocalie. Nu mai recunoaştem autoritatea structurilor administrative conduse de politicienii puterii deoarece prin aşa-zisele strategii zămislite la Palatul Cotroceni profită de interesele vitale ale tuturor cetăţenilor din ţara aceasta. Maniera dictatorială şi mafiotă prin care sunt introduse aşa-zisele măsuri reformatoare, prin ignorarea completă a instituţiei fundamentale a democraţiei - parlamentul - precum şi anexarea Curţii Constituţionale la interesele imorale, perverse şi autocrate ale preşedintelui ţării ne obligă să apelăm la toate forţele democratice şi responsabile româneşti, la societatea civilă, dar şi la toate instituţiile statului să ia atitudine fermă împotriva actualei clase politice conducătoare pentru a evita colapsul definitiv al României", a citit protestatarul.

Oamenii au afişat pancarte noi faţă de zilele precedente: "Nu vrem hoţi, nu vrem succesuri, nu vrem miniştri în dresuri, nu vrem hoţi, nu vrem prostie, vrem bine să ne fie!" şi "PDL şi USL fură prin rotaţie" şi au scandat "Mai bine golan decât PDL-ist!", dar şi "Ultimul tiran, Băsescu Traian" şi "Moarte, moarte trădătorilor!". În faţa Primăriei Cluj-Napoca protestatarii au scandat "Vrem primar la primărie, nu primar la puşcărie!", iar în Piaţa Unirii au dat foc mai multor caricaturi cu chipul lui Băsescu.
Daniel Mihiş, unul dintre liderii protestelor de la Cluj, susţine că decizia lui Traian Băsescu de a-l readuce în Ministerul Sănătăţii pe Raed Arafat demonstrează tocmai incoerenţa în discurs a preşedintelui. "Am văzut decizia lui Arafat. El a negociat foarte puternic revenirea la minister. Băsescu l-a sunat şi asta demonstrează incoerenţa preşedintelui, pentru că acum nouă zile el spunea că nu are nevoie de Raed Arafat. Acest gest arată incoerenţa categorică a preşedintelui", a declarat Daniel Mihiş. Protestele vor continua astăzi, de la ora 18:00.

Consultări la sindicate pentru organizarea de proteste

Membrii Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) au în această săptămână consultări pentru a vedea dacă vor organiza şi ei mişcări de protest. "Suntem la faza de consultări. Ne-a venit de la Federaţie o propunere de grevă generală din 23 ianuarie, dar lumea nu a agreat această idee pentru că aceste zile se taie din salariu. S-a mers pe ideea unor manifestaţii locale şi naţionale şi urmează să avem o discuţie cu celelalte sindicate şi să stabilim o dată", a spus Lucia Cojocaru, preşedintele SLIPC. Şi membrii Sindicatului Sanitas se consultă pentru un eventual protest. "O să ne consultăm cu membrii de sindicat şi o să vedem dacă ne alăturăm sau organizăm. Pe vineri vom avea un răspuns", a declarat Ştefan Roman, liderul Sanitas Cluj. Blocul Naţional Sindical şi Sindicatul Cartel Alfa nu au în plan organizarea de manifestaţii de protest.

 

 

Etichete
Comenteaza