Clujul, ameninţat de vreme grea

Clujul, ameninţat de vreme grea
Întregul judeţul se va confrunta în curând cu vânt puternic, ninsori abundente şi drumuri acoperite de polei. Avertizarea de cod galben a fost emisă în toată ţara.

Gerul cumplit din prima parte a săptămânii şi vijeliile care urmează sunt neobişnuite doar pentru ultimii cinci-şase ani, spun meteorologii clujeni, mai ales că în anii ‘80 şi ‘90 iernile grele erau ceva obişnuit. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o avertizare pentru toate cele 42 de prefecturi din ţară, de cod galben de ninsori, vânt, viscol şi polei, valabilă pentru intervalul 3 februarie, ora 10:00 - 5 februarie, ora 20:00. Aria ninsorilor va cuprinde în aceste zile toate regiunile, începând din sud-vestul ţării. "Local, ninsorile vor fi abundente , iar stratul de zăpadă va depăşi 20 cm, în special în zonele de deal şi de munte. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în zonele de sud şi sud-est, unde rafalele vor depăşi 50-60 km la oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km la oră, viscolind zăpada", se arată în document. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, autorităţile promit că vor reveni cu actualizări.

"În următoarele zile ne aşteptăm la o vreme deosebit de rece pentru această perioadă, cu cer noros şi ninsori pe arii extinse. Precipitaţiile pot ajunge la 10 litri pe metru pătrat. Minimele de vineri vor fi între -11 şi -6 grade Celsius", a precizat meteorologul Carol Pavai, de la Centrul Meteo Regional Cluj. Specialiştii se aşteaptă şi la ceaţă, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o uşoară creştere a temperaturilor, astfel că vor fi condiţii de polei, mai ales în sudul judeţului Cluj. Minimele din noaptea respectivă se aşteaptă să fie între -7 şi -3 grade Celsius. "Duminică va fi tot rece pentru această perioadă, încălzirea nu va mai continua. În primele zile ale săptămânii viitoare va fi vreme rece, ninsori slabe şi condiţii de ceaţă, mai ales pe Valea Someşului", a explicat meteorologul. "Condiţiile extreme de iarnă sunt, într-adevăr, neobişnuite, însă doar pentru ultimii şase-şapte ani, în care am avut ierni blânde. În anii ‘80 şi ‘90 aveam des asemenea temperaturi şi precipitaţii", a apreciat Pavai.

Vremea nefavorabilă a dus la creşterea dramatică a numărului celor care se adresează adăpostului de noapte Ruhama, din cadrul Prison Fellowship, ajungând la peste 70 de persoane cazate aici într-o singură noapte. "Sunt oameni fără un loc stabil de muncă, alţii au cazier şi nu îi angajează nimeni, dar îşi găsesc de lucru cu ziua, curăţă zăpada sau fac curăţenie în locuinţe, iar noaptea stau la noi. Ne este foarte greu, le asigurăm şi hrană, dar ne descurcăm", a precizat Constantin Asăvoaie, preşedintele fundaţiei.

 

 

Comenteaza