Papa a numit al treilea cardinal român din istorie
- Scris de Cristina Pirvu
- 19 Feb 2012, 22:32
- Eveniment
- Ascultă știrea

Preafericitul Lucian Mureşan este al treilea cardinal român după episcopul Iuliu Hossu şi mitropolitul Alexandru Todea. Conducătorul Bisericii Greco-Catolice Unită cu Roma din România a fost numit cardinal de Papa Benedict al XVI-lea în cadrul unei ceremonii cunoscute sub numele de "consistoriu". Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali la Vatican.
Anunţul privind ridicarea în rang a Arhiepiscopului Major, Lucian Mureşan, a fost făcut de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea în 6 ianuarie la finalul Sfintei Liturghii din Solemnitatea Epifaniei Domnului. Reprezentanţii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla salută decizia Papei Benedict de a-i oferi bereta roşie de cardinal Preafericitului Lucian Mureşan. "Este o mare onoare şi un privilegiu. Este un mod de a onora biserica şi ţara noastră. Este o mare recunoaştere a martirilor care şi-au sacrificat viaţa pentru biserică în perioada comunistă", a declarat Viorica Szabo, din cadrul Biroului de imagine al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Ea a adăugat că "este o onoare adusă Preafericitului Lucian".
Lucian Mureşan s-a născut în 23 mai 1931 în localitatea Firiza din judeţul Maramureş, fiind cel de-al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru şi Maria Mureşan. El a absolvit gimnaziul la Baia Mare şi o şcoală profesională de prelucrare a lemnului. După ce a terminat stagiul militar, Lucian Mureşan a urmat liceul la Baia Mare, însă nu a putut deveni preot deoarece în anul 1948 Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Abia în anul 1955, când la sugestia episcopului Iuliu Hossu cinci tineri au fost primiţi în Institutul Teologic Romano-Catolic, el a putut studia pentru a deveni preot. Totuşi, la momentul respectiv Departamentul Cultelor a aflat despre existenţa acestor tineri şi a intervenit pentru excluderea lor. Tinerii au părăsit Institutul Teologic la presiunea autorităţilor, moment care a coincis cu urmărirea lui Lucian Mureşan de către Securitate. Acesta nu s-a putut angaja nicăieri timp de un an, dar cu toate că a fost intimidat şi ameninţat, şi-a continuat clandestin studiile pentru a deveni preot. După ce episcopii au fost eliberaţi din închisori prin decret de graţiere în anul 1964, el a fost hirotonisit preot şi a început pastoraţia clandestină, ocupându-se în special de tineret şi de aceia care doreau să devină, la rândul lor, preoţi. În august 1986 Mureşan a fost instalat ca ordinarius al Episcopiei de Maramureş, iar după Revoluţie Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramureş.
În patru iulie 1994 Lucian Mureşan a fost numit de Papă arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi numit mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma. Preafericitul Mureşan a deschis la Baia Mare un institut teologic de grad universitar ce în anul 1990 avea 70 de studenţi care studiau la zi şi alţi 20 la fără frecvenţă.