Sorin Bagiu, condamnat definitiv pentru transferurile lui Cociş şi Florescu

Sorin Bagiu, condamnat definitiv pentru transferurile lui Cociş şi Florescu
Sorin Bagiu, fostul director executiv al FC Universitatea Cluj, a fost condamnat definitiv joi, de Curtea de Apel Cluj, la un an de închisoare cu suspendare şi plata sumei de 482.410 lei, plus dobânzi, către fisc în urma procesului de evaziune fiscală.

Sentinţa Curţii de Apel Cluj a fost dată în urma recursului formulat de Sorin Bagiu şi clubul FC Universitatea Cluj la hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca, prima instanţă care l-a judecat în cadrul unui proces de evaziune fiscală ce a durat mai bine de patru ani. Judecătoria l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani şi şase luni. În plus, instanţa l-a obligat pe Bagiu la plata, în solidar cu asociaţia sportivă FC Universitatea, a sumei de 1.288.288 de lei şi a dobânzii legale începând cu data săvârşirii faptei, către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj. După ce a atacat sentinţa cu recurs, Bagiu a obţinut doar o reducere a pedepsei.

Sorin Bagiu a fost trimis în judecată în 2008. Evaziunea de care este acuzat constă în faptul că sumele de transfer ale fotbaliştilor Răzvan Cociş (300.000 de dolari) şi George Florescu (150.000 de dolari) către clubul Sheriff Tiraspol nu au fost înregistrate ca venituri în contabilitatea asociaţiei sportive FC Universitatea, ci ca o sponsorizare neimpozabilă venită de la o firmă din Republica Moldova. În prezent, asociaţia non-profit FC Universitatea Cluj se află în procedura insolvenţei.

Bagiu şi-a susţinut nevinovăţia în faţa magistraţilor Curţii de Apel, la fel ca la procesul din prima instanţă. "Recursul s-a judecat pe fond. În calitate de avocat, am solicitat achitarea şi exonerarea lui Sorin Bagiu de la plata dispusă de judecătorie sau refacerea judecăţii pe fond, unde am apreciat că sunt mari lacune", a declarat la finalul procesului de la Curtea de Apel Cluj avocatul lui Bagiu, Ştefan Hosu, din cadrul Baroului Bucureşti. Ştefan Hosu a subliniat că şi procurorul a admis că Bagiu a fost obligat la plata unor prejudicii mai mari decât cele prevăzute în rechizitoriu. "Diferenţa dintre sume este semnificativă, pentru că iniţial erau şi acuzaţii de delapidare. Însă judecătoria a stabilit obligaţiile la cât a cerut Agenţia Naţională de Administrare Fiscală", a adăugat Hosu. Avocatul lui Sorin Bagiu a spus că fostul oficial al asociaţiei sportive este nevinovat, întrucât infracţiunea de evaziune fiscală se face doar cu intenţie, însă clientul său nu a făcut decât să execute nişte ordine ale conducerii de atunci a clubului FC Universitatea. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis, într-adevăr, să diminueze cuantumul despăgubirilor, însă Bagiu nu a reuşit să obţină achitarea, aşa cum spera.

Nici apărătorul asociaţiei sportive, avocatul Marcel Lăzăreanu, fost portar al echipei Universitatea, nu a fost mulţumit de sentinţa dată de Curtea de Apel. S-a redus pedeapsa la un an cu suspendare, iar cuantumul sumei la care l-a obligat prima instanţă, în solidar cu asociaţia sportivă FC Universitatea, a fost redus. Cu toate acestea, problemele de fond au rămas aceleaşi şi nu au fost traşi la răspundere adevăraţii vinovaţi", a declarat Lăzăreanu, pentru ZIUA de CLUJ, completând că nu e exclusă o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest caz.

Referitor la acuzaţiile care i s-au adus, Sorin Bagiu a arătat că s-a conformat doar dispoziţiilor primite de la Marius Bojiţă, preşedintele clubului, şi Costel Burcă, vicepreşedinte, şi că nu a avut nimic de câştigat, fiind vorba de o situaţie financiară delicată a clubului la vremea transferurilor. Însă prin rechizitoriu s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestor doi învinuiţi faţă de infracţiunile pentru care au fost cercetaţi, soluţie care a rămas şi în urma exercitării căilor de atac.

 

 

Comenteaza