Spre cine se îndreaptă voturile decanilor de la facultăţile UBB

Spre cine se îndreaptă voturile decanilor de la facultăţile UBB
Cea mai mare parte a decanilor de la facultăţile Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) îi consideră atât pe Cristina Ciumaş, cât şi pe Ioan Aurel Pop potriviţi pentru a ocupa funcţia de rector al instituţiei, având în vedere calităţile celor doi candidaţi. Dintre decanii intervievaţi de ZIUA de CLUJ, doar doi şi-au exprimat în mod deschis opţiunea de vot din cursul zilei de astăzi.

Cozar Onuc, decan Facultatea de Fizică: "Eu nu am drept de vot pentru că am vârsta de 65 de ani. Fiecare dintre candidaţi are personalitatea lui şi nu pot să îmi dau cu părerea, având în vedere că nu voi vota."

Leon Ţâmbulea, decan Facultatea de Matematică-Informatică: "Amândoi sunt foarte buni pentru noi. Nu hotărăsc decanii cine va fi rector. Reuniunea calităţilor celor doi ar fi foarte bună. Unul e bun pentru că ţine în mână tot ceea ce înseamnă administraţia, iar celălalt pentru că vorbeşte frumos şi ne-ar reprezenta bine."

Cristina Dobrotă, decan Facultatea de Biologie şi Geologie: "Din punctul meu de vedere, cea mai potrivită pentru funcţia de rector este Cristina Ciumaş pentru că are experienţa necesară şi se evită o pierdere de timp în care cineva să se acomodeze cu structurile şi cu funcţionarea universităţii. Sunt mecanisme complexe care trebuie cunoscute şi se evită experimentele care ar avea loc în cazul în care ar fi ales celălalt candidat."

Corin Braga, decan Facultatea de Litere: "În State nu se întreabă ce salariu ai şi cu cine votezi. Nu ştiu dacă este bine să răspund deoarece răspunsul ar putea fi considerat o poziţie a facultăţii. Cred că rectorul ar trebui să fie o personalitate cu activitate ştiinţifică de cercetare şi cu predare, pe care studenţii îl apreciază, un bun profesionist şi la catedră, în cercetare şi în domeniul de activitate. Rectorul trebuie să fi condus, gestionat sau administrat o instituţie. Un rector nu face el totul, trebuie să aibă spirit de echipă şi să aibă capacitatea de a avea specialişti care să îl ajute. El trebuie să fie un om integru, moral, curat, fără intenţii secundare şi trebuie să fie dăruit activităţii pe care o prestează şi UBB."

Paul Vasilescu, decan Facultatea de Drept: "Cred că profesorul Pop este cel mai potrivit. Dumnealui a condus mai multe instituţii şi şi-a dovedit priceperea. Una dintre calităţile pe care trebuie să le aibă rectorul este aceea de a reprezenta universitatea, iar din câte ştiu eu, profesorul Pop ştie şapte limbi, este în board-ul diferitelor instituţii internaţionale şi conduce de mai mulţi ani Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române. Cred că ştie să pună oamenii potriviţi în posturi pentru a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a propus prin programul managerial."

Călin Felezeu, decan Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei: "Nu vă răspund deoarece votul este secret. Viitorul rector ar trebui să fie un foarte, foarte bun manager, care să ştie să gestioneze problemele facultăţilor şi ale universităţii."

Dumitru Matiş, decan Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor: "Nu dau declaraţii."

Vasile Bogdan, decan Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport: "Amândoi sunt potriviţi pentru funcţia de rector. Unul este un renumit istoric, iar celălalt candidat este un bun manager şi economist. Amândoi sunt indicaţi să ocupe un post de rector în această universitate de prestigiu."

Buzogany Dezso, decan Facultatea de Teologie Reformată: "Amândoi sunt foarte capabili şi la locul lor. Încă nu m-am decis pe care să îl sprijin cu votul şi încrederea mea. Viitorul rector ar trebui să fie comunicativ şi să aibă calităţi manageriale."

Dan Chiribucă, decan Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială: "Ambii sunt foarte potriviţi pentru funcţia de rector şi au foarte multe calităţi. Sunt convins că oricare dintre ei va fi ales este o opţiune bună pentru universitate şi dezvoltarea ei. Rectorul unei universităţi ca Babeş-Bolyai are o dublă responsabilitate - de reprezentare şi managerială. Rectorul trebuie să fie o autoritate recunoscută în domeniul de activitate, trebuie să fie echilibrat, să aibă viziune, strategie, să fie atent la detalii, să încurajeze schimbarea, dar să fie garantul unor performanţe care există deja."

Liviu Maliţa, decan Facultatea de Teatru şi Televiziune: "Din punctul meu de vedere, ambii sunt calificaţi pentru funcţia de rector, Cristina Ciumaş prin exercitarea funcţiei de prorector cu finanţarea şi prin calităţile evidente de manager, având în vedere că rolul funcţiei de rector s-a modificat, iar rectorul trebuie să semneze un contract de management cu Senatul. În cazul lui Ioan Aurel Pop, avem de-a face cu o personalitate culturală pregnantă, un academician care ar putea oferi o formă de reprezentare mai evidentă universităţii. Împreună formează un cuplu care ar putea ilustra foarte bine nevoile de moment ale universităţii."

Dacian Dragoş, decan interimar Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării: "Amândoi sunt foarte pregătiţi pentru această poziţie. Viitorul rector ar trebui să aibă experienţă didactică şi ştiinţifică, respectabilitate din punct de vedere ştiinţific şi să ştie să lucreze în colectiv."

Doru Radosav, şef de catedră la Facultatea de Istorie şi Filozofie: "Viitorul rector trebuie să aibă un prestigiu academic şi universitar pentru că nu va deveni director la firma Vodafone. Trebuie să aibă echilibru din punct de vedere al profilului psiho-personal, un discurs convingător, să aibă credinţă în destinul de succes al universităţii şi optimism managerial."

 

Etichete
Comenteaza