La şedinţa Senatului nou format al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, care a avut loc vineri, au fost propuse cinci nume pentru a ocupa funcţia de preşedinte al acestui for, şi anume Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice "Alexandru Borza", Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Luminiţa Silaghi Dumitrescu, de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Benedek Joszef, de la Facultatea de Geografie, şi Dan Şandor, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.
Conform Cartei Universitare a UBB, "Senatul îşi alege, prin vot secret, un preşedinte dintre cadrele didactice care sunt membri ai Senatului. În cadrul şedinţei de constituire a Senatului nou ales, membrii Senatului formulează propuneri motivate cu privire la candidaţii pentru funcţia de preşedinte al Senatului. În vederea garantării temeiniciei şi reprezentativităţii candidaturilor, fiecare propunere de candidatură este considerată eligibilă numai dacă este însuşită public, în scris, anterior reuniunii de alegeri, de către cel puţin şapte membri ai Senatului, excluzându-se cel propus". Cu o săptămână înainte de alegeri, fiecare candidat care a întrunit eligibilitatea va face public, prin grija Rectoratului în funcţie, un proiect de reprezentare a Senatului, susţinut de Curriculum Vitae, se mai arată în Carta Universitară a UBB.
Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice, susţine că el nu va accepta propunerea de a candida pentru funcţia de preşedinte al Senatului. "Era o propunere. Până astăzi la ora 12:00 este programul de depunere a candidaturilor şi nu îmi voi depune candidatura", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Cristea. Pe de altă parte, Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, a acceptat propunerea de candidatură. "La ultima şedinţă a fost formulată o propunere din partea unui coleg. Teoretic, am acceptat. Noi, teologii, trebuie să ne consultăm şi cu ierarhul nostru, însă deocamdată nu am reuşit să discut cu Înalt Preasfinţitul (Mitropolitul Andrei - n. red.)", a explicat Chirilă. Acesta vede rolul preşedintelui Senatului ca fiind unul de coordonare. "Eu, în momentul de faţă, în conformitate cu prevederile Legii educaţiei, văd rolul de preşedinte al Senatului ca fiind punctul în care se creează convergenţa comisiilor de lucru ale Senatului, unde se formează politicile universităţii. Preşedintele are rol de coordonare şi de reprezentare a universităţii", a spus Chirilă, care vede relaţia cu rectorul ca fiind una "academică, colegială, între nişte cadre didactice universitare care au mai colaborat şi pe alte paliere". "M-a luat prin surprindere această propunere şi voi răspunde când voi avea o poziţie a mitropolitului", a precizat părintele Ioan Chirilă.
La rândul ei, Luminiţa Silaghi-Dumitrescu, fost prorector cu cercetarea ştiinţifică şi cadru didactic la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, şi-a exprimat dorinţa de a ocupa funcţia de preşedinte al Senatului UBB. "Am acceptat deja candidatura în şedinţa Senatului şi trebuie să depun documentele solicitate prin regulament. Eram gata să accept şi mi-am exprimat de mai demult dorinţa de a ocupa această funcţie", a declarat Silaghi-Dumitrescu. Ea vede funcţia de preşedinte al Senatului ca una de coordonare şi de reprezentare. "Cred că preşedintele Senatului trebuie să aibă un rol foarte important în organizarea comisiilor Senatului, iar aceste comisii trebuie să ia legătura cu prorectorii corespunzători activităţii şi să încerce să găsească căile cele mai bune de implementare a politicilor realizate de comisiile Senatului şi echipa rectorului. E foarte bine să existe discuţii şi să se găsească variantele optime pentru universitate", a mai spus Silaghi-Dumitrescu. Ea susţine că relaţia dintre preşedintele Senatului şi rector trebuie să fie una de colaborare. "Fiecare trebuie să îşi păstreze individualitatea şi să îşi înţeleagă foarte bine atribuţiile. Preşedintele Senatului nu trebuie să devină al doilea rector şi nici rectorul nu trebuie să preia din atribuţiile preşedintelui Senatului. Senatul trebuie să tragă clopoţelul atunci când lucrurile nu merg aşa cum ar trebui", a precizat Silaghi-Dumitrescu.
Profesorul Benedek Jozsef, de la Facultatea de Geografie, nu a decis încă să îşi depună candidatura. "Am fost propus, dar mâine (astăzi - n. red.) până la ora 12:00 se depun programele celor propuşi pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Mâine vom şti sigur câte candidaturi se vor depune. Şi eu încă mă gândesc dacă să îmi depun programul", a declarat Benedek Jozsef. Profesorul Dan Şandor, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, nu a putut fi contactat.