Pe ce a mizat Ioan Aurel Pop când şi-a ales prorectorii

Pe ce a mizat Ioan Aurel Pop când şi-a ales prorectorii
Cei 10 prorectori desemnaţi recent de Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, nu au cu toţii o activitate publicistică prodigioasă, însă au fost aleşi pe criterii de eficienţă.

Rectorul Ioan Aurel Pop spune că a mizat pe reprezentativitate, şi nu pe notorietate, "fiindcă majoritatea savanţilor de acest fel sunt oameni în vârstă, izolaţi în «turnul lor de fildeş»". Echipa rectorului este complet nouă, nici un universitar din fosta echipă a lui Andrei Marga ori din partea contracandidaţilor lui Pop la funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) nu se regăseşte în actuala formulă de conducere.

Rectorul Ioan Aurel Pop a explicat pentru ZIUA de CLUJ că selectarea prorectorilor a avut la bază un set de criterii elaborate de specialişti şi a fost urmărită reprezentativitatea pentru disciplinele fundamentale. "Cei 10 prorectori sunt profesori (şase dintre ei) şi conferenţiari (patru), cu o activitate ştiinţifică, didactică şi civică notabilă şi, în anumite cazuri, excepţională: se află în conducerea unor organisme ştiinţifice internaţionale, predau sau au predat la universităţi străine, participă la granturi europene de cercetare, vorbesc limbi străine, scriu şi publică în aceste limbi, au lucrări de mare prestigiu, apărute în ţară şi în străinătate, multe la edituri consacrate şi în periodice cotate în baze de date internaţionale etc", a detaliat rectorul.

"Este drept că nu este o echipă formată numai din savanţi consacraţi şi nici nu se putea acest lucru, fiindcă majoritatea savanţilor de acest fel sunt oameni în vârstă, izolaţi în «turnul lor de fildeş», puţin dispuşi să-şi sacrifice timpul pentru comunitate şi puţin aplecaţi spre munca delicată cu oamenii", a justificat Pop. A mai fost urmărită reprezentativitatea pentru tineri. "Orice lucru omenesc este perfectibil. Echipa de prorectori este însă bună, am încredere deplină în ea şi sunt convins că rezultatele aşteptate nu vor întârzia să apară, spre binele Almei Mater, pe care o iubim şi căreia ne dedicăm cu toţii. Nu ne vom întreba niciodată - parafrazând o ilustră personalitate politică americană - ce ne-a dat nouă Universitatea (acest lucru este inestimabil), ci dacă i-am dat noi înapoi destul!", a încheiat Ioan Aurel Pop.

Prorectorii: cine sunt şi ce au făcut

Ioan Bolovan, prorectorul care se ocupă de relaţia cu studenţii, are ca domeniu de competenţă Istoria modernă a Transilvaniei şi Istoria populaţiei României în secolele XIX-XX. Este originar din Pâncota, judeţul Arad şi lucrează atât la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB, cât şi la Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române. A fost profesor la o şcoală din Sălaj, cercetător la Institutul de Istorie, redactor la Transylvanian Review, iar din 2008 este profesor universitar titular la UBB. Între responsabilităţile îndeplinite până acum de Bolovan se numără cea de secretar ştiinţific al Institutului de Istorie, secretar de redacţie în diverse publicaţii de profil, director adjunct al Centrului de Studiere a Populaţiei sau expert-evaluator proiecte de cercetare ştiinţifică la CNCSIS, de pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Noul prorector a publicat, editat şi coordonat 52 de cărţi, peste 125 de studii şi articole în reviste şi volume de specialitate în ţară şi străinătate şi a participat cu comunicări la circa 70 de sesiuni ştiinţifice. În 2002 a primit premiul "Mihail Kogălniceanu" al Academiei Române.

Dan-Tudor Lazăr, prorectorul care se ocupă de finanţare în UBB, este clujean, licenţiat în economie la Universitatea de Vest din Timişoara şi în administraţie publică la UBB, unde este şi doctor în economie. A urmat cariera didactică la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, o bursă de cercetare "Senior Fulbright Scholarship" la Universitatea Internaţională Florida din Miami, la Colegiul de Afaceri Publice Rockefeller,

Universitatea Statului New York, la Universitatea Paris XII, Paris, Franţa, precum şi la Academia Naţională de Administaţie Publică (NAPA) şi IREX, Washington DC. A publicat studii în patru cărţi, trei manuale, reviste de specialitate şi a luat parte la numeroase manifestări ştiinţifice. Totodată, Lazăr este secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

Sorin Filipescu, prorectorul responsabil cu cercetarea ştiinţifică şi publicaţiile UBB, este specialist în geologie, micropaleontologie şi stratigrafie. A absolvit doctoratul în 1996 şi face cercetare în micropaleontologie şi stratigrafie pe baza foraminiferelor fosile. A participat la elaborarea a aproximativ 20 de cărţi de specialitate şi a semnat articole şi studii în şase publicaţii din baza de date ISI, indexate în 2002-2011, realizate în România.

Prorectorul Marcel Ciprian Pop, care se ocupă de competitivitatea instituţională, formarea continuă, relaţia cu autorităţile locale şi învăţământul la distanţă în UBB, a predat discipline ca Bazele marketingului, Marketing Strategic, Târguri şi Expoziţii, Politici de Marketing, Marketingul Serviciilor, Publicitate. Este doctor în economie la UBB şi la Universitatea de Vest din Timişoara. Pop a fost director al Oficiului Programelor Europene al UBB, al Centrului ProInvest al UBB, membru în echipa de organizare a unor conferinţe internaţionale, precum şi director sau membru în colectivul academic al mai multor granturi, finanţate de Banca Mondială, Comisia Europeană sau diverse organizaţii economice. Are la activ două cărţi în calitate de autor unic, 12 cărţi cu mai mulţi autori, 27 de articole publicate în reviste de specialitate şi în volumele unor conferinţe naţionale şi internaţionale, precum şi două recenzii ale unor lucrări de specialitate.

Anna Soos este prorectorul responsabil cu comunitatea maghiară şi cu curriculum. A urmat Facultatea de Matematică la UBB (scrisă în CV-ul de pe site-ul UBB "Mathematică"), Facultatea de Ştiinţe ale Naturii la Universitatea "Eotvos Lorand" din Budapesta şi din 2002 este doctor la UBB. A predat matematica la şcoli din Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, apoi a fost lector, apoi conferenţiar la Facultatea de Matematică şi Informatică şi din 2008 prodecan. CV-ul său cuprinde participarea în numeroase echipe de cercetare pentru Ministerul Educaţiei, Banca Mondială, Institutul de Cercetare Sapientia sau Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu". Mai sunt enumerate expuneri la conferinţe de specialitate, studii şi cercetări în străinătate şi organizări de conferinţe. La rubrica Activitate Editorială Anna Soos a scris doar "Secretar de redacţie Studia Universitatis Babeş-Bolyai, Mathematica, Conducere de cercuri studenţeşti de cercetare şi Conducerea Fundaţiei Universitare Maghiare din Cluj".

Prorectorul Ladislau Nagy va avea în vedere asigurarea calităţii, informatizarea şi extensiile universitare. A absolvit în 1985 Facultatea de Fizică a UBB, iar între 1990 şi 1992 a fost doctorand fără frecvenţă la Institutul de Cercetări Nucleare (ATOMKI) din Debrecen, Ungaria, de unde a primit titlul de doctor în fizică în 1992. A predat la licee din Turda şi Cluj-Napoca, între 1991 şi 1994 a fost asistent la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), după care şi-a început cariera didactică la UBB, Facultatea de Fizică, unde a fost şi prodecan. A primit burse ca Fulbright pentru cercetare ştiinţifică, din septembrie 1994 la Tulane University, New Orleans, bursa Tempus la Universitat Gesamthochschule, Kassel, Germania sau Bursa Domus pentru cercetare ştiinţifică la Institutul de Cercetări Nucleare din Debrecen. Este membru în structuri precum Societatea Română de Fizică şi Societatea Europeană de Fizică sau referent la revistele Physics Letters A sau Fizica A & B (Croaţia).

Paul Vasilescu, de la Facultatea de Drept, se va ocupa de partea juridică şi de resursele umane. Este licenţiat şi doctor în drept civil al Facultăţii de Drept din cadrul UBB şi a urmat stadii de pregătire la Université Sophia Antipolis de Nice şi Universitatea Paris XII, Franţa. Vasilescu a fost cadru didactic în învăţământul superior juridic, cercetător III la Institutul de cercetări socio-umane al Academiei Române, profesor şi decan la Drept şi profesor invitat la Universitatea Paris Panthéon-Assas (Paris II). Noul prorector este autor a opt publicaţii, a fost redactor şi redactor-şef la Echinox, redactor-şef adjunct la Fiat Justitia, membru în comisia Ministerului Justiţiei de redactare a noului Cod civil, redactor la Revista română de drept privat, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române şi al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şiCertificatelor Universitare.

Prorectorul Călin Flaviu Rus se ocupă de relaţiile internaţionale şi de relaţia cu media. Este licenţiat în psihologie la Facultatea de Istorie şi Filosofie, a urmat doctoratul la Universitatea "Ludwig Maximilian" din München şi este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, la catedra Comunicare şi Relaţii Publice. Rus are în CV cinci cărţi scrise ca autor unic, a semnat tot atâtea în calitate de coautor şi peste 20 de articole publicate în reviste de specialitate. A urmat programe la universităţi din München, Stuttgart, Ede (Olanda), Budapesta şi Istanbul.

Mihaela Luţaş este prorectorul responsabil de fundraising şi relaţia cu mediul de afaceri în cadrul UBB. Din 2008, ea este prodecan responsabil cu dezvoltarea curriculară şi linia de studiu în limba engleză în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA). Din 2006 Luţaş este profesor titular al catedrei Jean Monnet la UBB. La FSEGA este titular al cursurilor de Construcţie şi integrare europeană, Economie europeană şi Politici economice europene. A urmat cursuri de formare în Italia, Belgia, Austria, Grecia şi este membru al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România, al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, precum şi al Rotary Club International. A scris cinci cărţi ca autor unic, patru în calitate de coautor, are studii în cinci manuale şi a semnat 52 de articole în reviste de specialitate. De asemenea, CV-ul prodecanului cuprinde obţinerea a 15 granturi.

Rudolf Gräf, de la FSEGA, prorector responsabil de linia germană de studii, este specialist în istoria modernă şi istoria economică a României, în special istoria industrială, a Banatului în secolele XVIII-XX, ca şi în istoria Imperiului Habsburgic, în istoria graniţei militare bănăţene şi în istoria germanilor din Banat. Predă la FSEGA şi la Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, a fost cercetător ştiinţific principal II la Centrul de Studii Transilvane de pe lângă Academia Română. Mai figurează în CV funcţiile de director la Biblioteca Austria din şi al Institutului German din Cluj-Napoca, cea de muzeograf şi cercetător ştiinţific la Muzeul Banatului Montan din Reşita sau profesor la diferite şcoli din Lugoj. Gräf şi-a susţinut licenţa în istorie la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar în 1981 a obţinut doctoratul la UBB, din 1985 este traducător atestat pentru istorie. Între 2003 şi 2008, Rudolf Gräf a publicat nouă volume, trei studii şi articole, o reeditare şi a participat la nouă conferinţe internaţionale.

Învinşii nu se declară dezamăgiţi

Daniel David, contracandidat al lui Pop în cursa pentru şefia UBB, spune că nu se aştepta să i se propună vreo funcţie de prorector. "Pe parcursul campaniei mi-am exprimat destul de vehement poziţia, că nu se pune problema să susţin pe unii sau pe alţii. Nu am avut asemenea aşteptări, dar nici nu am exclus posibilitatea", a explicat David. El şi-a exprimat încrederea în prorectorul responsabil cu cercetarea şi a avertizat că "trebuie să avem mare grijă să nu cădem de unde suntem". Enikö Vincze, de asemenea, contracandidată în cadrul alegerilor, a răspuns răspicat că nu se aştepta la asemenea propuneri. "Nu îmi doresc funcţii de conducere şi cred că prin activitatea la catedră şi în proiecte, alături de echipa mea, pot să îmi ating obiectivele din programul de candidatură", a spus Vincze.

 

 

Comenteaza