Trofeul Gaudeamus a rămas la Cluj

Trofeul Gaudeamus a rămas la Cluj
Editura clujeană Eikon a primit duminică Locul I la Trofeele Gaudeamus. Volumul “Corupţia spirituală”, lansat sâmbătă, a fost decretat cea mai râvnită carte a târgului.

Cea de-a 13-a ediţie a Caravanei Gaudeamus şi-a închis duminică porţile după ce şi-a premiat cei mai de seamă participanţi. În ciuda vântului, frigului, ploii şi ninsorii care s-au abătut peste Cluj în toate cele cinci zile de târg, evenimentul a reunit peste 17.000 de vizitatori.

Editura Eikon s-a clasat, astfel, pe Locul I la Trofeele Gaudeamus, stabilite prin votul publicului. Locul II a fost acordat editurii Nemira, iar Locul III le-a revenit editurilor Humanitas şi Adevărul. Tot la standul clujenilor a ajuns şi diploma pentru Cea mai râvnită carte, titlu acordat de cititorii de la târg volumului "Corupţia spirituală. Texte social-teologice", de Bartolomeu Anania. Premiul Educaţia le-a fost acordat reprezentanţilor editurii Academiei de Studii Economice Bucureşti.

ZIUA de CLUJ şi REALITATEA FM Cluj au primit în cadrul ceremoniei de desemnare a premiilor ediţiei Trofeul pentru secţiunea de presă scrisă, respectiv pentru secţiunea radio. "Instituţiile media premiate au fost alese, de asemenea, prin votul publicului, în urma completării de către vizitatori a modului prin care au aflat de târgul Gaudeamus", a precizat Vladimir Epstein, directorul evenimentului. La secţiunea TV a fost premiat postul TVR Cluj. Premiul Miss Lectura i-a fost acordat Ioanei Vesa, studentă în anul III la Facultatea de Drept, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Cluj-Napoca. Marele Premiu pentru vizitatori a fost câştigat de Mădălina Denisa Birău. De asemenea, au mai primit premii rezervate vizitatorilor clujenii Eugen Benea, Carmen Lăpuşte, Andrei Bâcu şi Mircea Roşca.

Liceenii câştigători ai fazei zonale a Concursului Naţional de Lectură "Mircea Nedelciu" sunt Ioana Bechet, de la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" (locul I), Oriana Svedac, de la Liceul Teoretic "Avram Iancu" (Locul II) şi Horea Rusu, de la Colegiul Naţional "George Bariţiu", Cluj-Napoca (Locul III).

Participanţii şi vizitatorii la Gaudeamus au donat peste 3.000 de volume în cadrul campaniei "Cărţile se întorc acasă", proiect destinat înzestrării bibliotecilor rurale. Volumele vor ajunge la Biblioteca Municipală Câmpia Turzii, Biblioteca Comunală din Măguri-Răcătău, Biblioteca Comunală din satul Cojocna şi Biblioteca din satul Luna, judeţul Cluj.

În momentul închiderii oficiale a târgului, mai exact duminică, la ora 12:00, organizatorii au estimat că târgul a fost vizitat de peste 17.000 de persoane. Standurile au rămas deschise până la ora 14:00 şi mulţi clujeni şi-au cumpărat cărţi pe ultima sută de metri. Următorul popas al Caravanei Gaudeamus va fi la Timişoara, între 2 şi 6 mai.

Eroii târgului, olimpicii

Organizatorii Gaudeamus le-au acordat premii şi olimpicilor internaţionali clujeni, numiţi Invitaţi de nota 10 ai târgului. "Vedetele" au fost astfel Radu Cristian Andreescu, clasa a VII-a, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" (locul I la Olimpiada Internaţională de Limbă, comunicare şi literatură română), Greta Raluca Dădălău, clasa a VIII-a, Colegiul Naţional "George Coşbuc", (locul I la Olimpiada Internaţională de Limbă, comunicare şi literatură română), Deák Norbert, clasa a XI-a, Liceul Teoretic "Báthory István"(locul III la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa), Fülöp-Balogh Beatrix-Emöke, clasa a XI-a (locul III la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa), Hegedüs Zsófia, clasa a IX-a, Liceul Teoretic "Báthory István", (Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa), Kari Tamás Zsolt, clasa a IX-a, Liceul Teoretic "Báthory István" (Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa), Szász Tamás, Liceul Teoretic "Báthory István"(Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa), Takács Petra Renáta, clasa a XII-a, Liceul Teoretic "Báthory István" (Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa), Alexandru Velea, clasa a VIII-a, Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu" (medalie de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori). Olimpicii au primit cărţi din partea editorilor şi premii-surpriză oferite de sponsorii târgului.

 

 

Comenteaza