România, primită în Grupul Internaţional de Contact pentru Afganistan

"România participă pentru prima dată la activitatea ICG, fiind interesată să menţină un contact permanent cu celelalte state şi organizaţii care îşi asumă un rol activ în promovarea procesului de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului", menţionează un comunicat de presă transmis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Externe.
Reuniunea desfăşurată miercuri în Emiratele Arabe Unite are ca obiectiv analizarea ultimelor evoluţii înregistrate în procesul de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului, în perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Chicago (20-21 mai) şi a Conferinţei donatorilor de la Tokyo (8 iulie).
Participanţii vor discuta aspecte privind viitorul Forţelor Naţionale Afgane de Securitate, perspectivele procesului de reintegrare şi reconciliere inter-afgană, modalităţile de impulsionare a cooperării politice şi economice între statele din regiune, precum şi strategia de soluţionare a problemelor refugiaţilor afgani, precizează comunicatul MAE.
De asemenea, sursa citată aminteşte că România analizează posibilitatea desemnării unui Reprezentant Special pentru Afganistan, luând în considerare creşterea importanţei programelor civile destinate statului afgan, precum şi rolul ICG în stabilirea obiectivelor politice ale comunităţii internaţionale. După deschiderea misiunii diplomatice a României la Kabul, în august 2011, desemnarea unui înalt oficial va facilita aprofundarea dialogului politic bilateral cu autorităţile statului afgan, evidenţiază comunicatul menţionat.
Grupul Internaţional de Contact a fost constituit în aprilie 2009, la propunerea Germaniei. În prezent, ICG este principalul forum de dezbatere şi coordonare a iniţiativelor comunităţii internaţionale având ca obiectiv identificarea unor soluţii politice pentru problemele specifice stabilizării şi reconstrucţiei Afganistanului.
Pe lângă Reprezentanţii Speciali pentru Afganistan şi Pakistan desemnaţi la nivel guvernamental, la ICG participă delegaţi ai organizaţiilor internaţionale care derulează programe de sprijin în această ţară, inclusiv Reprezentantul Special al ONU pentru Afganistan, Înaltul Reprezentant Civil al NATO pentru Afganistan şi Reprezentantul UE pentru Afganistan. În mod curent, la activităţile ICG participă un număr de 50 de înalţi oficiali, precum şi reprezentanţi ai Guvernului afgan.