Sindicatul Viitorul Mineritului: "Ministrul Korodi, populist și răuvoitor, condamnă la foamete mii de oameni în Munții Apuseni"

Sindicatul Viitorul Mineritului:
Sindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană blamează intenţia Ministrul demis al Mediului, Attila Korodi, de a continua planul de distrugere a Roșiei Montane.

Prezentăm integral comunicatul Sindicatului Viitorul Mineritului:

Noi, Sindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană, reprezentăm de ani de zile interesele minerilor din localitate. Demararea Proiectului minier întârzie însă și este tot mai greu ca noi, minerii din Roșia Montană, să înțelegem adevăratele motive care se invocă pentru a prelungi agonia noastră.

Am aflat cu indignare și frustrare știrea conform căreia dl Attila Korodi, Ministrul demis al Mediului, a ținut ca în ultimele zile înainte să plece definitiv de la Minister, să-și continue planul de distrugere a Roșiei Montane. Nu știm și nu înțelegem cum poate un politician, indiferent de culoarea sa politică, să nu susțină locurile de muncă, dar în același timp să exploateze la maxim orice pretext, indiferent cât de absurd ar fi, pentru a opri lucrările de avizare a Proiectului. Nu ne deranjează și nu este de competența noastră să judecăm oportunitatea ca un ministru să ceară un audit juridic pentru a stabili pașii necesari în procesul de avizare.

Considerăm totuși că dl Korodi a dat dovadă de rea credință și lipsă de gândire în interes național atunci când înainte să primească rezultatele auditului, îi spunea deja Președintelui că "95% evaluarea impactului asupra mediului ar trebui oprită și că așteptăm confirmarea acestei situații juridice de la specialiști".

Din moment ce dumneavoastră, domnule Ministru demis Korodi, erați atât de convins de acest lucru fără să aflați în prealabil opinia specialiștilor, cum mai putem noi, minerii din Roșia Montană, indiferent de etnie - români sau maghiari, să fim convinși că dumneavoastră acționați în interesul oamenilor de aici și nu al unor interese obscure, pe care noi pur și simplu nu le putem înțelege?

Dle Korodi, spuneați de curând că procesul de avizare a Proiectului minier Roșia Montană este unul care trebuie să țină cont atât de legislație, cât și de asumarea unei viziuni pe termen lung asupra zonei. Pe termen lung, prin gestul dumneavoastră de final de mandat, dumneavoastră dovediți în primul rând că nu vă pasă de interesul național. Mai mult, folosindu-vă de un pretext legal, faceți tot posibilul să blocați crearea de locuri de muncă pe termen lung, condamnând zona Roșia Montană la sărăcie.

Ceea ce este cel mai grav din punctul nostru de vedere este că vă erijați într-un apărător al legii, dar uitați să menționați și reversul medaliei. Dacă din nou amânăm evaluarea proiectului pe diverse motive legale, tindem să uităm esențialul. În tot acest timp, ce se va întâmpla cu mediul înconjurător din Roșia Montană, dle Korodi? Dumneavoastră nu numai că ne condamnați la sărăcie și umilință, ci mai mult, ne condamnați și la un mediu de nelocuit din cauza poluării care s-a instalat aici de-a lungul anilor de minerit neresponsabil. Acum când avem în sfârșit șansa să facem minerit modern, dumneavoastră, domnule Ministru demis al Mediului, ignorați toate aceste probleme și găsiți în schimb timp să folosiți tendențios un proces împotriva companiei investitoare și să promovați acest lucru în mass media.

Ceea ce nu doriți ca România să afle, iar sutele de membri ai Sindicatului Viitorul Mineritului sunt obligați moral să vă reamintească, este că:

Conform legislației în vigoare la momentul depunerii documentelor de către RMGC, nu este nevoie de un Certificat de Urbanism pentru procesul de Evaluare a Impactului de Mediu
RMGC are un Certificat de Urbanism legal obținut și valabil până în mai 2013, care a fost confirmat deja de către 4 instanțe de judecată până acum. Potrivit principiului separației puterilor în stat, prevăzut de Constituția României, doar instanța de judecată se poate pronunța în privința nulității sau invalidității unui Certificat de Urbanism - dl Korodi nu este judecător, iar poziția sa la Ministerul Mediului nu este echivalentă cu o sentință judecătorească. Până la motivarea deciziei de către instanță, dl Korodi nu se poate antepronunța cu privire la existența sau inexistența unui PUZ valabil. Comunitatea din Roșia Montană a inițiat în 2006 un nou PUZ pentru dezvoltarea comunității; același domn Korodi a blocat în 2007 procesul de avizare a Proiectului interpretând legile absolut arbitrar. Au trecut de atunci 6 ani, iar Proiectul încă nu a fost aprobat.

Dl Korodi atunci, ca și acum, din poziția sa de Ministru al Mediului, se antepronunța, fără să respecte hotărâri judecătorești, legislașia românească în vigoare, principiile de drept administrativ sau legislația de mediu din România. O face pe spinarea noastră, a celor care ne confruntăm zilnic cu un șomaj de 80%. Noi suntem cei norocoși că avem un loc de muncă și că putem face parte dintr-un Sindicat puternic. În această calitate, am încercat să ajutăm cât mai multe persoane nevoiașe și să nu ne pierdem speranța că într-o zi vom putea revedeni ceea ce vrem sa fim: mineri!

Dumneavoastra, insa, dle Korodi, ce ati facut ca ministru al Mediului, atat în 2007, cat și în 2012 pentru a rezolva problemele de Mediu? In afara sa blocati un proiect care rezolva atat de multe probleme locale și aduce atat de multe beneficii statului și regiunii în care se desfasoara, ce altceva ati facut? Am fi foarte curiosi sa aflam și va intrebam asta cu toata sinceritatea, deoarece chiar nu stim de o alta actiune a dumneavoastra cu exceptia blocajelor de tot felul.

Prin recentul dumneavoastra gest, dle Korodi, nu ne-ati oferit decat inca un exemplu al tacticii dumneavoastra de a bloca dezvoltarea economica a Romaniei și crearea locurilor de munca. Tactica ce se bazeaza în primul rand pe prezentarea de informatii false sau prezentarea eronata a faptelor.

Putem intelege preocuparea dumneavoastra cu respectarea legii și noi suntem primii sa sustinem acest lucru. Cand insa legea este folosita pentru a bloca dezvoltarea, este clar ca nu putem sta nepasatori. De aceea, în final, dle Korodi, va rugam sa veniti la Rosia Montana, chiar daca incepand cu saptamana viitoare nu veti mai fi ministru al Mediului, noi va asteptam sa va aratam cum traim. Poate ca în acest fel veti intelege punctul nostru de vedere și indignarea pe care ne-o provoaca modul dumneavoastra revoltator de a trata un subiect atat de important pentru Romania, Proiectul minier Rosia Montana.

 

Etichete
Comenteaza