Bacul la Cluj: de la fetele de 10 la liceele cu zero promovabilitate
- Scris de Cristina Pirvu
- 09 Iul 2012, 23:08
- Eveniment
- Ascultă știrea

Mai mult de o treime dintre cei care au dat examenul de bacalaureat săptămâna trecută au făcut contestaţii cu privire la notele pe care le-au primit. La nivelul Clujului, au dat examenul de bacalaureat 5.190 de absolvenţi de liceu, din care şase au reuşit să obţină "zece curat" după finalizarea probelor.
"Au fost făcute 1.693 de contestaţii, ieri, în intervalul orar 8-12. Lucrările au fost centralizate, iar notele au fost acoperite. Ele au fost trimise într-un alt judeţ pentru a fi corectate din nou", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Practic, 32% dintre candidaţii la examenul de bacalaureat au contestat notele primite. ZIUA de CLUJ a luat pulsul situaţiei de la centrele de bacalaureat, ieri, când numeroşi părinţi şi copii depuneau, nemulţumiţi, contestaţii. "„La română am făcut contestaţie. Am primit o notă mai mică decât trebuia. Am luat 7.40 şi mă aşteptam de la opt în sus", a declarat un tânăr. Un altul a fost nemulţumit de rezultatele de la istorie şi geografie. „Am depus contestaţie la istorie şi la geografie pentru că sunt nemulţumit. În momentul când am ieşit de la examen mă aşteptam la note între şapte şi nouă şi am luat 5,90. Sper să fie mai bine după", a spus un alt absolvent de liceu.
ZIUA de CLUJ a discutat şi cu cele şase fete care au obţinut nota maximă la examenul de bacalaureat şi care, cu siguranţă, vor fi admise la buget la orice facultate îşi doresc. Fetele de "zece la bac" din judeţul Cluj îşi doresc să urmeze facultăţi precum Psihologia, Dreptul sau Literele. Oana Munteanu de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" din Dej este acum bucuroasă că a scăpat de stresul examenului de bacalaureat. "M-am pregătit mult pentru bacalaureat atât acasă, cât şi în particular. Am învăţat tot ca să nu am surprize şi am reuşit", a declarat tânăra. Visul ei este să devină procuror pentru că îi place ideea de a face dreptate.
"Vreau să merg mai departe la Universitatea Babeş-Bolyai, la Facultatea de Drept. Îmi doresc să devin procuror pentru că îmi place ideea de a face dreptate. Nu am cunoştinţe care lucrează în domeniu, pur şi simplu, îmi place ideea de a face dreptate, de a face diferenţa între bine şi rău", a adăugat Oana Munteanu, care a considerat subiectele de la examenul de bacalaureat ca fiind unele accesibile. "Eu n-am fost la concursuri sau la olimpiade în timpul liceului. Am avut note mari. Am terminat clasa a XII-a cu media 9,66. A fost media cea mai mare pe care am avut-o", a explicat Oana Munteanu. Dintre colegele ei au picat examenul două, una care "era repetentă" şi o alta care "a avut ghinion la psihologie", după cum a spus Oana Munteanu.
O altă tânără absolventă de liceu care a obţinut nota maximă a fost Roxana Sârbu de la Liceul Teoretic „Pavel Dan" din Câmpia Turzii. „Bacul mi s-a părut în limitele acceptabilului, a fost chiar bine. Eu am învăţat în toţi anii, nu doar în ultimele luni. Subiectele de la bac au fost în programă, nu au fost cerinţe pe care să nu le fi înţeles", a povestit Roxana. Tânără îşi doreşte să meargă mai departe la Facultatea de Psihologie. „ Mi se pare că facultatea asta mă reprezintă. Nu ştiu 100% cum o să fie această facultate, dar altceva nu mă reprezintă. Facultatea asta se potriveşte cu personalitatea mea pentru că îmi place să ascult oamenii, să îi ajut şi sper să fiu de folos celorlalţi", a declarat Roxana Sârbu.
Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" a avut şi el o absolventă de nota zece în persoana Anamaria Mihăilă. „Am învăţat în toţi cei patru ani şi am avut noroc cu nişte profesori minunaţi care au făcut pregătire pentru bacalaureat cu noi chiar şi după finalizarea cursurilor", a declarat Anamaria Mihăilă. Ea visează la o carieră universitară sau la una de critic literar. „Vreau să merg la Facultatea de Litere la secţia română-fracenză şi sper ca apoi să fac masterul la Paris la Universitatea din Sorbona dacă voi primi o bursă. Mi-ar plăcea să fiu profesor la facultae sau să mă îndrept spre critica literară", a explicat Anamaria.
Trei absolvente cu media zece a avut şi Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai" şi anume Gabriela Todean, Ioana Daniela Muncaci şi Alexandra Marian. „Voi merge la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Cu o lună înainte m-am pregătit mai bine pentru bacalaureat pentru că înainte am avut olimpiada la economie şi m-am axat pe această materie", a spus Daniela Muncaci. Şi Alexandra Marian s-a pregătit din timp pentru examene. „Am decis să îmi fie învăţată materia până termin şcoala şi am reuşit acest lucru şi atunci a trebuit doar să recapitulez pentru bac", a spus Alexandra, care se gândeşte să dea la Psihologie, Litere sau Drept. Şi Gabriela Todean vrea să dea la Facultatea de Litere sau la Drept. „M-au sunat colegii şi mi-au spus ce notă am luat, eu încă nu eram la centru. Apoi am mers să îmi confirm şi nu îmi venea să cred", a spus Gabriela.
Liceele cu promovabilitate zero
Cele mai slabe rezultate la bacalaureat s-au înregistrat la liceele particulare "Henri Coandă" din Dej şi Didactica Nova din Cluj-Napoca. "Conducerea noastră e în concediu şi nu doreşte să facă comentarii", a declarat o persoană, care nu s-a prezentat, şi care a răspuns la telefonul fix al Grupului Şcolar Didactica Nova. Aceeaşi persoană ne-a explicat cauza promovabilităţii scăzute. "Sunt elevi de seral care au o anumită vârstă. Noi avem doi elevi promovaţi şi alte patru persoane care nu au avut media de trecere (şase - n.red).
La bacalaureat au fost 39 de elevi înscrişi, din care 35 s-au prezentat la examen. Raportul făcut de ISJ a fost pentru promoţia curentă unde am avut patru elevi care nu au promovat. Cei care au promovat examenul erau din promoţii anterioare", a declarat angajata "Didactica Nova", specificând că nu doreşte ca datele să fie introduse într-un material de presă. Vasile Stăhiescu, directorul Liceului "Henri Coandă" din Dej a explicat motivele promovabilităţii scăzute a unităţii de învăţământ pe care o conduce. "Am doi elevi din promoţiile anterioare care şi-au luat bacul. Sunt absolvenţi la frecvenţă redusă, care vin trei săptămâni pe semestru la şcoală. Abia pot promova dintr-un semestru în altul, sunt oameni cu serviciu, cu familii. 15 absolvenţi de la frecvenţă redusă, nouă de la zi şi 13 din promoţii anterioare au dat bacul. Am avut elevi foarte slabi pe care cu greu i-am dus până în clasa a XII-a", a explicat Stăhiescu. Mulţi dintre elevii şcolii sunt oameni maturi care au nevoie de o diplomă de absolvire liceului pentru locul de muncă. "Noi nu lucrăm cu materialul uman pe care îl au liceele de stat. Ăştia au venit la şcoală ca să aibă o diplomă. Anul trecut am avut promovabilitatea de 57,17%. Doi au luat bacul din promoţiile anterioare şi asta pentru că au avut câte o probă de susţinut", a precizat directorul liceului "Henri Coandă".