“Biologul” care a dus faima Clujului până în Singapore

“Biologul” care a dus faima Clujului până în Singapore
Tânărul care a cucerit bronzul la Olimpiada Internaţională de Biologie susţine că elevii români pornesc cu un handicap deoarece la noi nu se pune accent pe partea practică.

Alexandru Bolunduţ a câştigat medalia de bronz a Olimpiadei Internaţionale de Biologie (OIB) desfăşurată în Singapore. El a dezvăluit, pentru ZIUA de CLUJ, cum s-a pregătit pentru concurs, impresiile cu care a rămas după aventura asiatică şi planurile sale de viitor. Tânărul nu vrea să se înscrie la o facultate în străinătate, fiind tentat să îşi înceapă studiile universitare tot la Cluj.

Acesta a terminat clasa a XI-a la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu şi spune că a fost fascinat de biologie încă din clasa a V-a. "M-a impresionat foarte mult această materie. Aveam o profesoară foarte implicată care a ştiut să ne facă să ne îndrăgostim de specialitatea pe care o preda", a spus tânărul licean. Despre călătoria în Singapore acesta spune că a fost cu totul specială.

Pe lângă zilele de concurs, organizatorii le-au pregătit un program extrem de interesant, elevii având posibilitatea să viziteze mai multe obiective importante, fiind asistaţi în permanenţă de un ghid. "Cel mai mult m-a impresionat un parc exotic. Era amenajat extraordinar, iar în jurul nostru zburau papagali cărora le puteam da de mâncare. E o imagine pe care nu o vezi în fiecare zi!", a exclamat tânărul clujean.

Concurenţii, veniţi din toate colţurile lumii, erau foarte deschişi şi că nu erau bariere şi diferenţe între ţările dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate. "A fost nemaipo-menit să vorbesc cu oameni care au aceleaşi pasiuni şi sunt de peste tot din lume", a apreciat Alexandru. Pe de altă parte, experienţa aceasta l-a convins încă o dată că sistemul de învăţământ românesc are nevoie de mai multă practică şi de mai puţină teorie.

"Noi am studiat destul de puţin la pregătirile pentru olimpiadă comparativ cu ce ar fi trebuit sau cu ceea ce au făcut alţii. Diferenţele s-au văzut la probele practice. Am avut patru asemenea probe. Una era de biochimie, în care am avut de identificat o proteină, cu toată aparatura necesară pusă la dispoziţie. Am mai avut de disecat o scoică, de identificat nişte elemente, iar la partea de ecologie trebuia să efectuăm studii statistice pe o comunitate fictivă de animale", a povestit Alexandru. "Toată lumea a fost foarte fericită la întoarcerea acasă, mai ales eu. Mama a fost îngrijorată, mai ales că nu aveam mijloace de comunicare acolo. Am fost nevoiţi să predăm laptopurile şi telefoanele pe perioada şederii", a relatat Bolunduţ.

După absolvirea liceului, tânărul îşi doreşte să urmeze medicina, la Universitatea de Meicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu. "Eu aş vrea să rămân apoi în ţară, însă rămâne de văzut cum vor mai evolua lucrurile. Dacă mi se oferă oportunităţi, voi sta să mă gândesc", a spus tânărul. El mai are un frate mai mic, de 11 ani, care învaţă bine şi el, şi nu a luat ore în particular pentru a se pregăti de olimpiadă. Premiul a constat doar într-o medalie şi o diplomă.

Concurenţi din 60 de ţări

OIB a avut loc în perioada 8-15 iulie la Singapore. Ediţia din acest an a reunit 236 de concurenţi din 60 de ţări. Alături de clujeanul Alexandru Bolunduţ, au mai obţinut medalii de bronz în cadrul competiţiei Victor Şerban, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti şi Roxana Sandu, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional Iulia Hasdeu din Lugoj. Al patrulea component al lotului din România, Laura Antonaru, din clasa a XII-a a Liceului Teoretic Ovidius, Constanţa, a primit în urma susţinerii concursului un certificat de merit.

 

 

Comenteaza