Turiştii, îndepărtaţi din Cheile Turzii

Turiştii, îndepărtaţi din Cheile Turzii
Situaţia rezervaţiei Cheile Turzii îi nemulţumeşte pe clujeni, dat fiind faptul că autorităţile nu au făcut nimic până în prezent pentru a îmbunătăţi condiţiile de vizitare.

ZIUA de CLUJ a primit mai multe sesizări în care se arată că, odată ajunşi în Cheile Turzii, turiştii au parte de o primire dezolantă: drumuri foarte proaste, spaţii de campare şi locuri de cazare inexistente, lipsa toaletelor ecologice, lipsa panourilor informative, indicatoare vechi şi invizibile, lipsa unui centru turistic de informare, inexistenţa unor standuri din care să poţi achiziţiona suveniruri, hărţi sau măcar o broşură de prezentare. Şeful serviciului Salvamont Cluj, Vasile Cipcigan, spune că a lansat un set de propuneri pentru conducerea Consiliului Judeţean şi că se aşteaptă ca acestea să fie soluţionate.

Cei care se ocupă de administrarea rezervaţiei naturale Cheile Turzii percep o taxă de intrare de 3 lei de persoană. Nu se desfăşoară nici un soi de eveniment cu tematică în cadrul acestui spaţiu natural, lumea vine şi pleacă fără a avea posibilitatea să achiziţioneze nici măcar un suvenir. Drumul spre Chei este foarte prost, iar de pe platforma obiectivului şi până la intrarea în rezervaţie este şi mai prost (o reală provocare pentru turiştii care se aventurează cu maşina). Nici pe jos nu e recomandat să cobori, dat find faptul că pietrişul a cam dispărut, fiind foarte mult praf.

Cititorii au semnalat mai multe lucruri, nu fără remarca, totuşi, că în ciuda acestor neplăceri, turiştii (chiar şi cei străini), continuă să vină în Cheile Turzii. "Nici platoul cheilor nu are vreun fel de amenajare. Într-o sâmbătă nu exista cineva care să taie bilete, deşi panourile spun că e cu intrare. Pe alocuri sunt multe gunoaie. Nu există nici măcar o toaletă (eco), aşa că pe la intrarea în rezervaţie te mai surprind diverse mirosuri. Panoul care arată direcţia spre Chei e ruginit. Podurile sunt obosite şi ruginite, plăcuţa de pe unul dintre ele - renovat de Soros - este şi ea ruginită. WC-urile din lateralul cabanei sunt cu tencuiala căzută, cu instalaţiile de apă defecte. Iar cel mai rău e că acea cabană simbol, monument istoric, stă în paragină, părăsită de ani de zile", au semnalat cititorii.

Serviciu Salvamont, care se ocupă să asigure şi să prevină accidentele în Cheile Turzii, are un proiect pentru a încuraja turismul în cadrul rezervaţiei (aflate în patrimoniul Consiliului Judeţean). "În primul rând noi, din resursele noastre, ne ocupăm acum să instalăm nişte panouri informative, cu privire la flora şi fauna din rezervaţie. Sunt lucruri pe care oamenii trebuie să le cunoască atunci când ajung în rezervaţie. Acum, din păcate, în afară că pot face nişte fotografii, nu rămân cu nimic. De accea ne-am spus că se impune să punem aceste panouri informative. Însă lucrurile care trebuie făcute pentru dezvoltarea turismului nu trebuie să se oprească aici", a menţionat Cipcigan.

În opinia sa, este necesar să fie realizat un spaţiu de campare, ar mai trebui să fie încurajaţi comercianţii să-şi deschidă standuri de suveniruri, să fie reabilitată cabana din Chei. De asemenea, ar trebui desfăşurate evenimente tematice, organizate, care să atragă mai mulţi turişti. Ar fi benefică tipărirea unor broşuri şi a unor hărţi şi de asemenea s-ar justifica realizarea unui centru turistic de informaţii. "Eu ştiu că s-a aplicat un proiect pentru obţinerea de finanţare în vederea promovării Cheilor Turzii. Acest proiect are şi o componentă de amenajare a cheilor. Sper ca şi administraţia judeţeană să se implice mai mult, pentru că eu am lansat o listă de propuneri", a spus Cipcigan.

Liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, a menţionat că va ţine seama de toate recomandările Serviciului Salvamont. În prezent, strategia de dezvoltare a judeţului nu include un proiect distinct pentru Cheile Turzii, însă lucrurile se vor putea schimba. "Până în 2014 putem modifica această strategie şi putem include şi un proiect care să vizeze Cheile Turzii. Am putea accesa fonduri importante pentru a pune în valoare acest cadru natural", a spus Uioreanu.

 

 

Comenteaza