Revin şefii de post în comunele din Cluj
- Scris de Nicoleta Nap
- 05 Aug 2012, 22:36
- Eveniment
- Ascultă știrea
Măsura vine după ce desfiinţarea posturilor comunale a avut drept consecinţă creşterea infracţionalităţii în mediul rural, dar şi creşterea costurilor pentru Poliţie. Întrucât proiectul unei noi reorganizări a Poliţiei Rurale este pe cale de a fi aplicat, sindicatele s-au întâlnit cu reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) în luna iulie, pentru a discuta principiile de bază ale conceptului. Cele mai importante aspecte vizate de discuţie au fost reînfiinţarea funcţiilor de şef de post în toate comunele, suplimentarea funcţiilor la posturile de poliţie, unde este cazul şi atribuţiile şefilor de post şi ale adjuncţilor acestora.
Astfel, la nivel naţional vor fi scoase la concurs 2.700 de funcţii de şef de post, iar în judeţul Cluj, 75, câte unul pentru fiecare comună. În prezent, după reorganizarea din 2011, au rămas doar nouă secţii rurale de poliţie, regrupate sub formă de secţii subordonate poliţiilor municipale. În urma noii reorganizări din această toamnă se vor menţine secţiile de Poliţie Rurală, conducerile inspectoratelor judeţene având posibilitatea de a reanaliza oportunitatea mutării lor în altă localitate. Aceste secţii vor avea în componenţă posturile comunale, iar noutatea este că cele din urmă vor fi conduse, din nou, de şefi de post. În urma noii reorganizări, posturile de poliţie comunale vor fi de două tipuri: tip II, cu populaţie sub 1.000 locuitori şi tip I, cu populaţie de peste 1.000 locuitori sau stare infracţională şi contravenţională ridicată.
O propunere controversată a venit din partea Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor. "Cum în cadrul ultimelor întâlniri de la nivelul conducerii MAI - SNPPC a fost solicitat să facă propuneri de reorganizare fără generarea unor cheltuieli suplimentare, organizaţia noastră a solicitat analizarea posibilităţii ca un număr semnificativ de jandarmi să fie trecuţi în structurile Poliţiei Române, pentru completarea deficitului de personal atât în zona rurală, cât şi în urban. Astfel, instituţia poliţienească ar avea o capacitate mult sporită în a oferi servicii de siguranţă pentru cetăţean, problemă de maximă actualitate, reflectată negativ în ultimele sondaje de opinie pe tema Ordinii şi Siguranţei Publice", arată reprezentanţii SNPPC.
Dorel Frenţ, liderul SNPPC Cluj spune că măsura unei noi reorganizări a Poliţiei Rurale vine după ce s-au făcut studii ce au arătat că nivelul infracţionalităţii a crescut în sate. "Reînfiinţarea funcţiei de şef de post înseamnă responsabilitate mai mare la un salariu puţin mai mare, de fapt nesemnificativ mai mare. S-au făcut studii că după reorganizarea din 2011 siguranţa cetăţeanului a scăzut, iar costurile au crescut. În teorie, această schimbare, respectiv reînfiinţarea posturilor comunale, sună bine, dar asta dacă avem destui oameni şi autoutilitare", a arătat Frenţ. În ceea ce priveşte propunerea de a se transfera jandarmi la Poliţie, Frenţ nu este de acord cu reprezentanţii sindicatului din Bucureşti. "Din moment ce avem oameni care au terminat şcoala de poliţie şi nu sunt angajaţi, mi-e greu să cred că vor fi aduşi jandarmi", a încheiat Frenţ.
Pe de altă parte, liderii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) îşi arată îngrijorarea cu privire la anumite aspecte privind noua reorganizare, şi cer IGPR să aibă în vedere ca, la repartizarea poliţiştilor la posturile comunale să se ţină cont de domiciliul acestora. "Din datele pe care le deţinem, unii poliţişti sunt puşi să completeze rapoarte pentru a-şi alege postul pentru care optează. Ne exprimăm îngrijorarea că unii manageri vor considera aceste rapoarte ca fiind „mutări la cerere" şi astfel poliţiştii nu vor putea beneficia de compensaţia de chirie şi celelalte drepturi aferente mutării în interes de serviciu", spun sindicaliştii. Totodată, aceştia cer IGPR să analizeze oportunitatea numirii în funcţiile de şef de post a poliţiştilor care au ocupat înainte aceste funcţii.
Nici la Cluj, liderii SNAP nu sunt mulţumiţi de această nouă reorganizare. "În Europa nu sunt posturi de poliţie la fiecare comună. Ce să zic, sperăm să fie bine, dar pentru asta e nevoie de resurse umane. Revenim la ceea ce am lăsat. La vechile posturi comunale, poliţiştii asigurau permanenţă - sâmbăta şi duminica, şi nimeni nu le plătea orele suplimentare. Mai avem şi alte nemulţumiri. SNAP a primit semnale după referendum că poliţiştii care au asigurat paza şi ordinea au primit 10 lei pe zi, iar cei care au supravegheat, observatorii, au primit câte 80 de lei, plus apă şi măncare. Poliţiştii sunt tot timpul dezavantajaţi", s-a plâns Constantin Mandache, liderul SNAP Cluj.