Săftoiu:Decizia Curţii Constituţionale privind componenţa CA al TVR este de competenţa Parlamentului

Săftoiu:Decizia Curţii Constituţionale privind componenţa CA al TVR este de competenţa Parlamentului
Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat, pentru MEDIAFAX, că a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale referitoare la componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv, precizând că decizia este de competenţa Parlamentului.

Conducerea SRTv a luat act de decizia Curţii Constituţionale care a admis miercuri sesizarea PDL referitoare la componenţa actualului Consiliu de Administraţie al SRTv, validat de plenul Parlamentului.

"Parlamentul este singurul for în măsură să pună în aplicare hotărârea Curţii Constituţionale şi să ia măsuri astfel încât activitatea în Televiziunea Română să nu fie afectată. Consiliul de Administraţie al SRTv şi-a îndeplinit misiunea de a respecta imperativele Ordonanţiei 33/2012, şi a prezentat, în termen de 45 de zile, un Program de redresare economică a societăţii, care a stat la baza Memorandumului aprobat de Guvernul României pe 1 septembrie 2012, referitor la eşalonarea pe şapte ani a datoriilor fiscale ale SRTv", au transmis reprezentanţii TVR, într-un comunicat remis miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele - director general al TVR, a spus că decizia Curţii Constituţionale este de competenţa Parlamentului. "Evident că aşteptăm motivaţia Curţii Constituţionale a Românie, dar decizia este de competenţa Parlamentului, care a decis în acest fel desemnarea componenţei Consiliului de Administraţie în luna iunie", a spus Claudiu Săftoiu.

El a mai spus că va continua procesul de implementare a Programului de redresare economică a TVR, urmând un calendar strict, comunicat partenerilor sociali şi care va respecta legile în vigoare.

Săftoiu a spus că speră ca decizia Curţii Constituţionale să nu afecteze hotărârile luate de Consiliul de Administraţie al TVR. "În hotărârea Curţii Constituţionale am observat formula privind neconstituţionalitatea desemnării unor membri ai Consiliului de Administraţie, ceea ce înseamnă că nu a fost în integralitatea sa invalidat Consiliul de Administraţie, dar este o chestiune care ţine de Paralement", a explicat Săftoiu.

Potrivit acestuia, în 45 de zile, Parlamentul trebuie să ia o hotărâre în privinţa deciziei Curţii Constituţionale. "În ceea ce mă priveşte, voi continua să acţionez pentru respectarea Programului de redresare economică a societăţii. Suntem în grafic, am avut discuţii importante, valoroase şi benefice cu sindicatul reprezentativ", a mai spus Săftoiu.

Niţulescu: "O decizie eronată"

Pe de altă parte, un alt membru al CA al TVR, Cristian Niţulescu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu a văzut textul deciziei Curţii Constituţionale, însă CA al TVR funcţionează în subordinea Parlamentului. "Eu în calitate de simplu cetăţean mă întreb în ce zi vom ajunge să respirăm un aer pe care să nu-l declare constituţional Curtea Constituţională. Nouă oameni decid absolut totul (...) Deşi nu se comentează deciziile Curţii Constituţionale, această decizie este din punctul meu de vedere, o decizie eronată, pentru că în fond acest Consiliu de Administraţie al TVR este constituit în baza Legii 41 (privind organizarea şi funcţionarea TVR, n.r.) şi Parlamentul este suveran", a mai spus Niţulescu.

Actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 25 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.

După publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, cei opt membri desemnaţi de la PSD, PNL UDMR şi UNPR în actualul Consiliu de Administraţie al SRTv îşi vor pierde funcţiile.

Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul Consiliu de Administraţie al SRTv, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia "nu corespunde algoritmului politic".

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara în iunie că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTv aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.

În 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit că în CA al SRTv vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Conform Legii 41/1994, listele de candidaţi se înaintează Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel, grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru opt locuri, preşedintele României pentru un loc, Guvernul pentru un loc, personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidaţi pentru două locuri, grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Din actualul CA al TVR fac parte: Claudiu Săftoiu (nominalizat de PNL), preşedintele-director general al TVR, Anne Jugănaru (nominalizată de PSD), Claudiu Brînzan (nominalizat de PSD), Cristian Niţulescu (nominalizat de PSD), Lucia Hossu Longin (nominalizată de PNL), Irina Radu (nominalizată de PNL), Nicoleta Nicolicea (nominalizată de UNPR), Nagy Zoltan Levente (nominalizat de UDMR), Raico Cornea (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale), Romina Gabriela Surugiu (nominalizată de Administraţia prezidenţială), Gabriel Tufeanu (nominalizat de Guvernul României), Valentin Nicolau (ales de salariaţii TVR) şi Sorin Burtea (ales de salariaţii TVR).

Pierderi imense pentru TVR

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Concedierile colective în TVR vor începe în 20 noiembrie şi vizează 962 locuri de muncă, după procesul de restructurare de personal televiziunea urmând să rămână cu 2.340 de angajaţi, potrivit unui notificări transmise de Claudiu Săftoiu, PDG al SRTv, în 11 septembrie, Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR (SPUSTV) - sindicatul reprezentativ din instituţie.

La data de 31 august 2012, numărul total de salariaţi al TVR era de 3.302.

În prezent, proiectul planului de reorganizare şi restructurare de personal în cadrul SRTv face obiectul consultării cu SPUSTV, sindicatul putând face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.

 

Comenteaza