S-a stins din viaţă ultimul supravieţuitor din Dej al Holocaustului

S-a stins din viaţă ultimul supravieţuitor din Dej al Holocaustului
89 de ani. Atât a trăit Gabriela Matlay, ultimul supravieţuitor din Dej al Holocaustului. Răpusă de bătrâneţe şi de problemele de sănătate, tanti Ella, aşa cum îi spuneau apropiaţii s-a stins din viaţa ieri după-masă.

Gabriela Matlay s-a născut în Sighetu Marmaţiei în anul 1923. La numai 21 de ani, viaţa ei avea să ia o întorsătura neaşteptată. Deportată la Auschwitz împreuna cu cei 10 fraţi şi cu părinţii săi, Matlay a văzut moartea cu ochii de nenumărate ori. "Mi-a povestit că i-au murit 6 fraţi. A văzut oameni împuşcaţi, le-a mutat şi le-a ars cadavrele, numai ea ştie prin ce a trecut", a povestit o prietenă apropiată a femeii.

După ce crematoriul a fost bombardat, tanti Ella, aşa cum îi spuneau cei apropiaţi a ajuns la lagărul din Bergen-Belsen, de unde a şi fost eliberată. Supravieţuitoarea Holocaustului s-a mutat în Dej la o soră de-a ei.

Matlay s-a căsătorit cu un evreu mai bătrân ca ea, croitor de meserie, însă acesta a decedat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Singurul ei fiu, Harry a fost plecat din ţară zeci de ani, fiind un profesor universitar extrem de respectat. Parcă a presimţit că mama sa nu mai are mult de trăit. Acesta a venit în România în urma cu câteva zile, tocmai pentru a vedea care este starea ei de sănătate. "M-a aşteptat. Ştia că o să moară şi a vrut să mă vadă pentru ultima dată. A plecat împăcată", le-a spus Harry Matlay vecinilor.

Gabriela Matlay a trecut în nefiinţă, răpusă şi de amintirile din lagăr. "Ştia cu exactitate tot; câte cadavre a îngropat, câţi morţi a văzut sau cum mirosea în lagăr. Nu prea putea povesti despre toate acestea pentru că o durea să îşi amintească ce a trăit acolo", a explicat o vecină. Problemele de sănătate şi bătrâneţea i-au adus sfârşitul, ieri după-masă, pe un pat de spital din Dej.

Anul acesta, pe 12 iulie, tanti Ella a împlinit 89 de ani. "Nu mi-e frică de moarte. Am trecut prin prea multe ca să îmi fie", asta obişnuia să le spună Gabriela Matlay tuturor.

Etichete
Comenteaza