Ziua Holocaustului, marcată la Dej GALERIE FOTO/VIDEO

Ziua Holocaustului, marcată la Dej GALERIE FOTO/VIDEO
Astăzi este consemnată Ziua Holocaustului în România. Cu acest prilej, la Dej au avut loc o serie de manifestări.

Semnificaţia zilei de astăzi este strâns legată de negrul an 1941, atunci când a început deportarea evreilor, ca urmare a planului Germaniei naziste şi a statelor aliate ei, de persecutare şi executare a acestora.

Cu această ocazie, la Dej, manifestările au început încă de dimineaţă. Câteva zeci de elevi au realizat o expoziţie pe care au afişat-o la Muzeul Municipal din oraş. Începând cu ora 13, la monumentul evreilor din strada Ştefan cel Mare din Dej au fost depuse coroane şi jerbe de flori. La doar câţiva paşi, se află Sinagoga Mare a oraşului, pe care tinerii elevi au avut ocazia să o viziteze, poate pentru prima dată în viaţă.

Construit în anul 1907 sub conducerea meşterului Ioan Sziki şi inaugurat 2 ani mai târziu, lăcaşul de cult îşi deschide porţile doar de 4 ori pe an, odată cu marile sărbători, deoarece numărul membrilor este unul extrem de mic. Sinagoga este una dintre cele mai frumoase din Transilvania şi poate găzdui 900 de enoriaşi. Acesta este singurul monument evreiesc care a supravieţuit trecerii anilor.

 

Etichete
Comenteaza