13 zile de greva foamei chiar dacă i s-a oferit un loc de muncă

13 zile de greva foamei chiar dacă i s-a oferit un loc de muncă
Fostul angajat al Nokia şi Mechel Câmpia Turzii este în a 13-a zi de greva foamei. Deşi a lucrat 5 zile la o firmă de ecarisaj din Turda, omul îşi continuă protestul, pentru că nu are un contract de muncă în concordanţă cu pretenţiile sale. Reprezentanţii firmei de ecarisaj susţin că, pe lângă un post bine plătit, omul ar avea nevoie şi de consiliere psihologică.

În a 13-a zi de greva foamei şi cu 5 zile muncite la o firmă de ecarisaj din Turda, Mircea Florea e decis să-şi ducă planul la bun sfârşit: omul vrea să-şi pună capăt zilelor. Angajatorul susţine că Florea ar avea nevoie de intervenţie psihologică şi un loc de muncă compatibil cu studiile sale universitare. Pe de altă parte, psihologii spun că fără acordul persoanei în cauză, nu se poate interveni pentru un posibil tratament.

"Am lucrat ca zilier şi am primit 50 de lei pe zi. Am mers cu maşina, pentru că altfel nu mă puteam deplasa, aşa că banii din prima zi i-am dat pe benzină. Activitatea mea a fost rânitul la câini. Nu mai vreau să trăiesc în condiţiile astea. Nu pot să semnez un contract de muncă la firma respectivă, pentru că nu sunt compatibil cu cerinţele lor. Eu sunt inginer zootehnist. Ei nu şi-au primit banii de 3 luni, iar de mâine (astăzi - n.r.) nu o să mai fie nimic acolo, deci nu am la ce să mă întorc. O să fie aşa cum am zis şi o să-mi duc planul la bun sfârşit. Până nu semnez un contract de muncă potrivit cu studiile şi cerinţele mele, nu o să mă opresc din greva foamei", a spus, înverşunat, Mircea Florea.

Pe de altă parte, angajatorul, o firmă de ecarisaj din Turda susţine că, în situaţia sa, omul nu este apt să muncească. "Noi nu eutanasiem niciun câine, darminte un om? Am vrut să fac un bine şi l-am plătit din buzunarul meu o săptămână. I-am spus "Hai şi mănâncă şi o să rezolvăm cum putem". Sincer vă spun că mai mult am discutat cu el, pentru că în situaţia în care e - greva foamei - mi-a fost şi frică să-l pun să facă ceva. Ce Dumnezeu puteam să fac cu el? I se poate face rău în orice moment. I-am oferit postul să vedem dacă se poate adapta, dar nu cred că vrea să cureţe la câini. El vrea să conducă, să fie lider şi prin greva asta a foamei. L-am tratat ca pe un coleg, ca pe un prieten. Şi eu sunt hingher, ce să fac? Nu mi-e ruşine cu munca mea. Dumnealui e un om capabil, care încă nu şi-a găsit locul. Are nevoie de o muncă de birou, de cercetare, plătită foarte bine şi cu foarte multe zile de concediu. Eu am făcut ce-am putut. Aici suntem o echipă mică, avem mult de lucru şi nu ne e ruşine cu ce facem. Inclusiv eu am rânit la câini de dimineaţă. Aşa ne câştigăm existenţa, fiecare trecem prin momente grele, dar luptăm să mergem înainte. Cred că pentru domnul Florea ar fi necesar un tratament psihologic", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, şeful firmei de ecarisaj din Turda, dr. Nicolae Ciobanu.

Psihologii clujeni au explicat că, din cauza unei lacune legislative, Mircea Florea nu poate beneficia de ajutor psihologic asistat fără consimţământul lui. Fiind un caz de urgenţă, ar putea fi tratat la Clinica de Psihiatrie, doar în cazul în care şi-ar da acordul. De un tratament gratuit nu poate fi vorba până în septembrie. "Ar avea nevoie de o evaluare psihologică pentru a vedea dacă nu e vorba despre un mecanism de apărare, atunci trebuie lucrat pe starea emoţională. Ar putea beneficia de tratament gratuit la Clinica de Psihologie pe care o avem la UBB, dar aici lumea e în concediu în luna august. Deci doar din septembrie ar putea să vină. Oricum, din cauza unei lacune legislative, omul nu poate beneficia de tratament de specialitate fără consimţământul lui. O altă soluţie ar fi ca angajatorul să-i plătească nişte şedinţe la psiholog, sau să meargă la Clinica de Psihiatrie, pentru că acolo ar putea beneficia şi de consiliere psihologică, dar nu cred că vrea să se asocieze cu asta", a explicat psihologul clujean, Daniel David.

Contactat telefonic, Mircea Florea refuză un ajutor psihologic şi spune că vrea să fie eutanasiat. Va renunţa la protest doar dacă va semna un contract de muncă. "Dacă o să mănânc bine, în 4 - 5 zile o să fiu apt de muncă. Nu am nevoie de psiholog pentru că nu sunt un caz patologic. Dacă erau în situaţia mea, pentru alţii se crea un post! Aici nu există un post compatibil cu studiile mele şi oricum de mâine (azi - n.r.) o să se închidă, pentru că oamenii nu-şi iau salariile de 3 luni", a răbufnit Florea.

De cealaltă parte, angajatorul susţine că firma de ecarisaj merge înainte şi că cei 4 angajaţi îşi primesc la timp salariile. "Toţi angajaţii îşi iau salariile la timp. Ei primesc 1.000 de lei fiecare. Eu am vrut să fac un bine şi l-am plătit din buzunarul meu, pentru că mi-a fost frică să-l angajez în starea în care e. Pur şi simplu stau cu mâna pe telefon, pentru că după două săptămâni fără mâncare, poate să leşine în orice moment şi atunci nu am cum să-l pun la muncă. Domnul Florea nu cred că vrea să muncească. Lui îi trebuie un post de lider, să conducă ceva", a conchis Nicolae Ciobanu.

Mircea Florea a început greva foamei în 31 iulie, de ziua sa. Omul, dat afară de la o firmă subsidiară a Mechel Câmpia Turzii, a trimis o scrisoare deschisă autorităţilor statului pentru a fi eutanasiat, pentru că nu-şi găseşte un loc de muncă. El a refuzat prima şi singura ofertă primită.

 

Comenteaza