1.500 de transplanturi de rinichi şi pancreas, realizate la Cluj în ultimii 20 de ani

1.500 de transplanturi de rinichi şi pancreas, realizate la Cluj în ultimii 20 de ani
Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ le-a înmânat, ieri, în cadrul evenimentului „20 de ani de transplant european în România” distincţia Crucea Patriarhală medicilor Mihai Lucan şi Irinel Popescu

Sute de pacienţi transplantaţi, dar şi reputaţi medici din ţară şi din străinătate au participat la evenimentul care a marcat „20 de ani de transplant european în România". La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj au fost realizate în ultimii 20 de ani 1.500 de transplanturi de rinichi şi de pancreas.Conform datelor statistice, în România rata de acceptabilitate a donării de organe din partea rudelor persoanelor aflate în moarte cerebrală este de 60%.

„La ICUTR în 20 de ani au fost realizate 1.500 de transplanturi de rinichi şi pancreas. În acest moment sunt peste 3.500 de persoane care se află pe listele de aşteptare în România pentru un transplant de rinichi", a declarat medicul Mihai Lucan, şeful ICUTR Cluj. Conform lui, 92% dintre transplanturile de rinichi efectuate la ICUTR sunt realizate de la donatori-cadavru. „ În toate ţările consimţământul şi atitudinea faţă de donarea de organe este o problemă importantă. În România, peste 60% dintre familiile abordate şi întrebate în legătură cu donarea de organe au fost de acord. Rata de acceptabilitate ar putea fi îmbunătăţită. Noi facem eforturi în continuarte. Mare parte dintre donatori provin din spitalele din Oradea şi Timişoara. Dacă toate celelalte oraşe mari din ţară şi-ar face datoria şi ar discuta cu rudele atunci am putea avea în jur de 300-500 de donatori", a declarat Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Fundeni Bucureşti.

Cei doi medici au primit Crucea Patriarhală din partea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care le-a fost înmânată, în cadrul evenimentului, de Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului. „Prefericitul le-a dat distincţia cea mai înaltă, Crucea Patriarhală, pentru că dânşii în ce priveşte transplantul fac o lucrare de pionierat şi îi ajută pe oameni nemaipomenit din punct de vedere duhovnicesc", a declarat ÎPS Andrei.

La eveniment a participat şi actualul şef al SIE, Teodor Meleşcanu. "Implicarea mea în crearea institutului a fost legată de obţinerea acordului pentru înfiinţarea institului în locul clinicii de urologie. Cea de-a doua contribuţie a mea a fost pentru legea din 1996 privind reglementarea transplatului de organe din România", a declarat Meleşcanu, care acum 20 de ani ocupa portofoliul Externelor în Cabinetul Văcăroiu.

Printre pacienţii care au fost operaţiela ICUTR s-a numărat sportivul Gheorghe Guşet, care a obţinut numeroase medalii la aruncari de greutăţi. „Am fost diagnosticat cu insuficienţă renală în luna mai 2008 şi mă simţeam foarte rău, slăbisem mult. Numai cei care au trecut prin asta pot să îşi dea seama prin ce am trecut", a declarat Guşet, pentru care transplantul de rinichi pe care l-a suferit a reprezentat o nouă şansă la viaţă. „Am simţit că am o nouă viaţă, că am renăscut. Ţi se dă şansa prin transplant la o viaţă cât de cât decentă, poţi să trăieşti aproape normal. Înainte de transplant te simţi foarte rău", a spus Guşet, care acum este antrenor la o grupă de copii. „Am lacrimi în ochi pentru că e un moment deosebit şi îmi amintesc prin ce am trecut. A fost un moment foarte urât pentru mine", a încheiat sportivul.

Ion Domnariu, din Haţeg, judeţul Hunedoara, a fost transplantat în urmă cu nouă ani. „Din 1996 am fost luat în evidenţe, fiind diagnosticat cu insuficienţă renală, iar în anul 2003 am primit un transplant de rinichi. Viaţa de dinainte de transplant era incomparabilă, acum pot mânca aproape orice, pot fuma, pot merge la pescuit. Înainte eram terminat, nu puteam lucra. O să îi fiu recunoscător mereu domnului Lucan", a spus Domnariu, în vârstă de 61 de ani.

 

Comenteaza