16.000 de hectare, sub ape

16.000 de hectare, sub ape
Potopul abătut în această săptămână peste judeţul Cluj a provocat pagube importante agricultorilor. Cei mai inspiraţi au fost fermierii din zona Turda - Câmpia Turzii, care şi-au asigurat culturile.

 Grindina şi inundaţiile prezente la Cluj în ultimele zile au lovit din plin fermierii clujeni. Porumbul, grâul, rapiţa şi legumele au avut cel mai mult de suferit. Agricultorii din zona Turzii sunt cei mai inspiraţi: au încheiat poliţe de asigurare pentru terenul cultivat.  

   

Potrivit unui raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), cele mai afectate comunităţi sunt Câmpia Turzii, Mihai Viteazul, Dăbâca, Sânpaul, Jucu, Iclod, Mintiu Gherlii, Apahida şi Sănduleşti, iar suprafaţa de cultură inundată depăşeşte 16.200 de hectare. Un raport de luni al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) arăta că, în acel moment, suprafaţa culturilor agricole afectate era de 1.700 hectare. Societatea Agricolă Fermierul Câmpia Turzii are 405 hectare afectate din cele 420  cultivate.

 

 “Lucrez suprafeţele astea de la Revoluţie, dar niciodată n-am mai văzut aşa ceva. A mai fost grindină, a mai picat gheaţă, dar niciodată pe toată suprafaţa. A fost un val de furtună care a trecut chiar pe deasupra terenului nostru”, a spus administratorul Zoltan Deak. El a adăugat că 200 de hectare cu porumb sunt puternic atinse de furtună, 60 hectare de rapiţă au fost “foarte tare încurcate”, iar 30 hectare cu rapiţă au avut probleme mari. “4 hectare de porumb sunt total distruse”, a spus Deak.

 

La Agromec Turda au fost afectate 10 hectare de floarea soarelui, 20 hectare de sfeclă şi 40 hectare de grâu, dintre care 20 distruse total, arată administratorul Ioan Macavei. “Au fost afectate şi maşinile din curte. Am avut două Dacia Logan şi a trebuit să le ducem la service că s-au făcut praf din cauza gheţii. Lumea spune că n-a văzut aşa gheaţă de 50 de ani”, a spus Macavei.

 

Agromec cultivă 310 hectare. Cele mai afectate culturi din Cluj, între 60 şi 100%, sunt cele de porumb – 1.000 hectare, grâu – 314 hectare, rapiţă – 135 hectare şi legume – 200 h, iar 945 hectare de teren neînsămânţat sunt afectate, potrivit raportului CJSU. Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, Grigore Onaciu, afirmă că pagubele nu vor fi mari. “Culturile de porumb sunt cele mai afectate, prin băltire şi grindină, dar îşi vor reveni în proporţie bună pentru că apele se retrag”, a declarat Onaciu.

 

Oficialul DADR spune că în zona Turzii-Câmpia Turzii, unde culturile agricole au avut cel mai mult de suferit, majoritatea terenurilor agricole sunt lucrate de companii private, care au încheiat poliţe de asigurare pentru cel puţin 80% din culturi. Un ordin pentru constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor a fost semnat joi, însă comisia de evaluare va porni pe teren doar luni pentru a estima pagubele.

 

“încă se aşteaptă retragerea apelor pentru că multe culturi sunt sub ape”, a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturiii Cluj, Anca Stănescu.

Conform celor mai recente raportări ale CJSU, numărul gospodăriilor afectate de inundaţii, în Cluj, a ajuns, joi, la 1.388. Cinci locuinţe din Călata (comuna Călăţele) şi alte trei din Pruniş (comuna Ciurila) se aflau în pericol de surpare, iar 40 de fântâni din Călata şi alte 80 din Călăţele au fost inundate. în judeţ au fost afectate 270 de fântâni, conform CJSU.

 

Asigurările agricole, în cădere

 

Asigurarea culturilor înregistrează o tendinţă puternic descendentă în 2010, avertizează Nicolae Ţînţăreanu, coordonator regional pentru asigurări agricole al companiei Groupama România.

 

 “Oamenii nu mai au bani. E scădere clară pentru că statul nu-i mai ajută nici măcar cu subvenţiile minime, iar fermierii nu-şi mai permit să încheie asigurări”, a declarat oficialul Groupama. Pentru ca un fermier să-şi poată asigura culturile împotriva calamităţilor, trebuie să achite anual cel puţin 1,5% din suma asigurată.

 

Comenteaza