20 de ani de SMURD Cluj

20 de ani de SMURD Cluj
De 20 de ani, echipajele SMURD Cluj se luptă zilnic pentru a salva vieţile oamenilor. Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Cluj aniversează 20 de ani de la operaţionalizarea primului echipaj de intervenţie din judeţul Cluj, moment sărbătorit cu fast.

Acum 20 de ani, în 1 iulie mai exact, se înregistra primul apel SMURD Cluj. Un început timid al unei echipe care a arătat că prin voinţă şi prin muncă se pot materializa idei care să ajute societeatea.

La aniversarea SMURD Cluj au participat aproximativ 400 de persoane din SMURD Cluj, reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor implicate, precum şi reprezentanți a structurilor similare din alte judeţe.

Ideea lansării acestui serviciu a venit din partea dr. Raed Arafat, care în septembrie 1990, cu ajutorul Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă și cu Serviciul de Ambulanţă,  a pus bazale unui centru de urgență asemănător celor din Europa, format dintr-un echipaj calificat medicalizat, urmând ca în 1991 să primească denumirea oficială de SMURD.După 4 ani de la momentul lansării, în iulie 1994, a venit rândul Clujului să se bucure de acest serviciu medical.

"E mare lucru să ajungi undeva unde sa fie înfiintarea a 20 de ani a unui serviciu. Stiu cât de greu a fost și știu cat de mult au muncit colegii noștri. SMURD Cluj este al patrulea serviciu care s-a înfiinţat, după Mureş, Bihor şi Sibiu. Construirea SMURD Cluj a fost un proces în care s-au implicat mulţi colegi, care au ramas alături de noi şi astăzi, pompieri, medici, aistenţi voluntari. Nu trebuie să uitam de sprijinul acordat de pompierii din Koln şi să uitam de ceea ce au facut aceştia pentru Cluj, când am pornit în primii ani si au venit cu primele maşini. Faptul că după 20 de ani vedem oameni entuziaşti, care nu s-au plictisit, care nu se plâng, care duc mai departe ce au început este pentru mine un lucru extrordinar  şi nu este decât o încurajare să mergem mai departe", a declarat la Cluj, Raed Arafat.

În cei 20 de ani de activitate echipajul SMURD Cluj a fost implicat în peste 62000 de intervenţii. În ceea ce priveşte anul 2013, numărul intervenţiilor s-a ridicat la 10024, un record al anilor de activitate de până acum. Până în luna iunie, în 2014 SMURD a intervenit la 4678 de cazuri.

În prezent, SMURD operează în fiecare zi peste 1000 de cazuri, venind în completarea serviciului de ambulanţă. Până în anul 2000, echipajul SMURD Cluj a fost voluntar.

"Am format o echipă de excepţie, la care au contribuit medici, pompieri, paramedici voluntari, asistenţi si alţi oameni care s-au implicat in ceea ce a insemnat SMURD Cluj. Vă voi spune ce văd eu acum, de pe banca de rezerve, căci lucrurile par altfel cand nu eşti în teren: nu sunt mai detaşat, sufleteşte sunt la fel de implicat, cred intr-un viitor extrem de bine conturat al SMURD, cred că va ajunge departe şi nu cred că vreodată va putea să fie întors din drum", spune Vasile Şomlea, iniţiator al SMURD Cluj şi fost inspector şef al ISU Cluj.

În acest moment, SMURD Cluj dispune de ambulanţe şi personal medical, echipaje pregătite în orice moment pentru o nouă intervenţie.

SMURD Cluj a primit, în cadrul evenimentului festiv de astăzi, două plachete de omagiere, una din partea prefectului Gheorghe Vuşcan, care a ţinut să mulţumească întregii echipe pentru activităţile desfăşurate în toţi aceşti ani, dar şi una din partea vicepreşedintelui CJ Cluj, Vakar Istvan.

 

 

Comenteaza